Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Nέου τύπου «περαίωση»: Εξωδικαστικός συμβιβασμός για εγκλωβισμένους στα δικαστήρια

Προσκλητήριο για μια νέου τύπου περαίωση σε περισσότερους από 400.000 φορολογουμένους, εγκλωβισμένους στις ουρές των δικαστηρίων, θέλει να απευθύνει η γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Στόχος είναι η άμεση είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερων χρημάτων από τα 15 δισ. ευρώ βεβαιωμένων φόρων που λιμνάζουν στις δικαστικές αίθουσες προκειμένου να πάρουν ανάσα τα έσοδα μετά και τη νέα υστέρηση κατά 700 εκατ. ευρώ που σημειώθηκε τον Ιανουάριο.
Οχημα εισπράξεων, ο «εξωδικαστικός συμβιβασμός». Η λέξη «περαίωση» δεν ηχεί καλά σε πολλά μέτωπα εντός και εκτός Ελλάδας. Το σχέδιο είναι έτοιμο αλλά για να τεθεί σε εφαρμογή πρέπει να εγκριθεί από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Ν. Βαλαβάνη.
Προβλέπει καταβολή του αρχικού κεφαλαίου ακόμη και με δόσεις, και κούρεμα των προσαυξήσεων έως και στο ένα τρίτο. Ενσωματώνει παράλληλα δικλίδες ασφαλείας για υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής που δεν θα επιτρέπουν συνειρμούς για συγχωροχάρτια σε καραμπινάτους φοροφυγάδες.
Τα λεφτά που μπορεί να φέρει άμεσα στο ταμείο είναι πολλά. Οπως έδειξε πρόσφατη μελέτη του ΣΕΒ, στις δικαστικές αίθουσες εκκρεμούν περισσότερες από 400.000 φορολογικές υποθέσεις και στις μισές από αυτές δεν έχει καν ορισθεί δικάσιμος.
Ο μέσος χρόνος αναμονής για υποθέσεις ΦΠΑ φθάνει τα 9,3 χρόνια, ενώ συνολικά για τις φορολογικές υποθέσεις η μέση αναμονή αγγίζει τα 5,3 χρόνια. Οσο η υπόθεση δεν εκδικάζεται, τρέχουν τόκοι, προσαυξήσεις και σε πολλές περιπτώσεις ακόμα και πανωτόκια.
Παρότι η μέση επιβάρυνση των επιχειρήσεων κυμαίνεται από 7% έως και 52% επί της συνολικής αμφισβητούμενης διαφοράς, πηγές της ΓΓΔΕ με γνώση των στοιχείων αναφέρουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια, με τόκους, πανωτόκια και προσαυξήσεις έως και 500% στο αρχικό κεφάλαιο.
«Αυτά τα χρήματα είναι αδύνατο να εισπραχθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους» αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι ενδεχόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός πέρα από έσοδα στα ταμεία του Δημοσίου θα έδινε και σημαντική ανάσα στην αγορά.
Σήμερα χιλιάδες επιχειρήσεις είναι εγκλωβισμένες στη δικαστική αναμονή, περιουσιακά στοιχεία έχουν δεσμευθεί αλλά ούτε η επιχείρηση ούτε το Δημόσιο μπορούν να τα αξιοποιήσουν ώσπου να τελεσιδικήσει η υπόθεση .
«Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να δοθεί συγχωροχάρτι σε παραβάτες της φορολογικής νομοθεσίας, γι' αυτό και το κεφάλαιο παραμένει ακέραιο» αναφέρει κορυφαίο στέλεχος της ΓΓΔΕ σημειώνοντας παράλληλα όμως «ότι είναι αδιανόητο 10 χρόνια οι φορολογούμενοι να είναι όμηροι των δικαστικών εκκρεμοτήτων».
Πειράματα. 
Το πρόβλημα της συσσώρευσης φορολογικών υποθέσεων στα δικαστήρια επιχειρήθηκε να αντιμετωπισθεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια. Πρώτα αυξήθηκε η προκαταβολή φόρου προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος της δικαστικής προσφυγής, ως αποτρεπτικό στοιχείο. Στη συνέχεια δημιουργήθηκε ειδική επιτροπή στο υπουργείο Οικονομικών για την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών. Φορολογούμενοι που αμφισβητούν πράξεις της φορολογικής διοίκησης δεν μπορούν να προσφύγουν απευθείας στα δικαστήρια, αν δεν περάσουν από την Επιτροπή με τα χίλια ονόματα (αρχικά Επιτροπή του άρθρου 70, μετά Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης, σήμερα Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών).
Το πρόβλημα δεν λύθηκε. Μετά τα δικαστήρια, «έπηξε» και η Διεύθυνση Επίλυσης Φορολογικών Διαφορών. Στη συγκεκριμένη Διεύθυνση εκκρεμούν σήμερα 1.966 φορολογικές υποθέσεις. Το περασμένο έτος 1.239 φορολογούμενοι, περιμένοντας την εξωδικαστική επίλυση των διαφορών τους, έχασαν άδικα τον καιρό τους. Ο νόμος όριζε αποκλειστική προθεσμία 60 ημερών για τη διεκπεραίωση της υπόθεσης. Αν μέσα σε 60 μέρες (σήμερα 90) δεν συζητηθεί η υπόθεση στη Διεύθυνση, τότε ο φορολογούμενος για να βρει το δίκιο του πάει στα δικαστήρια. Και εκεί περιμένει έως και 10 χρόνια.

Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: