Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Τσεχικό «όχι» στο ευρώ

«Όχι» στο ευρώ ξαναλέει ο αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας, Αντρέι Μπάμπιτς. Ως αιτία της σθεναρής άρνησης επικαλείται την κατάσταση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο A. Μπάμπις μεταθέτει την πιθανότητα ένταξης της χώρας στο ευρώ για μετά το 2018.
Αναλυτικά, εξηγεί: «Αυτή τη στιγμή το ευρώ δεν υφίσταται για εμάς. Μπορούμε να συζητήσουμε τα θετικά και τα αρνητικά, αλλά αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποφασίσει κάτι τώρα. Μπορεί ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός να είναι υπέρ, αλλά εγώ βλέπω τι συμβαίνει γύρω μου. Τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη όταν η Ελλάδα καταρρεύσει; Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη – όλοι το γνωρίζουν. Το ερώτημα είναι έναντι ποιου θα κηρύξει στάση πληρωμών; Του ΔΝΤ; Της ΕΚΤ; Έναντι του λαού της; Ή έναντι των άλλων τραπεζών;».
Πρόσφατα, ο πρόεδρος της Τσεχίας Μίλος Ζέμαν, ένθερμος οπαδός του κοινού νομίσματος, συγκάλεσε σύσκεψη για το θέμα, στην οποία μετείχαν ο πρωθυπουργός Μπουσλάβ Σομπότκα, ο κεντρικός τραπεζίτης Μίροσλαβ Σίνγκερ και ο Μπάμις, και φυσικά ο τελευταίος τάχθηκε στην αντίπερα όχθη με τις βουλές του Προέδρου και του πρωθυπουργού.
Το βασικό επιχείρημά του ήταν το εξής: «Δεν έχει νόημα να μπούμε στο ευρώ. Δεν έχουμε πρόβλημα. Αντίθετα, η δημοκρατία στην Τσεχία πηγαίνει καλά, χρήματα υπάρχουν, απλώς έχουμε παραλύσει από τη γραφειοκρατία».

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: