Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Δεν επιστρέφουν οι επίορκοι

Nέα νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας δεν θα αλλάζει το καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας για όσους βρίσκονται σε αυτό, εφόσον δεν υπάρχει απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Γ. Κατρούγκαλος.
Αυτό προκύπτει από εγκύκλιο που εξέδωσε ο ίδιος χθες. Αφορμή, σειρά σχετικών ερωτημάτων υπηρεσιών, αλλά και δημοσιεύματα στον Τύπο, που έκαναν λόγο για επιστροφή επίορκων στο Δημόσιο με τον «νόμο Κατρούγκαλου».
Σύμφωνα με το περιεχόμενο της εγκυκλίου, οι ισχύουσες διατάξεις κάθε άλλο παρά δίνουν τη δυνατότητα επιστροφής επίορκων. Ωστόσο, φαίνεται ότι ο υπουργός, για την πλήρη διασφάλιση του πλαισίου, επιλέγει να φέρει νομοθετική ρύθμιση.
Ο πρόσφατος νόμος προβλέπει την αυτοδίκαιη λήξη περιπτώσεων αυτοδίκαιης αργίας (ως αποτέλεσμα κατάργησης μνημονιακών διατάξεων εργασιακού περιεχομένου κυρίως) από την 26η του περασμένου Μάη, πλην «βαρύτερων» περιπτώσεων (που είχαν ως αποτέλεσμα από στέρηση προσωπικής ελευθερίας έως επιβολή οριστικής παύσης).
Επιπλέον, οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι το αρμόδιο όργανο μπορεί με αιτιολογημένη απόφασή του να αναστείλει την άσκηση καθηκόντων για όσους από τους υπαλλήλους αυτούς υφίσταται σχετικός επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος, παραπέμποντάς τους με την ίδια απόφαση στο οικείο πειθαρχικό συμβούλιο για τη θέση τους ή μη σε δυνητική αργία. Σε περίπτωση που δεν έχει συγκροτηθεί το πειθαρχικό συμβούλιο, για να λάβει αποφάσεις, οι προθεσμίες παραμονής σε αυτοδίκαιη αργία παρατείνονται μέχρι τη συγκρότησή του.
Επαναλήφθηκαν, ωστόσο, οι ισχυρισμοί -σύμφωνα με τους οποίους- επίορκοι υπάλληλοι (κυρίως ιατροί) με «βαριές κατηγορίες» και ποινικές διώξεις επιστρέφουν πίσω στη θέση τους, παρότι είχαν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, «ευνοημένοι» από τον πρόσφατο «νόμο Κατρούγκαλου».

Δεν υπάρχουν σχόλια: