Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Προχωρά ο καθορισμός της ΑΟΖ

Πλούσια ήταν η ατζέντα της τριμερούς συνάντησης κορυφής ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία με συμμετοχή των προέδρων Αναστασιάδη, Σίσι και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει στον καθορισμό Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι αυτό θα γίνει εκεί όπου δεν απαιτείται η συνεννόηση με τρίτες χώρες.
«Στο πλαίσιο των συνομιλιών μας εμμείναμε σε συγκεκριμένους τομείς όπου θα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συνάντηση που είχε με τους ηγέτες της Κύπρου και της Αιγύπτου.
Και συνέχισε:
«Πρώτον, στον τομέα της ασφάλειας μας ανησυχεί ιδιαίτερα η επιδεινούμενη κατάσταση στη Λιβύη και τη Δυτική Αφρική, ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ, ο εμφύλιος την Υεμένη, η στασιμότητα στο Παλαιστινιακό, η εξάπλωση του τζιχαντισμού και του φονταμενταλισμού.
Δεύτερον, συμφωνήσαμε να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας στην οικονομία και το εμπόριο με την σύγκλιση συναντήσεων των τεχνικών μας ομάδων.
Μιλήσαμε για έργα ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, των μεταφορών, της ναυτιλίας, του τουρισμού».
Αναστασιάδης: Η τριμερής προάγει την ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία
Ο τριμερής διάλογος και η συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου, προάγει την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης. Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπέδειξε ότι η συνεργασία των τριών χωρών, δεν στρέφεται εναντίον άλλων κρατών, αλλά αποτελεί το πρότυπο για ανάλογες συνεργασίες με άλλα κράτη της περιοχής.
Είπε ότι η τριμερής συνεργασία, περιλαμβάνει τους τομείς της οικονομίας, του εμπορίου και του πολιτισμού, χωρίς να αποκλείεται και η συνεργασία στα θέματα ενέργειας.
Αναφερόμενος ειδικότερα στην ενεργειακή συνεργασία, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, επισήμανε ότι στη Διακήρυξη της Λευκωσίας, επαναβεβαιώνεται η θέση ότι η ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή.
Για το Κυπριακό
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ότι επίσης αποτέλεσε μέρος της ημερήσιας διάταξης. Είπε ότι ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και εξέφρασε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί με τον νεοεκλεγέντα τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, ευελπιστώντας και στην στήριξη της Τουρκίας, ώστε να εξευρεθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φατάχ Αλ Σίσι, δήλωσε ότι παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον της χώρας του για ενότητα του κυπριακού λαού, με μία κυριαρχία, ανεξαρτησία και ακεραιότητα εδαφών. Μιλώντας μετά τη συνάντηση κορυφής στο Προεδρικό στη Λευκωσία, εξέφρασε την προσδοκία διαμόρφωσης λαμπρού μέλλοντος, το οποίο να διασφαλίζει καλή ζωή στους λαούς των χωρών Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου. Για να προσθέσει πως το πλαίσιο αυτού του μέλλοντος θα χαρακτηρίζεται από ανοχή, ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία. 
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, η τριμερής συζήτησε θέματα ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των τριών χωρών σε όλους τους τομείς.
Ιδιαίτερα συζητήθηκαν τα θέματα της ενέργειας, τα φαινόμενα εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, καθώς και η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων (ΑΟΖ).
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος συνοδεύτηκε στην Κύπρο από τους υπουργούς Εξωτερικών, Ενέργειας, Επενδύσεων και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η συνοδεία του έφτασαν χθες το βράδυ στη Λευκωσία εν όψει της σημερινής συνόδου.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: