Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Κράτος - διαφθορέας. Έθαψαν επίσημα τη λίστα Λαγκάρντ!

Είναι μια ρύθμιση-πρόκληση στο κοινό περί δικαίου αίσθημα για το σύνολο του ελληνικού λαού. Η πολιτική τάξη της χώρας όχι μόνο ομολογεί ότι δεν έχει καμία διάθεση να ελέγξει τους φοροφυγάδες που φιγουράρουν στις διάφορες λίστες της ντροπής που έχουν στα χέρια τους οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λονδίνου κ.ά.). Αλλά κάνει ό,τι μπορεί και δεν μπορεί ώστε αυτές να μην ελεγχθούν ποτέ. 
Στο χρονοντούλαπο των εφοριών βάζει το υπουργείο Οικονομικών τις λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτενστάιν, ακινήτων Λονδίνου και εμβασμάτων προς το εξωτερικών καθώς, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου, πρέπει να μπει μια «κόκκινη γραμμή» με το παρελθόν της φοροδιαφυγής! Αδυναμία να συνεχίσουν τη διαλεύκανση των υποθέσεων δηλώνουν οι ελεγκτές των ΔΟΥ και καταγγέλλουν ότι δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν ούτε τις φορολογικές δηλώσεις. 
Μ' ένα απλό εσωτερικό έγγραφο του ΣΔΟΕ, που επικαλείται φόρτο εργασίας των υπαλλήλων, το υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να μεταφέρει τους φακέλους αυτούς και τον έλεγχο των εμπλεκόμενων προσώπων στις κατά τόπους ΔΟΥ! Πώς όμως είναι δυνατόν, όταν δεν μπορεί το ΣΔΟΕ να ελέγξει τις τόσο σοβαρές αυτές υποθέσεις, να το κάνει ο ελλιπής, παντελώς ανοργάνωτος και σε πολλές περιπτώσεις ουσιαστικά ανύπαρκτος ελεγκτικός μηχανισμός των τοπικών εφοριών;
Εδώ δεν μπορούν καλά καλά να ελέγξουν τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος, θα μπορέσουν να διασταυρώσουν στοιχεία φοροδιαφυγής και ξεπλύματος που έχουν γίνει σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, μέσω δεκάδων ξένων τραπεζών και κάτω από άγνωστες μορφές νομικών προσώπων;
Η προφανής αδυναμία του κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού, τρία χρόνια τώρα, να εντοπίσει τους έχοντες και κατέχοντες που παρανομούν, είναι παροιμιώδης. Η στάση των Αρχών, όμως, να καταργήσουν και τυπικά το ρόλο του ΣΔΟΕ, αποτελεί μια ξεδιάντροπη κυνική παραδοχή της πολιτικής τάξης, ότι ούτε ήθελε ποτέ ούτε επιθυμεί ούτε θα επιδιώξει στο μέλλον να ελέγξει τα υψηλά εισοδήματα και την προέλευση των χρημάτων, που απέκρυψαν από το Δημόσιο.
Αλλωστε, απ' αυτά τα μαύρα αδήλωτα χρήματα προέρχονται και τα «κεφάλαια» που κερδοσκοπούν σε βάρος χωρών όπως η Ελλάδα, αλλά και προσώπων που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία.
Η διαχρονική ασυλία που παρέχουν οι κυβερνήσεις σε εκείνους που, αντί να πληρώνουν φόρους στη χώρα τους, βγάζουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό χωρίς να λογοδοτούν, είναι μια διεθνής τακτική. Κλείνοντας το μάτι στην ελίτ του χρήματος, η ελίτ της εξουσίας διασφαλίζει την ανοχή της, τη διαιώνιση των προνομίων της σε βάρος «των κορόιδων». Δηλαδή της συντριπτικής πλειονότητας των εργαζομένων.
Σε εποχές κρίσης και κοινωνικής εξαθλίωσης, η συνέχιση της ίδιας σκανδαλωδώς άδικης τακτικής είναι δύο φορές άδικη και ανήθικη. Με τέτοιου είδους τεχνάσματα για να εμποδιστεί η έρευνα για όλους και για όλα, το παρόν πολιτικό σύστημα δεν έχει καμία τύχη. Εχει σκάψει το λάκκο του στη συνείδηση των πολιτών. Τους οποίους σπρώχνει στα άκρα.


Απάντηση του υπουργείου Οικονομικών στο δημοσίευμα της «Ε» για τη λίστα Λαγκάρντ

Το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να απαντήσει στο σημερινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας»,υποστηρίζοντας ότι δεν διαβιβάζονται από το ΣΔΟΕ στις Δ.Ο.Υ. ανέλεγκτες υποθέσεις που περιλαμβάνονται στις λίστες Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λιχτεστάιν, ακινήτων Λονδίνου και εμβασμάτων προς το εξωτερικό.
Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που αναφέρονται στη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων, που περιλαμβάνονται σε διάφορες λίστες (Λαγκάρντ κ.λ.π.) από το ΣΔΟΕ στις ΔΟΥ.

Διευκρινίζει ότι το έγγραφο του ΣΔΟΕ που αφορά τη διαβίβαση ανέλεγκτων υποθέσεων αναφέρεται στις λοιπές περιπτώσεις και αποσκοπεί ακριβώς στην αποτροπή της παραγραφής.

«Οι έλεγχοι που διατάσσονται από τις εισαγγελικές αρχές ενεργούνται αποκλειστικά από την Υπηρεσία που έχει λάβει την παραγγελία. Η λίστα Λαγκάρντ ανήκει σε αυτή την κατηγορία» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.


Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: