Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Σαμαράς στην ΚΟ του ΕΛΚ: Στηρίξτε την Ελλάδα

Να στηρίξουν την Ελλάδα κάλεσε τους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο.
Με τον τρόπο αυτό θέλησε να αντιμετωπίσει και την κριτική που δέχεται από το ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και από πολλούς γαλάζιους) ότι επενδύει προσωπικά σε πολιτικό επίπεδο στην αποτυχία της διαπραγμάτευσης. Ταυτόχρονα υπερασπίστηκε το έργο της δικής του κυβέρνησης, επαναλαμβάνοντας τη ρητορική ότι ο ίδιος έβγαζε τη χώρα από το μνημόνιο έχοντας επιτύχει σημαντικές δημοσιονομικές και άλλες μεταρρυθμίσεις, ενώ τώρα όπως είπε “υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση ότι η Ελλάδα απομακρύνεται σήμερα από την υπόλοιπη Ευρώπη”.
Δήλωσε δε ότι είναι καθήκον του να αποτρέψει αυτή την καταστροφική προοπτική και εμμέσως όρισε εαυτόν ως τον μόνο που μπορεί να ηγηθεί ενός φιλοευρωπαϊκού μετώπου στην Ελλάδα.
“Σας καλώ όλους να στηρίξετε την Ελλάδα. Όχι αυτή την κυβέρνηση ή την άλλη ή οποιαδήποτε κυβέρνηση, αλλά να στηρίξετε την ίδια την Ελλάδα, να βγει από τα προβλήματά της. Δώστε στη χώρα μου μιαν ευκαιρία. Την έχει κερδίσει επάξια. Και την αξίζει! Αν αφήσουμε την Ελλάδα να συρθεί μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη, αυτό θα ήταν ολέθριο για την ίδια, αλλά θα ήταν και πολύ αρνητική εξέλιξη για την Ευρώπη στην οποία όλοι πιστεύουμε”, είπε ο κ.Σαμαράς.
Δήλωσε επίσης ότι: “Οι ανοικτά φιλο-ευρωπαϊκές δυνάμεις στην Ελλάδα, ανάμεσά στις οποίες η Ν.Δ, είναι η μεγάλη πλειοψηφία, θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη. Εξ άλλου, περίπου 80% των Ελλήνων, σύμφωνα με όλες τις σφυγμομετρήσεις, υποστηρίζουν σταθερά τις κοινές ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας.”
Ο κ.Σαμαράς είπε στους ηγέτες της ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς “δε βρίσκομαι εδώ για να επικρίνω τη σημερινή κυβέρνηση στη χώρα μου. Κριτική, όπως έχω υποχρέωση, την κάνω στην Ελλάδα” και πρόσθεσε: “Εξ άλλου, είχα την ευκαιρία να μιλήσω με πολλούς από σας και ξέρετε πολύ καλά τις απόψεις μου.” Επανέλαβε άλλωστε την κριτική αυτή επί της ουσίας, εκφράζοντας τη θλίψη του γιατί “η νέα κυβέρνηση αντιστρέφει την πορεία της χώρας στη δημοσιονομική προσαρμογή, αντιστρέφει τις μεταρρυθμίσεις και ξαναγυρνά πίσω σε εξάρτηση από δανεικά χρήματα.”
Στη συνέχεια δήλωσε ότι στόχος της παρουσίας του στην ΚΟ του ΕΛΚ ήταν να στείλει το μήνυμα ότι η μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού υποστηρίζει ένθερμα τη συμμετοχή της χώρας μας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.
Δε δίστασε μάλιστα να πει ότι και ο ίδιος “προφανώς” έχει κάποια παράπονα για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η κυβέρνηση του και η χώρα τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης του. “ Αλλά όλα αυτά δεν έχουν κανένα νόημα τώρα. Βρισκόμαστε πάντα στο ίδιος σκάφος, παλεύουμε πάντα για τα ίδια κοινά Ευρωπαϊκά ιδεώδη” πρόσθεσε.
Ο κ.Σαμαράς παρουσίασε εαυτόν ως τον κατεξοχήν ευρωπαϊστή: Υπενθύμισε ότι ως υπουργός Εξωτερικών υπέγραψε τη συνθήκη του Μάαστριχτ (σσ. Στην κυβέρνηση Μητσοτάκη) . Επικαλέστηκε ότι στήριξε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (στο μνημόσυνο του οποίου είχε παραστεί νωρίτερα το πρωί) όταν έβαλε τη χώρα στο ευρώ. Και υποστήριξε ότι ως πρωθυπουργός έκανε το παν για να αποτρέψει τη χρεοκοπία της χώρας στη νομισματική ένωση.
Έκλεισε δε την ομιλία του με τη φράση: “Εγώ έτσι κι αλλιώς θα κάνω απολύτως το καθήκον μου απέναντι στη χώρα μου.”
Νωρίτερα κατά την άφιξη του κ.Σαμαρά στο Στρασβούργο, τον είχε υποδεχθεί ο πρόεδρος του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, οι πρόσφατες δηλώσεις του οποίου πως το Grexit είναι ρεαλιστική επιλογή και ορθή είχαν προκαλέσει την αντίδραση της κυβέρνησης, αλλά και γαλάζιων όπως ο Γιάννης Μιχελάκης. Ο κ.Βέμπερ μάλιστα ανήρτησε ένα θερμό σχόλιο στο twitter, υποστηρίζοντας ότι επί Σαμαρά η χώρα βρισκόταν στο σωστό δρόμο.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: