Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Υπάρχουν δικαστές και στην Ελλάδα

Είναι από τις σπάνιες, καθαρές και σημαντικές φωνές αυτές των δύο δικαστών που μιλούν σήμερα με παρρησία στην «Κ.Ε». Τα αδέλφια Χριστόφορος και Χαράλαμπος Σεβαστίδης, σύμβουλοι της μειοψηφίας στην Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, τιμούν και με το παραπάνω το λειτούργημά τους. Δεν κρύβονται πίσω από τυπικότητες και υπεκφυγές. Κατανοούν την πραγματικότητα. Μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας. 
Μεταφέρουν με μεστό τρόπο τη συνείδηση του μέσου Ελληνα δικαστή που, έχοντας υποστεί κι αυτός μαζί με τους υπόλοιπους πολίτες την οικονομική αφαίμαξη, ζει στο πετσί του τη βαρβαρότητα των μνημονίων. Και αντιδρούν με τρόπο θεσμικά άψογο και δικαιοπολιτικά τεκμηριωμένο.
Μπορεί οι δικαστές να είχαν καλύτερες αποδοχές από το μέσο Ελληνα, μέσω του ειδικού μισθολογίου που είχαν κατακτήσει, για λόγους εξισορρόπησης με τους υπόλοιπους λειτουργούς του πολιτεύματος. Κάτι που είναι απολύτως σωστό και δίκαιο αν λάβει κανείς υπόψη του τη σημασία του ρόλου τους στη λειτουργία της Δημοκρατίας. Οπως άλλωστε και οι ίδιοι τονίζουν, οι μόνοι που επωφελούνται από κακοπληρωμένους και εξαθλιωμένους δικαστές είναι οι οικονομικά ισχυροί, οι οποίοι δεν έχουν ανάγκη από θεσμοθετημένες διαδικασίες και δικαστικές εγγυήσεις για να επιβάλουν τη βούλησή τους.
Αυτό, όμως, που προκαλεί ενδιαφέρον είναι η θέση τους, ότι ο ρόλος της δικαστικής εξουσίας ως θεματοφύλακα του Συντάγματος γίνεται σημαντικός σε περιόδους κρίσης. Οπως τονίζουν, στη σύγχρονη Ελλάδα, εκτός από το οικονομικό πισωγύρισμα, έχουν υποχωρήσει επίσης συνταγματικά ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, αλλά και κατακτήσεις 150 ετών.
Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν πρόκληση για την κοινωνία τα ολοένα αυξανόμενα ποσοστά ανεργίας, γιατί βρίσκονται σε κραυγαλέα, όπως λένε, αναντιστοιχία με το συνταγματικό δικαίωμα προστασίας της εργασίας! Αλλά δεν σταματούν εκεί. Καταγγέλλουν την κραυγαλέα αθέτηση της συνταγματικής υποχρέωσης του κράτους να μεριμνά για απόκτηση κατοικίας των πολιτών με την εν μέρει άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών. Στηλιτεύουν την κατάργηση του 8ώρου και της κυριακάτικης αργίας, τον περιορισμό των δικαιωμάτων στην Υγεία, την Παιδεία και την απεργία, που βιώνουν όλοι οι πολίτες.
Εάν η έκδοση δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν εργαζομένους και απολυμένους, υπερχρεωμένα νοικοκυριά και αδύναμους πολίτες είναι μια απάντηση στη βαρβαρότητα, τότε οι δύο έντιμοι δικαστές εκτιμούν ότι είμαστε σε καλό δρόμο.
Μόνος αντίπαλός τους κι εδώ, η κρατική εξουσία. Που αναζητά διάφορους τρόπους για να ακυρώσει ακόμη και την ισχύ των δικαστικών αποφάσεων. Σας παροτρύνουμε να διαβάσετε τη συνέντευξή τους και να πιστέψετε ότι δικαστές υπάρχουν τελικά και στην Ελλάδα.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: