Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

«Τοποθέτηση της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. στο άρθρο του περιοδικού Times και στις δηλώσεις του κ. Στέφανου Μίλερ»

Η δημοσιοποίηση του άρθρου του περιοδικού TIMES, το οποίο διερωτάται εάν «η ιδιωτικοποίηση θα σώσει τους θησαυρούς της Αρχαίας Ελλάδας» είναι για εμάς η συνέχεια των… απόψεων εκείνων που έχουν στοχεύσει τον σπουδαιότερο φάρο ελπίδας για την αναγέννηση της πατρίδος μας που είναι ο Ελληνικός Πολιτισμός.

Το όψιμο ενδιαφέρον για την τύχη των ελληνικών αρχαιοτήτων και η «αγωνία» για τη σωτηρία τους μόνο αφελείς μπορούν να θέλξουν. Και αυτό γιατί όλος ο Ελληνικός Λαός δεν διαπραγματεύεται το δημόσιο χαρακτήρα του πολιτιστικού του πλούτου, που είναι κληρονομιά της πατρίδος μας και ανήκει σε όλους τους Έλληνες.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις και τις προτροπές που φιλοξενούνται στο ίδιο άρθρο προς την κυβέρνηση ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού (Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.) θέλουμε να υπενθυμίσουμε πως εμείς πρώτοι από την εποχή που η κυβέρνηση είχε διαπράξει το πολιτικό και όχι μόνο λάθος να υποβιβάσει το Υπουργείο Πολιτισμού σε γραμματεία, είχαμε προχωρήσει στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων με σκοπό την ανάπτυξη του ελληνικού Πολιτισμού μέσα από την βελτίωση των τομέων ανάδειξης, συντήρησης, αξιοποίησης και προστασίας του.

Οι προτάσεις αυτές του συνδικαλιστικού κινήματος στο ΥΠ.ΠΟ. έχουν ως κεντρική στόχευση τα μνημεία του ελληνικού Πολιτισμού να είναι αντικειμενικά προσβάσιμα σε όλο τον κόσμο που επιθυμεί να τα επισκεφτεί. Για το λόγο αυτό και έχοντας ως Ομοσπονδία σφαιρική αντίληψη για τις ανάγκες του Υπουργείου σε όλη τη χώρα, έχουμε επισημάνει έγκαιρα τους κινδύνους που εγκυμονεί για τον πολιτιστικό μας πλούτο η συρρίκνωση σε προσωπικό και η υποχρηματοδότηση του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Σχετικά δε με την πρόταση για σεκιούριτι σε Αρχαιολογικούς Χώρους που φιλοξενείται στο ίδιο άρθρο του αμερικάνικου περιοδικού, θέλουμε να πιστεύουμε πως κατατίθεται από άγνοια προφανώς της αξίας του Ελληνικού Πολιτισμού. Τα μνημεία οφείλουν να τα φυλάσσουν άνθρωποι ταγμένοι στη φύλαξη Αρχαιοτήτων, άνθρωποι που γνωρίζουν την αξία αυτού που διαφυλάττουν. Βέβαια, και σε αυτό το θέμα η Ομοσπονδία μαζί με την Π.Ε.Υ.Φ.Α. (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων) έχει επανειλημμένα εκφράσει την αγωνία της για τις ελλείψεις που υπάρχουν σε ανθρώπινο δυναμικό και τώρα μέσα από την φάση της κινητικότητας στο Δημόσιο έχουμε ζητήσει 1.100 νέους αρχαιοφύλακες, προκειμένου να καλυφθούν όλα τα οργανικά κενά.

Τέλος, ως Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ. όπως έχουμε δηλώσει και κατά το παρελθόν σεβόμαστε την προσφορά του κ. Στέφανου Μίλερ στον Πολιτισμό της πατρίδας, αλλά θα μας επιτρέψει να μην θεωρεί ότι έχει μόνο αυτός το προνόμιο της αγωνίας για το μέλλον των μνημείων, καθώς και να του θυμίσουμε πως ο τόπος τούτος γνώρισε μια φορά την είσοδο ιδιωτών στην διαχείριση του Πολιτισμού του: Λόρδος Έλγιν λεγόταν και δεν αντέχουμε να το ξαναζήσουμε.

Η Ε.Ε. της Π.Ο.Ε.-ΥΠ.ΠΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: