Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2014

Εκδήλωση της ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ Δήμου Χαλκηδόνας

Την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στην αίθουσα δημοτικού συμβουλίου του παλαιού Δημαρχείου Αγίου Αθανασίου - μέσα σε ένα πολύ θετικό και γόνιμο για διάλογο κλίμα - η ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ με επικεφαλής τον Κυριάκο Αγγελόπουλο παρουσίασε θέσεις και προτάσεις εν όψει των επερχόμενων εκλογών για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο επικεφαλής της ΚΙΝΗΣΗΣ απήντησε σε πληθώρα ερωτήσεων, γεγονός που καταδεικνύει το ζωηρό ενδιαφέρον και την αγωνία  των πολιτών για το τι μέλει γενέσθαι μετά τον Μάιο, όπως επίσης την έντονη επιθυμία για την έλευση μιας άλλης ποιότητας και νοοτροπίας στην άσκηση πολιτικής.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας του ΣΥΡΙΖΑ Δέσποινα Χαραλαμπίδου, η οποία δοθείσης ευκαιρίας πραγματοποίησε μια  πολύ ενδιαφέρουσα και περιεκτική τοποθέτηση τόσο επί των προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής, όσο και επί των εναλλακτικών πολιτικών που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου να απαλλαγεί η κοινωνία από τον βραχνά των μνημονίων, αρχίζοντας επιτέλους μια ανοδική πορεία. Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν περισσότεροι από 50 δημότες του Δήμου Χαλκηδόνας εκδηλώνοντας με τον τρόπο αυτό την συμπαράστασή τους στην πρωτοβουλία που έχει αναληφθεί.

Ακολουθούν η εισήγηση του επικεφαλής της ΚΙΝΗΣΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ, Κυριάκου Αγγελόπουλου και τα κύρια σημεία από την ομιλία της Δέσποινας Χαραλαμπίδου.

Μέσα σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την βαρβαρότητα των μέτρων ενάντια στο λαό και την Τ.Α., που έχει έντονα τα στοιχεία της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, των κοινωνικών ανισοτήτων και της κατάργησης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων, οδεύουμε στις εκλογές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης. Αν σ’ αυτή τη νοσηρή κατάσταση προσθέσουμε την απαξίωση των θεσμών, την απογοήτευση και την αδιαφορία των πολιτών, ειδικότερα των νέων, τότε μπορούμε να μιλάμε για την ανάγκη ενεργοποίησης των συνειδητοποιημένων ανθρώπων, προκειμένου να αντιστρέψουμε αυτό το κλίμα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ανάτασης της κοινωνίας.
Με βάση αυτή τη διαπίστωση, οι οργανώσεις  των μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δήμο μας, δημιουργήσαμε  Δημοτική Κίνηση, την «ΚΙΝΗΣΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ» και την θέτουμε στην κρίση των πολιτών του Δήμου Χαλκηδόνας, με σκοπό τη συγκρότηση ψηφοδελτίου για τις εκλογές του Μαΐου.
Η ΚΙΝΗΣΗ μας είναι ανοιχτή σε συνεργασίες με μεμονωμένους πολίτες, κινήματα και συλλόγους, στη βάση μιας διακήρυξης αρχών,  που για μας αποτελούν θεμελιώδες πλαίσιο θέσεων και στόχων.
Απορρίπτουμε το δημαρχοκεντρικό σύστημα λειτουργίας του Δήμου. Δεν μας ενδιαφέρει το ποιος θα είναι ο ηγέτης, αλλά ποια θα είναι η πολιτική που θα εφαρμοστεί. Δεν θέλουμε «φωτισμένους» επικεφαλείς, επιδιώκουμε συλλογικές λειτουργίες. Δεν ζητάμε από τον πολίτη μόνο να ψηφίσει, τον θέλουμε να συμμετέχει. Δεν τον θέλουμε απλό αποδέκτη των επιλογών μας, τον θέλουμε ενημερωμένο κριτή μας.
Θέτουμε λοιπόν υπόψη των συνδημοτών μας τους βασικούς άξονες της διακήρυξής μας και περιμένουμε τις εποικοδομητικές τους προτάσεις για τη βελτίωσή της, με άμεσο στόχο τη διεύρυνση του πλαισίου συνεργασιών, χωρίς όμως την αλλοίωση των διακηρυγμένων μας αρχών.

Γιατί είμαστε ενάντια στα μνημόνια και στις μνημονιακές πολιτικές;
  • Γιατί τα μνημόνια επέβαλαν πολιτικές λιτότητας στους πολίτες και στην Τ.Α.
  • Γιατί τα μνημόνια επέβαλαν μεγάλες περικοπές στις θεσμοθετημένες οικονομικές ενισχύσεις της κεντρικής διοίκησης στην Τ.Α.
  • Γιατί τα μνημόνια επέβαλαν τα παρατηρητήρια και τους ελέγχους σκοπιμότητας στις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων.
  • Γιατί τα μνημόνια επέβαλαν τις διαθεσιμότητες και την κινητικότητα στους υπαλλήλους των Δήμων και των Περιφερειών.
  • Γιατί τα μνημόνια επιβάλουν τις ιδιωτικοποιήσεις σε βασικούς τομείς δράσης της Τ.Α. (σκουπίδι, νερό, ρεύμα, υπηρεσίες κλπ).
  • Γιατί τα μνημόνια επιβάλουν τη διάλυση των κοινωνικών δομών και οργανισμών της Τ.Α.

Γιατί είμαστε ενάντια στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και απαιτούμε άλλη Διοικητική Οργάνωση των ΟΤΑ;
  • Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», μετά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες, ότι θα λειτουργούσε ως μοχλός ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών, αποδείχθηκε ότι χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο για να περάσουν αυτές οι αντιαυτοδιοικητικές πολιτικές. Ολόκληρα χωριά, με δυναμισμό και ιστορία, έμειναν στο περιθώριο. Οι τοπικές κοινωνίες αποξενώθηκαν και ο πολίτης έχασε την επαφή του με την πρωτοβάθμια Τ.Α. και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων που τον αφορούν άμεσα.
  • Οι ανθρώπινες κοινότητες αποτελούν κοινωνικά κύτταρα με πρωτογενή εξουσία που εκφράζεται μέσα από συμμετοχικές δομές αυτοδιεύθυνσης των τοπικών υποθέσεων.
Βασικές θέσεις μας είναι:
  • Η κατάργηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ  και η θέσπιση μιας νέας διοικητικής διαίρεσης που θα ενισχύει την αποκεντρωμένη λειτουργία των ΟΤΑ, θα προωθεί τους αναπτυξιακούς και κοινωνικούς της στόχους.
  • Η κατάργηση του εκλογικού συστήματος και η εφαρμογή της απλής αναλογικής και στα δύο επίπεδα εκλογής των οργάνων της Τ.Α.
  • Η υπεράσπιση του δημόσιου χώρου, της κατοικίας και του περιβάλλοντος, από τις επιθέσεις της νεοφιλελεύθερης πολιτικής. 
  • Η προώθηση κοινωνικής πολιτικής.
  • Η καταπολέμηση κάθε μορφής αποκλεισμού.
  • Η υποστήριξη των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.
Οι συμμετοχικοί θεσμοί αποτελούν θεμελιώδες γνώρισμα της αυτοδιοίκησης πρώτου βαθμού και κατά συνέπεια αποτελούν αναπόσπαστο και δομικό συστατικό μέρος της θεσμικής και πολιτικής τους λειτουργίας. Οι θεσμοί αυτοί συμπεριλαμβάνουν και τις Λαϊκές Συνελεύσεις, το Συμμετοχικό Προϋπολογισμό και τα Τοπικά Δημοψηφίσματα.
Η κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους και αυτοδιοίκησης πρέπει να είναι σαφής, εύληπτη και σταθερή και να μη μπορεί να μεταβληθεί με την έκδοση Υπουργικών αποφάσεων.
Απαιτείται άμεση εφαρμογή του Συντάγματος ώστε για τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στην Αυτοδιοίκηση να προηγείται η μεταφορά των απαραίτητων χρηματοδοτικών πόρων.
Ένα προκαθορισμένο τμήμα του τοπικού προϋπολογισμού στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ αποδίδεται τόσο στις δημοτικές όσο και στις τοπικές κοινότητες και καταρτίζεται με αμιγώς συμμετοχικές διαδικασίες.
Στη διαχείριση των απορριμμάτων προτείνουμε  ένα μοντέλο σύγχρονο και φιλικό στο περιβάλλον, εφαρμογή του κύκλου (διαχωρισμός στη πηγή, ανάκτηση υλικών, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, αξιοποίηση, ταφή υπολειμμάτων), με άξονες προτεραιότητας την αποκέντρωση των δραστηριοτήτων και με διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα διαχείρισης.
Οφείλουμε, συνεπώς, να έχουμε διαρκώς στη σκέψη μας μια Αυτοδιοίκηση στη υπηρεσία του Πολίτη, η οποία να λειτουργεί ως λαϊκή εξουσία, να είναι αγωνιστική και διεκδικητική και να είναι οικονομικά επαρκής για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της.
Η υποψήφια Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ξεκινώντας έκανε λόγο για την αδήριτη πλέον ανάγκη αλλαγής σελίδας στην άσκηση εξουσίας μέσω του νευραλγικού οργάνου της Περιφέρειας. Οι πολιτικές που μέχρι τώρα ακολουθήθηκαν  δεν ήταν τίποτε περισσότερο από πολιτικές αφωνίας απέναντι στην κεντρική διοίκηση, πολιτικές μη διεκδίκησης των πόρων που μας αναλογούν, πολιτικές τουλάχιστον ύποπτες. Για τους παραπάνω λόγους πρέπει να πάψουν άμεσα.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην αποβιομηχάνιση της περιοχής και στην θλιβερή πρωτιά πανελλαδικά στους δείκτες ανεργίας. Υπογραμμίστηκε η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ -  που πλέον αποτελεί κοινή διαπίστωση όλων – για άμεση εκπόνηση σχεδίου παραγωγικής ανασυγκρότησης με έμφαση στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα παραγωγής εις ότι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει επαγγελματοβιοτέχνες, ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων που αναγκάζονται καθημερινά να βάλουν λουκέτο. Το δε 45% όσων ακόμη επιβιώνουν αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ασφαλιστικές του υποχρεώσεις, μη έχοντας έτσι εξασφαλισμένη την ιατροφαρμακευτική του περίθαλψη.
Σε ότι έχει να κάνει με τον αγροτικό κόσμο, η κατάσταση χαρακτηρίστηκε περισσότερο από οξυμένη με τους αγρότες στα μπλόκα, με την τιμή του πετρελαίου να βρίσκεται σε δυσθεώρητα ύψη (1,40 / λίτρο) την στιγμή που οι χώρες τις οποίες ανταγωνιζόμαστε έχουν σαφέστατα χαμηλότερα επίπεδα τιμών. Ενδεικτικά αναφέρθηκε η Ισπανία ως η ακριβότερη των υπολοίπων με 0,84 / λίτρο.

Απέναντι στο μνημόνιο. Γιατί; Η υποψήφια Περιφερειάρχης τόνισε πως είναι πλέον φανερό ότι εάν συνεχιστεί η πολιτική εγκλωβισμού στα μνημόνια η ανθρωπιστική κρίση αναμένεται να αγγίξει περισσότερο από το 60% του ελληνικού πληθυσμού.

Απέναντι στον Καλλικράτη. Γιατί; Γιατί με τον Καλλικράτη και χωρίς συζήτηση με τις τοπικές κοινωνίες συρρικνώθηκε μια σειρά δομών – που ενδεχομένως είχε τις ατέλειές της – ωστόσο λειτουργούσε ως ’’καταφύγιο’’ για τους δημότες. Υπήρχε η δυνατότητα άμεσης προσφυγής, ανθρώπινης προσέγγισης ενός προβλήματος. Με τον Καλλικράτη αυτές οι παράμετροι έχουν δυστυχώς εκλείψει.

Σχετικά με τον σχηματισμό των ψηφοδελτίων κατευθυντήρια γραμμή αποτελεί η προάσπιση της δημοκρατίας. Την στιγμή που διαπιστώνεται ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατίας με μια συγκυβέρνηση αδυνατούσα να φέρει νόμο στη Βουλή δίχως την προηγούμενη έγκριση της Τρόικας, πρέπει επιτέλους τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο να ανατραπεί αυτή η αδιέξοδη κατάσταση.

Επιπρόσθετα η υποψήφια Περιφερειάρχης έδωσε μια σύντομη περιγραφή της οραματιζόμενης Περιφέρειας. Πρόκειται για μια Περιφέρεια που διεκδικεί πόρους από την κεντρική εξουσία, που δεν μένει σιωπηρή μπροστά σε μια σειρά ’’κοινωνικών εγκλημάτων’’ όπως αυτά της ιδιωτικοποίησης του νερού ή του λιμένος Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή ενός άλλου προγράμματος στο οποίο οι πολίτες θα έχουν λόγο, θα αντιδρούν και θα λαμβάνουν μέρος στις εξελίξεις είναι το όραμα!

Τέλος κοινοποιήθηκε ότι με ευρεία σύσκεψη αυτοδιοικητικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντρική Μακεδονία ξεκινά η προσπάθεια για τη συγκρότηση της παράταξης που θα συμμετέχει στις περιφερειακές εκλογές, ενώ αποφασίστηκε να γίνει η πρώτη ανοιχτή συνέλευση την Τετάρτη 5 Μαρτίου στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης με σκοπό την παρουσίαση των βασικών αξόνων πολιτικής της νέας περιφερειακής παράταξης από τη Δέσποινα Χαραλαμπίδου, υποψήφια περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγή: axiosleft.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: