Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2013

Υπέρτατη διαπλοκή... Νέο δώρο σκάνδαλο στους καναλάρχες!

Νόμιμα, με κυβερνητική βούλα, είναι από χτες τα ελληνικά κανάλια. Με συνοπτικές διαδικασίες η κυβέρνηση ενέδωσε στη διαπλοκή κι έκανε δώρο στους Έλληνες καναλάρχες. Όσοι εξέπεμπαν μέχρι τον περασμένο Αύγουστο ημιπαράνομα και με διαρκείς χαριστικές παρατάσεις, μπορούν πια να περάσουν στην ψηφιακή εποχή μόνο με τις προσωρινές άδειες που κατείχαν τα τελευταία χρόνια! Ανέξοδα. Στο επόμενο στάδιο, δεν μένει παρά να πάρει η Digea το ψηφιακό μονοπώλιο στη χώρα μας. 
Μόλις μία ημέρα μετά την απόπειρα να «θαφτεί» στα αζήτητα η λίστα Λαγκάρντ μαζί με όλες τις υπόλοιπες λίστες των μεγαλόσχημων φοροφυγάδων, η κυβέρνηση έκανε ακόμη ένα δωράκι, αυτή τη φορά στους φίλους της μεγαλοκαναλάρχες. 
Με διάταξη σε άσχετο νομοσχέδιο «νομιμοποιεί» και μονιμοποιεί χωρίς όρους και προϋποθέσεις όλα τα ιδιωτικά κανάλια που ήταν «στον αέρα» στις 31 Αυγούστου του 2013. Με τον τρόπο αυτό, η δικομματική κυβέρνηση λύνει ένα πρόβλημα που παρέμενε εκκρεμές επί 23 ολόκληρα χρόνια, αφού όλα τα κανάλια στη χώρα λειτουργούν αυτό το διάστημα με προσωρινές άδειες, για τις οποίες μάλιστα δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ!
Το σκάνδαλο και εδώ είναι προφανές. Με ένα νομοθετικό σμπάρο, οι κυβερνητικοί εταίροι πετυχαίνουν δύο σκοπούς: απαλλάσσουν τους ιδιοκτήτες των καναλιών, μεγαλοεκδότες και μεγαλοεργολάβους, από κάθε υποχρέωση να καταβάλουν χρήματα για τη χρήση των συχνοτήτων που έκαναν όλα αυτά τα χρόνια μέσω προσωρινών αδειών.
Με τη ρύθμιση θα μπορούν επίσης οι «νόμιμοι» καναλάρχες να υπογράφουν συμβάσεις με τους παρόχους δικτύου που θα αποκτήσουν τις ψηφιακές συχνότητες, σύμφωνα με τις επιταγές της Ε.Ε., χωρίς μάλιστα καμιά επιβάρυνση!
Η διάταξη τυπικά υλοποιεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας για απελευθέρωση των ψηφιακών συχνοτήτων. Στην πράξη όμως εξυπηρετεί τα μεγάλα διαπλεκόμενα συμφέροντα, που εξακολουθούν να παραμένουν στο απυρόβλητο, καθώς δεν υποχρεούνται να πληρώσουν τίποτα για τη χρήση κρατικής περιουσίας (συχνότητες) επί 23 ολόκληρα χρόνια. Και ταυτόχρονα «ξεπλένονται» από κάθε άλλη ευθύνη, καθώς με τη «νομιμοποίησή» τους θεωρούνται ότι κατέχουν κανονικές μόνιμες άδειες λειτουργίας!
Γιάννης κερνάει λοιπόν και Γιάννης πίνει... Μέσα στον Οκτώβριο θα δημοπρατηθούν οι ψηφιακές συχνότητες. Από τη στιγμή που η δημόσια ΕΡΤ είναι εκτός παιχνιδιού, επικρατέστερη να αποκτήσει το ψηφιακό μονοπώλιο είναι η γνωστή μας DIGEA. Για όσους δεν έχουν ισχυρή μνήμη, ιδιοκτήτες της DIGEA είναι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων καναλιών που επωφελούνται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση!
Είχαν προηγηθεί οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν αντισυνταγματική τη συνεχή παράταση των προσωρινών αδειών των τηλεοπτικών σταθμών. Ομως το σκεπτικό ήταν ότι έπρεπε να θεσμοθετηθούν αυστηρές προϋποθέσεις, ώστε να αξιολογηθούν τα κανάλια προτού αποκτήσουν μόνιμες άδειες.
Ολα υπηρετούν λοιπόν ένα συγκεκριμένο σκοπό. Η διαπλοκή ζει και θριαμβεύει. Γίνεται ο υπέρτατος νόμος. Ακόμη και σε καιρούς κρίσης, αποδεικνύεται διαχρονική αξία. Είναι και γι' αυτό που πληρώνουμε την κρίση εμείς. Κι αυτοί πλουτίζουν.



Χαρίζονται με νόμο οι άδειες TV

Κυβερνητικό δώρο στους καναλάρχες. Με νομοθετική διάταξη η κυβέρνηση «νομιμοποιεί» όσα κανάλια εξέπεμπαν στις 31 Αυγούστου του 2013 και καταργεί τις τηλεοπτικές άδειες.
Πρόκειται για τους σταθμούς που εκπέμπουν πανελλαδικά (MEGA, ΑΝΤ1, STAR, ALPHA, SKAI, TV ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΑΡΤ, «Ε») αλλά και όσα είναι τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πως οι προσωρινά νόμιμοι τηλεοπτικοί σταθμοί, που εκπέμπουν χωρίς κανονικές άδειες επί 23 χρόνια (εδώ κολλάει το ουδέν μονιμότερον του προσωρινού), μπορούν να υπογράψουν νόμιμη σύμβαση με τους παρόχους δικτύου που θα πάρουν τις ψηφιακές συχνότητες, ώστε να περάσουν, σύμφωνα με τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στην ψηφιακή εποχή, χωρίς κανένα κόστος.
Αλλωστε όλα αυτά τα χρόνια, λειτουργώντας με το καθεστώς του προσωρινού, τα ιδιωτικά κανάλια δεν έδιναν ούτε ένα ευρώ στο κράτος για την κατοχή των συχνοτήτων. Ετσι εκτός από την πολιτική διαπλοκή «νομιμοποιείται» και μια τεράστια εισφοροδιαφυγή.
Η συγκεκριμένη διάταξη που «νομιμοποιεί» ουσιαστικά τα ιδιωτικά κανάλια και καταργεί τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών στην Ελλάδα κατατέθηκε χθες στη Βουλή, μέσω νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας. Με τη διάταξη αυτή ακόμη και τα κανάλια που είχαν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα άδεια από το ΕΣΡ για ψηφιακή εκπομπή, αποκτούν πλέον δικαίωμα νόμιμης ψηφιακής λειτουργίας διά παντός. Απλά και μόνο με ένα πιστοποιητικό, ότι ήταν στον αέρα τον περασμένο Αύγουστο, έχουν το διαβατήριο για την ψηφιακή μετάβαση.
Πώς αιτιολογείται η «νομιμοποίηση»; «Οι διατάξεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας αναφορικά με την απελευθέρωση του ψηφιακού μερίσματος».
Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση ξεπερνά και το μείζον ζήτημα που είχε προκύψει, λόγω των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με τις οποίες η συνεχής παράταση της προσωρινής νομιμότητας τα τελευταία 8 χρόνια ήταν πλέον αντισυνταγματική. Επιπλέον κλείνει ευθαρσώς το μάτι στους Ελληνες καναλάρχες.
Στο διά ταύτα τώρα, μέσα στον Οκτώβριο θα ανακοινωθεί η δημοπρασία των ψηφιακών συχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Με την ΕΡΤ, που είχε στην κατοχή της 3 ψηφιακά κανάλια, να έχει βγει από το παιχνίδι στις 31/8/2013, η Digea είναι η επικρατέστερη για το ψηφιακό μονοπώλιο. Κι ας μην ξεχνάμε πως οι ιδιοκτήτες της Digea είναι οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών καναλιών (Μπόμπολας, Ψυχάρης, Βαρδινογιάννης, Κυριακού, Κοντομηνάς κ.λπ.)
Για την ιστορία, οι συχνότητες αυτές θα έπρεπε να είχαν δοθεί από το 2012, η Κομισιόν όμως και η τρόικα αποδέχθηκαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης και η υποχρέωση αυτή έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία τον Νοέμβριο του 2014. Αυτό σημαίνει πως η ψηφιακή μετάβαση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί οριστικά έως τον Οκτώβριο του 2014, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1989 μέχρι σήμερα, αρμόδιοι υπουργοί και υφυπουργοί υπόσχονταν την περίφημη αδειοδότηση που θα βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό χάος. Πόσοι νόμοι (με προεξάρχοντες τους νόμους Βενιζέλου και Ρουσσόπουλου), πόσες διατάξεις, πόσες θητείες του ΕΣΡ για να φτάσουμε στη χθεσινή ημέρα. Μια απλή διάταξη σε έναν άσχετο νόμο του υπουργείου Υγείας έκανε δώρο στη διαπλοκή αυτό που περίμενε 23 ολόκληρα χρόνια. Τη νομιμοποίηση των μεγάλων και μικρών τηλεοπτικών μαγαζιών, εντελώς δωρεάν.
ΥΓ. 1 Εκτός ψηφιακών αδειών μένει το ALTER, που φυσικά είναι κλειστό εδώ και δύο χρόνια και δεν εξέπεμπε στις 31 Αυγούστου.
ΥΓ. 2 Ας μην ξεχνάμε πως εκκρεμεί ο έλεγχος για τη μεταβίβαση του 902. Τι θα γίνει με τη συχνότητα αν κριθεί πως η αγοραπωλησία δεν έγινε με τις επιταγές του νόμου;

Παράταση για τα Ραδιόφωνα

Στο ίδιο νομοσχέδιο υπάρχουν και άλλοι «θησαυροί»... Σύμφωνα με το άρθρο 17 επεκτείνεται η ισχύς των ραδιοφωνικών αδειών μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Παράλληλα στο άρθρο 13 για τις ρυθμίσεις της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναβαθμίζεται ποικιλοτρόπως η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, που αποκτά για το πρώτο εξάμηνο του 2014 διευρυμένες αρμοδιότητες. Μάλιστα για το σκοπό αυτό η ΓΓΕΕ θα ενισχυθεί και με επιπλέον προσωπικό.

ΝΤ. ΛΟΥΚΙΣΣΑ  

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: