Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Αλλαγή αλλά χωρίς αντικατάσταση - Ο «υπεύθυνος» και ο «συντονιστής», ή αλλιώς ο «προπονητής» και το «δεκάρι»

Στο πλέον κρίσιμο σημείο της διαπραγμάτευσης ο πρωθυπουργός παίρνει επάνω του το παιχνίδι, σε μια προσπάθεια να αποστερήσει ακόμα και τις προσχηματικές αιτιάσεις που προβάλλουν οι δανειστές για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Η κίνηση της συγκρότησης πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης υπό την ευθύνη του υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη με συντονιστή τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτο έχει δύο αναγνώσεις.
Τα δύο σενάρια
Η πρώτη θα μπορούσε να περιγραφεί με το ερώτημα αν η κίνηση αυτή θέτει υπό «επιτροπεία» τον Γ. Βαρουφάκη και με τον τρόπο αυτό εμμέσως ο πρωθυπουργός κάνει το «χατίρι» όσων ζητούσαν -και μάλιστα άκομψα- την απομάκρυνση του υπουργού. Με δεδομένο όμως ότι στην προχθεσινή σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου, στην οποία συμμετείχαν ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, οι υπουργοί Οικονομίας Γ. Σταθάκης, Επικρατείας Ν. Παππάς και ο υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλ. Τσακαλώτος, εκφράστηκε και επιβεβαιώθηκε η στήριξη στον Γ. Βαρουφάκη μάλλον «εξασθενεί» αυτή η ερμηνεία. Και τούτο γιατί ούτε αμφισβητήθηκε η τακτική που έχει ακολουθήσει ο υπουργός Οικονομικών, ούτε εγκαλέστηκε για άσκηση προσωπικής πολιτικής και στα χέρια του παραμένει η πολιτική ευθύνη της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα με πηγές του μεγάρου Μαξίμου, με την κίνηση αυτή επιχειρείται ένας εξορθολογισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης, αφού και η αναβάθμιση του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης Σπ. Σαγιά ως επικεφαλής της ομάδας συντονισμού των τεχνικών κλιμακίων κρίθηκε απαραίτητη, στη λογική ότι θα χρειαστεί ένα πρόσωπο που γνωρίζει τη γερμανική πρακτική ώστε να μορφοποιήσει τις λεπτομέρειες των τεχνικών κλιμακίων σε νομικά κείμενα.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επέμεναν στην άποψη ότι «ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Εurogroup, παραμένει ο βασικός παράγοντας επί της διαπραγμάτευσης», θέλοντας με τον τρόπο αυτό να δείξουν ότι επί της ουσίας δεν αλλάζει τίποτα δραματικά.
Οσον αφορά δε τον ρόλο του Ευκλ. Τσακαλώτου, πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι δεν θα είναι αυτονομημένος, θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο κυβέρνησης-τεχνικών κλιμακίων και την πολιτική του υπουργείου θα την εκφράζει ο υπουργός Οικονομικών. «Τίποτα περισσότερο από τον ρόλο του συντονιστή» απαντούν και από το μέγαρο Μαξίμου, στην προσπάθεια να περιορίσουν τις ερμηνείες περί «κομψής αντικατάστασης» του Γ. Βαρουφάκη από τον Ευκλ. Τσακαλώτο.
H δεύτερη ανάγνωση άπτεται της προστασίας του υπουργού Οικονομικών. Οι επιθέσεις που έχει δεχτεί ο Γ. Βαρουφάκης υπερβαίνουν ακόμα και τα όρια της προσωπικής απαξίωσης εναντίον του, με αποκορύφωμα τη συμπεριφορά των... εταίρων στη Ρίγα.
Ψύχραιμη κίνηση
Οσοι γνωρίζουν καλά το πώς λειτουργεί ο πρωθυπουργός εκτιμούν ότι «η απόφαση αυτή δεν ελήφθη εν θερμώ» και την ερμηνεύουν ως κίνηση προστασίας του ίδιου του υπουργού αλλά και καλύτερης λειτουργικότητας της διαπραγματευτικής ομάδας.
Με δεδομένο ότι ο υπουργός Οικονομικών θα εκφράζει «προς τα έξω» την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ο Αλ. Τσίπρας με την κίνηση της ανασυγκρότησης επιχειρεί να μειώσει και την ένταση των επιθέσεων που δέχεται από τους εταίρους, οι οποίοι δεν στοχεύουν κατ' ανάγκην τον ίδιο τον υπουργό, αλλά κυρίως τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει η κυβέρνηση.
«Είναι ένα επί της ουσίας πολιτικό όργανο, η σύσταση του οποίου έπρεπε ήδη να έχει γίνει, αφού με τον τρόπο αυτό θα αντιμετωπιστούν δυσλειτουργίες, αλλά κυρίως θα αποστερήσουμε από τους δανειστές το επιχείρημα ότι είμαστε ανοργάνωτοι» επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης, τα οποία διαψεύδουν με σκληρό τρόπο τις ερμηνείες περί «απαξίωσης του υπουργού Οικονομικών» ή εκείνες που κάνουν λόγο για «υποβάθμιση του Γ. Βαρουφάκη».
Ουσιαστικά, η διαπραγμάτευση αποκτά πολιτικό χαρακτήρα, οι ημερομηνίες πιέζουν και ο πρωθυπουργός επιδιώκει οι αποφάσεις να ληφθούν πριν από την 11η Μαΐου. Αν η «ντρίμπλα Βαρουφάκη» οδηγήσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε πιθανόν να ισχύσει η παροιμία «και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος»...

Δεν υπάρχουν σχόλια: