Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

Δεν μπορούν να βρουν τις δόσεις των δανείων

Η πτώση των μισθών, βάζει χαμηλά τον πήχυ για τους δανειολήπτες.
Η κυβέρνηση σκοντάφτει στην καθιέρωση αξιοπρεπούς ορίου διαβίωσης.
Δυσκολεύονται και δεν μπορούν να βρουν λύση στο θέμα της ρύθμισης των τραπεζικών δανείων κυβέρνηση και τράπεζες, λόγω της κατακρήμνισης των αμοιβών, σύμφωνα με πληροφορίες του enet.gr. 
Το πρόβλημα εντοπίζεται στη μεγάλη δυσκολία, να καθορισθεί ένα αξιοπρεπές ποσό μηνιαίων δόσεων από τους δανειολήπτες, σε σχέση με τις πραγματικές αμοιβές αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Αν το όριο «αξιοπρεπούς διαβίωσης» τεθεί πολύ ψηλά, τότε οι τράπεζες θα εισπράττουν ακόμα λιγότερα και μάλιστα ενδέχεται να προκύψει για πολλούς δανειολήπτες ότι δικαιολογημένα δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις δόσεις τους…
Αν το όριο τεθεί πολύ χαμηλά, τότε ενδέχεται να ανατρέψει ρυθμίσεις δανείων που έχουν ήδη κάνει οι τράπεζες με δανειολήπτες, οι οποίοι, έτσι κι αλλιώς δυσκολεύονται. Οι μεγάλες δόσεις για την εξόφληση δανείων, θα εμφανίσουν μεγαλύτερο ποσοστό δανείων «στο κόκκινο» και θα ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου για μαζικούς πλειστηριασμούς, πτωχεύσεις, κατακρήμνιση τιμών των ακινήτων και τελικά μεγάλη ζημιά και για τις τράπεζες.
Τα παραπάνω αναφέρουν τραπεζικές πηγές στο enet.gr, υπενθυμίζοντας ότι, στον ίδιο σκόπελο του αξιοπρεπούς ορίου διαβίωσης, είχαν προσκρούσει και στελέχη της προηγούμενης κυβέρνησης. Αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που χθες στην πρώτη συνεδρίαση του συμβουλίου για το θέμα αυτό, η κυβέρνηση, απέφυγε τα νούμερα…
Ειδικότερα, όπως ανέφεραν τραπεζικά στελέχη στο enet.gr, από το εισόδημα, θα πρέπει να αφαιρεθεί το όριο διαβίωσης, για να προκύψει ένα ποσό δόσης για τα δάνεια. Αυτό επιχειρεί να καθορίσει το Συμβούλιο Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Αλλά η πτώση των πραγματικών αμοιβών είναι τόσο μεγάλη, που αν καθορισθεί επίσημα ένα υψηλό ποσόν ως όριο «αξιοπρεπούς διαβίωσης», πολύ μεγάλο ποσοστό δανειοληπτών θα βρεθεί «από κάτω».
Πέραν αυτών όμως, εκτιμάται, ότι μπορεί να ανακύψει και πολιτικό πρόβλημα, γιατί πως μπορεί η κυβέρνηση να συμφωνεί για υψηλό όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης ώστε να πληρώνονται μεγάλες δόσεις, όταν μειώνει τους μισθούς στο δημόσιο και ανατρέπει κάθε ανάχωμα στις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα;
Το Συμβούλιο, επιχειρεί να εργαστεί με μπούσουλα, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, για τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ με στοιχεία του 2012, έδειξε ότι κάτω από το όριο της φτώχειας, που αντιστοιχεί σε 1.000 ευρώ το μήνα (11.986 ευρώ ετησίως) όπως το υπολόγισε, ζουν 914.873 οικογένειες στην Ελλάδα!!
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, πρόκειται για 2.535.700 κατοίκους της χώρας, δηλαδή το 23,1% του πληθυσμού. Να σημειωθεί ότι ένα χρόνο αργότερα, η ύφεση και η ανεργία επιδεινώθηκαν περαιτέρω.
Ο συνεργάσιμος δανειολήπτης
Στο Συμβούλιο την Παρασκευή, συζητήθηκαν οι προτάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης, για τον καθορισμό ενός κοινού «μοντέλου» συνεργάσιμου δανειολήπτη. Στην πραγματικότητα, οι τράπεζες με δικές του μεθόδους που δεν διαφέρουν ιδιαίτερα, έχουν καθιερώσει από χρόνια ατύπως, το θεσμό του συνεργάσιμου δανειολήπτη.
Η πρόταση για τον συνεργάσιμο δανειολήπτη που έχει κατατεθεί και στην τρόικα ορίζει ότι είναι αυτός, που δεν αρνείται την επικοινωνία με την τράπεζα, είναι όσο το δυνατόν πιο συνεπής, ενημερώνει την τράπεζα σε εύλογο χρονικό διάστημα για τις οικονομικές μεταβολές και τις μεταβολές περιουσιακής κατάστασης και απαντά σε ερωτήματα που του θέτει.
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης έγινε αναφορά στην αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας για την επιτάχυνση των δικών και από την Τράπεζα της Ελλάδος έγινε αναφορά στον Κώδικα Καλών Πρακτικών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: