Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πρόστιμα-μπαμπούλα εξαγγέλλει το υπουργείο

ΜΕ ΝΕΑ εξαντλητικά πρόστιμα επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών να τρομάξει τους φορολογουμένους, καθώς το ίδιο δεν μπορεί να πατάξει τη φοροδιαφυγή. Οι νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από φέτος έχουν στόχο να στείλουν τους φορολογουμένους στο ταμείο για να πληρώσουν ακόμα και έναντι της συνολικής οφειλής τους, ώστε να γλιτώσουν από τα βαριά πρόστιμα. 
Ωστόσο, όπως αναφέρουν στην «Κ.Ε.» φοροτεχνικοί αλλά και επαγγελματίες, τα νέα πρόστιμα το μόνο που θα καταφέρουν είναι να γονατίσουν απλούς φορολογουμένους, επαγγελματίες και επιχειρήσεις, εξαναγκάζοντάς τους να βάλουν λουκέτο για να γλιτώσουν από τις κατασχέσεις και τη φυλακή.
Το νέο σύστημα επιβολής προστίμων που εφαρμόζει από φέτος το υπουργείο Οικονομικών δεν διαχωρίζει τους «κατ' επάγγελμα» φοροφυγάδες από τους αμελείς ή αυτούς που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις διαρκώς αυξανόμενες απαιτήσεις που έχει από αυτούς η εφορία.

Στο ίδιο τσουβάλι
Ο νέος νόμος επιβάλλει πλέον στον ελεγκτικό μηχανισμό να αντιμετωπίζουν οι ελεγκτές και τις δύο περιπτώσεις «φοροφυγάδων» με την ίδια σκληρότητα, καθώς προβλέπει πρόστιμα που ξεκινούν από 1.000 ευρώ ακόμα και για τη μη υποβολή μιας χρεωστικής δήλωσης ΦΠΑ ύψους 5 ευρώ.
Ακόμα υψηλότερα είναι τα πρόστιμα για επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία (πρώην Γ' κατηγορίας), καθώς τότε θα κληθεί να πληρώσει 2.500 ευρώ, ενώ θα πρέπει να πληρώσει και το διπλάσιο φόρο, της δήλωσης που δεν υπέβαλλε ή καθυστέρησε να υποβάλλει.
Στις περιπτώσεις μάλιστα όπου ο φορολογούμενος θα υποπέσει στην ίδια παράβαση εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο του αρχικού. Σε περίπτωση δεύτερης υποτροπής εντός πέντε ετών, το πρόστιμο ανέρχεται στο τετραπλάσιο του αρχικού προστίμου.
Το μόνο στο οποίο φάνηκε γενναιόδωρο το υπουργείο Οικονομικών είναι ότι τα νέα πρόστιμα δεν έχουν αναδρομική ισχύ. Ως εκ τούτου, οι εξαντλητικές ποινές, οι οποίες θα ισχύσουν από φέτος, θα αφορούν τις φορολογικές υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2014.
Αυτό σημαίνει ότι η επιβολή των νέων προστίμων δεν θα εφαρμοστεί στις δηλώσεις ΦΠΑ του δ' τριμήνου του 2013, οι οποίες υποβάλλονται αυτές τις μέρες. Αντίθετα, για αυτές θα ισχύσει κανονικά η μηνιαία προσαύξηση καθυστέρησης που ίσχυε και το 2013.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα νέα πρόστιμα θα εφαρμοστούν από τον επόμενο μήνα, όταν θα ξεκινήσει η υποβολή με το νέο σύστημα των ΦΠΑ, ΦΜΥ, συγκεντρωτικές τιμολογίων κ.ά.
Ωστόσο, αν και σε δέκα ημέρες θα πρέπει να ξεκινήσει η επιβολή των νέων προστίμων, το υπουργείο Οικονομικών ακόμα δεν έχει εκδώσει την εφαρμοστική εγκύκλιο με την οποία θα ενεργοποιεί τα νέα πρόστιμα και παράλληλα θα διευκρινίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή τους.
Χαρακτηριστικό είναι ότι τα νέα πρόστιμα δεν έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων μόνο από φορολογουμένους και λογιστές, αλλά ακόμα και από εφοριακούς, οι οποίοι εκφράζουν έντονες αμφιβολίες για το αν θα μπορέσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον παραφουσκωμένο «λογαριασμό» που θα τους χρεώσουν μετά τους ελέγχους.
Οπως αναφέρουν, αρκετοί εφοριακοί έχουν ήδη εισηγηθεί στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να επανεξετάσει το νέο μέτρο πριν αυτό εφαρμοστεί, γιατί αλλιώς θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις από όσους πέσουν στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών. Ηδη λογιστές σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν ξεκινήσει αγώνα ώστε να καταφέρουν να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών να προχωρήσει τουλάχιστον σε διορθώσεις στο νόμο και μείωση των ποσών που προβλέπουν τα πρόστιμα.
Οπως αναφέρουν σε επιστολή που έχουν στείλει στον υπουργό Οικονομικών, τα νέα πρόστιμα σε συνδυασμό με το όριο των 500 ευρώ στις πληρωμές των συναλλαγών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, που το θεωρούν ανεφάρμοστο, ιδίως σε ορισμένα μέρη της περιφέρειας, λόγω αποστάσεων και έλλειψης τεχνολογίας, το νέο πρόστιμο των 10,550 ευρώ για μη αναγραφή εργαζομένου στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), όπου μία παράλειψη ή αργοπορία των λογιστών αρκεί για να καταστραφούν οικονομικά, τη μηνιαία υποβολή σε 15 ημέρες και λιγότερο των συγκεντρωτικών καταστάσεων, που συντομεύει ακόμη πιο πολύ το χρόνο ενημέρωσης των βιβλίων και πολλά ακόμα μέτρα παρόμοιας φύσης αποτελούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Παράλληλα, αρκετοί εκτιμούν ότι το μόνο αποτέλεσμα από την επιβολή των νέων εξοντωτικών προστίμων θα είναι να δημιουργηθεί νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Οπως λένε, αντίστοιχα φαινόμενα υπήρξαν και παλαιοτέρα, όταν και τότε είχε επιχειρηθεί να παταχθεί η φοροδιαφυγή με την αύξηση των προστίμων. Για παράδειγμα, το 1993, ο νόμος που ψηφίστηκε επέβαλε πρόστιμο ίσο με το πενταπλάσιο της αξίας των πλαστών και εικονικών τιμολογίων. Το ίδιο πρόστιμο, μάλιστα, αφορούσε και τον εκδότη αλλά και το λήπτη του εικονικού τιμολογίου.
Η επιβολή τότε εξαντλητικών προστίμων, όχι μόνο δεν κατάφερε να μειώσει τη φοροδιαφυγή, αλλά σχεδόν διπλασίασε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, εκτοξεύοντάς τις από τα 12 δισ. ευρώ στα 22 δισ. ευρώ.
Αποτέλεσμα ήταν η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει σε σταδιακή μείωση των προστίμων από το πενταπλάσιο στο τριπλάσιο, στη συνέχεια στο διπλάσιο και, τέλος, σε ισόποσο με την αξία του εικονικού τιμολογίου, ώστε να ανακόψει την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. 

Τα πάνω-κάτω στην πληρωμή του ΦΠΑ
ΑΡΟΝ άρον αλλάζει το υπουργείο Οικονομικών το καθεστώς υποβολής ΦΠΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζει νέο σχέδιο για την υποβολή των δηλώσεων ΦΠΑ, το οποίο θα ισχύσει από το Φεβρουάριο.
Οι αλλαγές που θα κατατεθούν στη Βουλή με διάταξη νόμου, θα προβλέπουν ότι δεν θα ισχύει πλέον το ελάχιστο ποσό καταβολής των 10 ευρώ. Στο εξής όσοι θα θέλουν να πληρώσουν με δόσεις, θα πρέπει να καταβάλλουν το 50% του φόρου τον μήνα υποβολής της δήλωσης και το υπόλοιπο ποσό στο τέλος του επόμενου μήνα.
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών, εξετάζει να επαναφέρει την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων στις 26 κάθε μήνα και όχι στις 20 που προέβλεπε η πρόσφατη απόφαση.
Με λίγα λόγια αν επιλεγεί η 26η κάθε μήνα, ως καταληκτική ημερομηνία, οι φορολογούμενοι θα έχουν μόλις 4-5 μέρες για να πληρώσουν το μισό φόρο.
Ωστόσο, εφόσον ο φορολογούμενους επιλέξει πληρωμή του ΦΠΑ σε δύο δόσεις, η δεύτερη δόση θα επιβαρύνεται με τόκο 2%. Από εκεί και πέρα, αν η οφειλή δεν τακτοποιηθεί εμπρόθεσμα, το ποσό πέραν του τόκου 2% θα επιβαρύνεται με ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας 8,76%, πρόστιμο 10% επί της αρχικής οφειλής, αν περάσουν δύο μήνες, 20% στο χρόνο και 30% στη διετία.

Πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: