Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Για το 11ο Συνέδριο της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ και τα αποτελέσματα των εκλογών

Τέλειωσε προχτές το 11ο Συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ. Πριν από οποιαδήποτε άλλο σχολιασμό του Συνεδρίου και πριν την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, παραθέτουμε την ένσταση που κατέθεσε η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση σχετικά με το σώμα του συνεδρίου.
Προς την Εφορευτική Επιτροπή του 11ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων ΥΠΠΟ
 ΕΝΣΤΑΣΗ
της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, σχετικά με τη νομιμοποίηση συνέδρων του 11ου Τακτικού Συνεδρίου και ως εκ τούτου με τη νομιμότητα του σώματος των συνέδρων.
Την Πέμπτη 26/9/2013, στο πλαίσιο των εργασιών του Συνεδρίου, συγκροτήθηκε και συνεδρίασε η αρμόδια Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων, σύμφωνα με το καταστατικό.
Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση ενίσταται ως προς την εγκυρότητα του σώματος του 11ου Συνεδρίου για τους παρακάτω λόγους:
1) Είναι γνωστό σε όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στα σωματεία μέλη της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ ότι πολλά μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων, κατά παράβαση του νόμους 1264/1982 ψηφίζουν δύο φορές για αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, από τους κλαδικούς και τους κατά τόπους ενιαίους συλλόγους. Η ίδια η Ομοσπονδία αλλά και η πλειονότητα των σωματείων-μελών της δεν λαμβάνουν καμία μέριμνα για την τήρηση του νόμου στο θέμα αυτό. Στην τριετία που παρήλθε, κατά τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν, μόνο ο Ενιαίος Σύλλογος Αττικής, Στερεάς και Νήσων φρόντισε να διασταυρώσει εκ των προτέρων με βάση της προηγηθείσες  για την εκκαθάριση των μητρώων ψηφισάντων για ΠΟΕ-ΥΠΠΟ.
2) Στην Επιτροπή Νομιμοποίησης Συνέδρων παρουσιάστηκε από τον υπάλληλο της Ομοσπονδίας, Λεωνίδα Τζέμη, το αποτέλεσμα του ελέγχου που είχε διενεργήσει ανεπισήμως και μετά από εντολή της απερχόμενης Εκτελεστικής Επιτροπής ως προς τα πρακτικά εκλογής των αντιπροσώπων από όλα τα σωματεία-μέλη της Ομοσπονδίας. Η Επιτροπή στη συνέχεια κλήθηκε να επικυρώσει το αποτέλεσμα του ελέγχου αυτού χωρίς καν να ελέγξει την εγκυρότητα όλων των πρακτικών εκλογής των αντιπροσώπων από τα πρωτοβάθμια σωματεία, να αντιστοιχίσει τους συνέδρους με τα πρακτικά και να ελέγξει τις διπλοψηφίες και να ανακατανείμει τους αντιπροσώπους, σύμφωνα με τις αρμοδιότητές της από το Καταστατικό.
3) Κατά τον περιορισμένο δειγματοληπτικό έλεγχο που μπόρεσε να διενεργηθεί στον ελάχιστο διαθέσιμο χρόνο, διαπιστώσαμε τα εξής:
α) Υπήρχε πρακτικό εκλογής χωρίς κατάλογο ψηφισάντων
β) Υπήρχαν πρακτικά εκλογής στα οποία οι καταστάσεις ψηφισάντων δεν έφεραν τις υπογραφές των ψηφισάντων
γ) Στο πρακτικό εκλογών της ΠΕΥΦΑ από το εκλογικό τμήμα Αγρινίου, αναγράφεται ότι δεν ψήφισε κανένας για αντιπροσώπους στο συνέδριο της Ομοσπονδίας, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες για το αντίθετο.
4) Κατά τη σύνταξη του πρακτικού της Επιτροπής δεν έγινε δεκτό το αίτημα της εκπρόσωπου της Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης, Φανής Μπούμπουλη, που μειοψήφησε, να καταγραφούν οι λόγοι της διαφωνίας της.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταθέτουμε στην Εφορευτική Επιτροπή του 11ου Συνεδρίου της ΠΟΕ-ΥΠΠΟ την παρούσα και επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας.

Εκ μέρους της ΕΑΚ

Αποτελέσματα 11ου Συνεδρίου ΠΟΕ-ΥΠΠΟ(και συγκριτικά με το προηγούμενο Συνέδριο)
Το τριήμερο Συνέδριο της ΠΟΕ ΥΠΠΟ διεξήχθη στο ξενοδοχείο Τιτάνια από τις 25 έως τις 27 Σεπτεμβρίου -ή τουλάχιστον έτσι έγραφε το πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα ήταν ένα συνέδριο-εξπρές, που κράτησε μόλις μία μέρα, αφού την πρώτη μέρα δεν έγινε καμία διαδικασία λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΑΔΕΔΥ και την τελευταία μέρα το μενού είχε μόνο κάλπη!
Την Τετάρτη 25/9, παρότι βρίσκονταν στην Αθήνα 290 σύνεδροι και 150 παρατηρητές, συνδικαλιστές από όλη την Ελλάδα, ούτε καν μπήκαν στον κόπο να στηρίξουν την επιτυχημένη απεργιακή περιφρούρηση του Ενιαίου Συλλόγου Αττικής-Στερεάς από τις 6.45 στο Κεντρικό Κτήριο της Μπουμπουλίνας. Τελικά οι σύνεδροι έφτασαν στη Μπουμπουλίνας στις 12.30 μ. όχι για να ενισχύσουν με την παρουσία τους την περιφρούρηση, αλλά για να… συναντηθεί η ΠΟΕ ΥΠΠΟ με εκπρόσωπο της πολιτικής ηγεσίας και να του εκθέσει τα αιτήματά της, μέσα στο άδειο κτίριο!
Δυστυχώς, σε κανέναν δεν κάνουν εντύπωση όλα αυτά. Εν μέσω απολύσεων, διαθεσιμοτήτων, απεργίας της ΑΔΕΔΥ, απεργίας του Ενιαίου Συλλόγου για να μη φύγουν οι διαθεσιμότητες από το Διοικητικό, οι περισσότερες παρατάξεις, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ασχολήθηκαν με τους συσχετισμούς της κάλπης, δηλ. τις καρέκλες.
Με αυτό άλλωστε ασχολήθηκαν συστηματικά και επί μία τριετία, για να μπορέσει η ΠΑΣΚΕ (α, ναι, δεν σας το παμε, η ΕΑΣΚΕ ξανάγινε ΠΑΣΚΕ…) να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία της, έστω και με 50,9% (που είναι το ποσοστό της αυτή τη φορά). Το πώς και το γιατί θα το βρείτε στην ακριβώς προηγούμενη ανάρτηση. Ήταν προφανές, όμως, ότι δεν είχαν καμιά όρεξη για πραγματικό διάλογο, ούτε να πάρουν αποφάσεις για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Το Συνέδριο τελικά δεν αποφάσισε ΤΙΠΟΤΑ, εκτός από την έγκριση του Διοικητικού και Οικονομικού Απολογισμού κατά πλειοψηφία -σε αυτά θα επανέλθουμε.
Τα αποτελέσματα της κάλπης, πάντως, βρίσκουν την Ενωτική Αγωιστική Κίνηση με σημαντική άνοδο, η οποία καταγράφηκε στις εκλογές των σωματείων που προηγήθηκαν από το 2011 έως πρόσφατα. Τα παραθέτουμε μαζί με συγκριτικά του περασμένου Συνεδρίου, που διεξήχθη το 2010.

Αποτελέσματα συνεδρίου:

ΓΙΑ ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΟΕ-ΥΠΠΟ
ΨΗΦΙΣΑΝ:          277
ΨΗΦΟΙ                            ΕΔΡΕΣ ΣΤΟ ΓΣ
ΠΑΣΚΕ                                   141 (από 164)                    17 (από 20)
ΔΑΚΕ                                       31 (από 45)                         4 (από 5)
ΕΑΚ                                         30 (από 20)                        3 (από 2)
ΑΓ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ                    25 (από 41)                         3 (από 5)
ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ                   23                                       3
ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ                  11 (από 9)                         1 (από 1)
ΔΑΣ                                          16 (από 7)                           2                                            -

ΓΙΑ ΑΔΕΔΥ
ΨΗΦΙΣΑΝ            276
ΨΗΦΟΙ                                 ΣΥΝΕΔΡΟΙ
ΠΑΣΚΕ                                   137 (από 164)                    8 (από 9)
ΔΑΚΕ                                     29 (από 41)                         2 (από 2)
ΕΑΚ                                        30 (από 21)                         2 (από 1)
ΑΓ. ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ                   26 (από 44)                         1 (από 2)
ΑΥΤ. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ                25                                           1
ΔΗΜ. ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ                 12 (από 7)                           0 (από 1)
ΔΑΣ                                        20 (από 6)                           1

Από την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση εκλέγονται οι:
Για Γενικό Συμβούλιο
1. Γκότσης Στάθης
2. Σακκαλή Όλγα
3. Ζαφείρη Όλγα
Για το Συνέδριο της ΑΔΕΔΥ:
1. Κουτσούμπα Δέσποινα
2. Καρβελάς Δημήτρης

Πηγή: eakyppo.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: