Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Υπέρ μίας συμφωνίας το Γραφείο Προϋπολογισμού

Η οικονομία υποτροπιάζει εξαιτίας της μη επίτευξης συμφωνίας με τους «θεσμούς», αναφέρει η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Επιτάχυνση διαπραγμάτευσης, μετά τις αλλαγές στην ομάδα διαπραγμάτευσης, διαμήνυσε ότι περιμένει το Βερολίνο από την πλευρά του.
«Η συμφωνία με τους θεσμούς επείγει και είναι δυνατή», υποστηρίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, ενώ απαριθμούν σειρά δεικτών που αποτυπώνουν την επιδείνωση της κατάστασης: κατακόρυφη μείωση καταθέσεων, επιστροφή της οικονομίας σε υφεσιακή τροχιά, αύξηση κόκκινων δανείων, αύξηση ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο αλλά και επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος.
«Η τρέχουσα κατάσταση δεν απειλεί μόνο όσες επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακό σημείο, αλλά και όσες τα χρόνια της κρίσης άντεξαν, επένδυσαν, συγκράτησαν μισθούς, κατέβαλαν φόρους και απέφυγαν απολύσεις. Απειλεί δηλαδή, την υγιή επιχειρηματικότητα» αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, ενώ σε άλλο σημείο χαρακτηρίζουν ως «ιστορικό λάθος το να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη την ώρα που η οικονομική πολιτική στην Ευρωζώνη αρχίζει να αλλάζει σε κατεύθυνση ευνοϊκή για την ίδια τη χώρα».
Να τρέξουν οι διαπραγματεύσεις
Εντωμεταξύ, να τρέξουν με μεγαλύτερη ταχύτητα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών μετά τις αλλαγές στη δομή και στο μοντέλο λειτουργίας της ομάδας διαπραγμάτευσης, και την υποβάθμιση του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη σε αυτήν, ανακοίνωσε ότι αναμένει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών.
«Έχουμε νέες δομές εργασίας στην Αθήνα. Περιμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε επιτάχυνση των συνομιλιών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Μ. Γιάγκερ, στην τακτική ενημέρωση του Τύπου, όπως αναφέρει το Reuters.
«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε πότε να περιμένουμε συμφωνία», έσπευσε ωστόσο να προσθέσει. Επανέλαβε δε ότι οι Έλληνες πρέπει να παρουσιάσουν  αναλυτικό πακέτο μεταρρυθμίσεων.
Υπενθυμίζεται ότι οι σχέσεις του Έλληνα υπουργού Οικονομικών τόσο με τον επικεφαλής του Eurogroup, όσο και με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπήρξαν τεταμένες και κατά διαστήματα επεισοδιακές.

Πηγή: thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: