Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021

Τιμολόγια ρεύματος: SOS από νοικοκυριά και επιχειρήσεις!

Δυσβάσταχτες οι αυξήσεις, αδύναμη η επιδότηση
Ισχυρό σοκ προκαλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οι παραφουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος οι οποίοι τινάζουν στον αέρα τους προϋπολογισμούς τους, ενώ είναι πλέον βέβαιο το ενδεχόμενο οι λογαριασμοί να μένουν απλήρωτοι στοιβάζοντας τα ανεξόφλητα χρέη ακόμα και με τον κίνδυνο διακοπής της ηλεκτροδότησης.
Μάλιστα, οι νέοι λογαριασμοί ρεύματος περιέχουν την επιδότηση που παρέχει το κράτος για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες που αντιστοιχεί σε 9 ευρώ το μήνα για το Σεπτέμβριο και διπλάσια για τους επόμενους μήνες. Μετά τις 300 ΚWh και μέχρι τις 600 ΚWh, η ΔΕΗ παρέχει ανάλογη έκπτωση. Όλα αυτά βέβαια για τους καταναλωτές με πάροχο τη ΔΕΗ καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί τι γίνεται με τους άλλους παρόχους που φαίνονται απρόθυμοι να ακολουθήσουν την κυβερνητική προτροπή για συμμόρφωση στην έκπτωση της ΔΕΗ.
Καλπάζει η τιμή χονδρικής του ρεύματος
Για να γίνουν αντιληπτά τα μεγέθη, αξίζει να τονιστεί ότι τον περασμένο Αύγουστο η μέση τιμή χονδρικής του ρεύματος στη χώρα μας κινήθηκε στα 121 ευρώ/Mwh, ενώ μετά το καλοκαίρι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος έχει κυριολεκτικά εκτοξευτεί, καθώς η μέση τιμή τον Σεπτέμβριο ανά μεγαβατώρα έφτασε τα 134,7 ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 189% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2020.
Μάλιστα για ακόμα μία φορά, την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης στην αύξηση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική, για δεύτερη φορά μέσα σε πέντε μέρες, με τη μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας να φτάνει τα 242 ευρώ τη μεγαβατώρα, έναντι 253 ευρώ στις 18 Οκτωβρίου η οποία έδωσε και την ιστορικά υψηλότερη τιμή στα 253 ευρώ.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εφόσον διατηρηθεί αυτή η κατάσταση, οι επιβαρύνσεις στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς για τις καταναλώσεις του Οκτωβρίου θα είναι ακόμη μεγαλύτερες.
ΜΕΣΗ ΜΗΝΙΑΙΑ ΤΙΜΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020 46,6 € / MWh
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021 134,7 € / MWh
ΜΕΤΑΒΟΛΗ +189%
ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Ελλάδα 242,3 € / MWh
Ιταλία 233,3 € / MWh
Γαλλία 209,5 € / MWh
Ισπανία-Πορτογαλία 203,5 € / MWh
«ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ»
6 λεπτά του ευρώ / kwh
Πλαφόν επιδότησης οι 300 KWh
Μέγιστη επιδότηση: 18 € / μήνα
Η ρήτρα αναπροσαρμογής και η ανεπαρκής επιδότηση
Η περίφημη ρήτρα αναπροσαρμογής βγάζει επιβάρυνση 13-14 λεπτών αν η μηνιαία τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας αναρριχηθεί στα 150 ευρώ, ενώ προστίθεται ένα λεπτό του ευρώ για κάθε 10 ευρώ αύξησης. Έτσι, το δυσμενές σενάριο που θα φέρει τη μέση μηναία τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στα 190-200 ευρώ θα σηματοδοτήσει και επιβαρύνσεις της τάξεως των 18-19 λεπτών στην τιμή της κιλοβατώρας, κάτι που σημαίνει σχεδόν τριπλασιασμό της τιμής.
Όσο για την επιδότηση, τα στοιχεία δείχνουν ότι τα 6 λεπτά ανά κιλοβατώρα που έχει υιοθετηθεί (με πλαφόν στις 300 κιλοβατώρες) ίσως να αντιστάθμισε τις απώλειες των νοικοκυριών όσο η μέση μηνιαία τιμή του ρεύματος κυμαινόταν στα 100- 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τώρα πλέον, απλώς δεν επαρκεί.
Το καπέλο για τους φόρους και τα τέλη υπέρ τρίτων
Επιπλέον με μια προσεκτική ανάγνωση στον λογαριασμό ρεύματος παρατηρεί κανείς ότι ο καταναλωτής θα πλήρωνε κατά σχεδόν 40% χαμηλότερα το κόστος που πληρώνει σήμερα σε μηνιαία βάση, εάν μέσω του λογαριασμού χρεωνόταν μόνο για την προμήθεια, τη μεταφορά και τη διανομή του ρεύματος που καταναλώνει.
Το επιπλέον αυτό 40% αντιστοιχεί κατά ένα μέρος σε δύο ακόμη ρυθμιζόμενες χρεώσεις που δεν συνδέονται άμεσα με το ρεύμα και σε φόρους και τέλη υπέρ τρίτων.
SOS από νοικοκυριά και επιχειρήσεις - Πυροδοτείται γαϊτανάκι ακρίβειας
Ειδικά για τα νοικοκυριά που χρησιμοποιούν το ρεύμα για τη θέρμανσή τους (προαιρετικά ή αναγκαστικά) οι επιβαρύνσεις αναμένεται να είναι δυσβάσταχτες ειδικά σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος μετακίνησης, το οποίο επίσης δεν καλύπτεται από μέτρα στήριξης.
Φυσικά η ενεργειακή λαίλαπα πλήττει σοβαρά τις ελληνικές επιχειρήσεις, ειδικά όσες παράγουν προϊόντα και έχουν υψηλό ενεργειακό κόστος καθώς αναμένεται να χάσουν έδαφος έναντι των ξένων ανταγωνιστών τους.
Για το λόγο αυτό πολλαπλασιάζονται οι φωνές διαμαρτυρίας από την ελληνική βιομηχανία, βιοτεχνία και πρωτογενή παραγωγή, για μέτρα αντιμετώπισης των αυξήσεων στο ενεργειακό κόστος , προκειμένου να μην χαθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, που σημειωτέον είναι ήδη ταλαιπωρημένες από την πανδημία και τώρα προσπαθούν να ανακάμψουν.
'Ηδη, σε έρευνα που διεξήγαγε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας (ΒΕΑ) τον Σεπτέμβριο, το 68% των ΜμΕ εκτιμούν, ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πολύ και πάρα πολύ το κόστος παραγωγής, με αποτέλεσμα σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις να εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων - υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμά ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%!
 
Πηγή: Sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: