Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Τα 100 χρόνια της γενοκτονίας

Παρουσία των προέδρων της Γαλλίας και της Ρωσίας έγιναν στην Αρμενία οι τελετές για την εξαφάνιση 1,5 εκατομμυρίων Αρμενίων από τους Οθωμανούς, με μαζικές σφαγές, απελάσεις και αναγκαστικούς εκτοπισμούς, που άρχισαν το 1915 λόγω των φόβων των Οθωμανών ότι οι χριστιανοί Αρμένιοι θα συνταχθούν εναντίον τους, με τους Ρώσους. Τα γεγονότα εκείνα, 100 χρόνια εξακολουθούν να προκαλούν μεγάλες διπλωματικές τριβές λόγω της κατηγορηματικής άρνησης της Αγκυρας να αποδεχθεί τον όρο «γενοκτονία».
Η Τουρκία εξακολουθεί να επιμένει ότι ο αριθμός των νεκρών που αναφέρουν οι ιστορικοί έχει «διογκωθεί» και χαρακτηρίζει όσους σφαγιάστηκαν θύματα του εμφυλίου και των ταραχών. Παραμονή των εορτασμών ο Ταγιπ ερντογάν επέμενε ότι οι πρόγονοι του δεν διέπραξαν γενοκτονία. 
Στις εκδηλώσεις, στο μνημείο Tsitsernakaberd, στην πρωτεύουσα Γιερεβάν, οι ηγέτες μίλησαν για μια τραγωδία που δεν πρόκειται να ξεχαστεί. Σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet τόσο ο Πούτιν όσο και ο Ολάντ μίλησαν για «γενοκτονία».
«Δεν υπάρχει και δεν μπορεί να υπάρξει καμία αιτιολογία για την μαζική δολοφονία ανθρώπων» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «σήμερα όλοι θρηνούμε μαζί με τον λαό των Αρμενίων». Οσο για τον Γάλλο ομόλογο του τόνισε ότι ναι μεν «έχουν υποθεί σημαντικές κουβέντες από την Τουρκία, αλλά ακόμα περιμένουμε να ειπωθούν κι άλλες ώστε η κοινή θλίψη να γίνει κοινή μοίρα». 
Στις αρχές του μήνα η Αγκυρα είχε ανακαλέσει τους πρεσβευτές της στη Βιέννη και το Βατικανό, μετά τις δηλώσεις τόσο της Αυστρίας όσο και του Πάπα περί γενοκτονίας.  Στη συνέχεια έστρεψαν την οργή τους προς την Γερμανία, αφού αντίστοιχες δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Βουλής Νόρμπερτ Λάμερτ, αλλά και ο Πρόεδρος της χώρας Γιοακίμ Γκάουκ. «Εμείς οι Γερμανοί δεν μπορούμε να κάνουμε μαθήματα σε κανέναν για το πως θα διαχειριστούν το παρελθόν τους», είπε ο Λάμερτ, «αλλά μπορούμε μέσω των δικών μας εμπειριών να ενθαρρύνουμε άλλους να  αντιμετωπίσουν την ιστορία τους, ακόμα και όταν πονάει. Αυτό που συνέβη ήταν γενοκτονία και δεν ήταν η τελευταία του 20ου αιώνα».
Το σχόλιο έγινε ενώ έχει αρχίσει τη γερμανική Βουλή συζήτηση για ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται η γενοκτονία το οποίο θα τεθεί σε ψηφοφορία πριν τις διακοπές του καλοκαιριού. Η γερμανική κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει ακόμα για γενοκτονία , αλλά ο πρόεδρος της χώρας μιλώντας σε επιμνημόσυνη τελετή στο Βερολίνο αναφέρθηκε στη γενοκτονία, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: