Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2013

Η «μαγική εικόνα» του πληθωρισμού

Την ώρα που ένας στους τρεις Ελληνες βρίσκεται στο όριο της φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι τιμές αγαθών και υπηρεσιών, τα οποία επηρεάζουν τις συνθήκες διαβίωσης των νοικοκυριών, συνεχίζουν να ακριβαίνουν, με την κυβέρνηση απλό θεατή.

Ετσι, παρά τη νέα μείωση του πληθωρισμού τον Σεπτέμβριο (-1,1%) σε ετήσια βάση, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) κατέγραψε νέες ανατιμήσεις σε τρόφιμα, τσιγάρα, ρούχα, παπούτσια, λογαριασμούς της ΔΕΗ και πετρέλαιο θέρμανσης.

Αναλυτικότερα, μέσα σε έναν χρόνο ανατιμήθηκαν περαιτέρω οι νωπές πατάτες (20,7%), τα νωπά φρούτα (4,5%), τα γαλακτοκομικά και τα αβγά (0,7%), τα τσιγάρα (4,6%) και τα κρέατα (0,5%), ενώ σε διψήφια ποσοστά αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ (18,7%) και το πετρέλαιο θέρμανσης (25,1%). Συνολικά, οι τιμές στην ομάδα «στέγαση» αυξήθηκαν κατά 7,5%, λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και του ηλεκτρισμού. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα ενοίκια κατοικιών και στις υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας. Επίσης, ακριβότερες είναι οι τιμές στην κατηγορία ένδυση και υπόδηση λόγω της επαναφοράς των τιμών σε κανονικά επίπεδα μετά το τέλος των θερινών εκπτώσεων.

Στον αντίποδα, η πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έφερε τη μείωση στην τιμή της βενζίνης (5,2%), ενώ κατά 8,6% μειώθηκαν οι τιμές και στα νωπά λαχανικά.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός δείκτης τον Σεπτέμβριο του 2013 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2013 παρουσίασε αύξηση 2,6% έναντι αύξησης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Εξάλλου, ο εναρμονισμένος πληθωρισμός μειώθηκε κατά 1% τον Σεπτέμβριο, από μείωση επίσης 1% τον Αύγουστο και έναντι αύξησης 0,3%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση το 2012 προς το 2011. Τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο ο εναρμονισμένος πληθωρισμός παρουσίασε αύξηση 2,5%, έναντι αύξησης επίσης 2,5% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο της κρίσης 2008-2013 η σωρευτική αύξηση των τιμών σε βασικά προϊόντα αγγίζει ποσοστό 6,3% (στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ.), όταν την ίδια στιγμή από τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης γίνεται επανειλημμένα λόγος για μείωση των τιμών.

Στο ερώτημα γιατί δεν πέφτουν οι τιμές, οι μικρομεσαίοι απαντούν ότι φταίνε οι στρεβλώσεις της αγοράς, π.χ. οι τιμές που αγοράζουν αυτοί σε σχέση με τις μεγάλες αλυσίδες είναι αυξημένες, το λειτουργικό κόστος λόγω των αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι απαγορευτικό, η φορολογική επιβάρυνση τεράστια, οι κάνουλες των τραπεζών κλειστές κ.λπ.

Πηγή: dimokratianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: