Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

«Η Ελλάδα θα επανακάμψει πιο γρήγορα απ’ ό,τι κάποιοι προβλέπουν»

O διευθυντής του Ινστιτούτου Brookings και πρώην υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Κεμάλ Ντερβίς εκθειάζει τα πλεονεκτήματα του Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο χαρακτηρίζει αντίβαρο σε μια Ευρώπη του κυνισμού και της απογοήτευσης. Εκφράζει την αισιοδοξία του ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα πάνε καλύτερα, με την προϋπόθεση να χτιστεί μια δημόσια διοίκηση επαγγελματική και ακομμάτιστη.
• Τόσο σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις μας στην Ουάσινγκτον όσο και σε δημόσιες τοποθετήσεις σας, δεν έχετε διστάσει να υποστηρίξετε ανοιχτά τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό, ακόμα και σε δύσκολες στιγμές, όταν το κλίμα στους κύκλους της αμερικανικής πρωτεύουσας ήταν ιδιαίτερα αρνητικό απέναντι στον ίδιο και την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Από πού απορρέει αυτή η εμπιστοσύνη που τρέφετε προς το πρόσωπό του;
Ο Τσίπρας έχει αποδείξει την ικανότητά του να μπορεί να συνδυάζει τη συνέπειά του στις αξίες της ριζοσπαστικής Αριστεράς, την ιδιαίτερα κάθετη στάση του ενάντια στις αδικίες εντός κι εκτός Ελλάδας, με τον ρεαλισμό και τον πραγματισμό - δύο στοιχεία που είναι αναγκαία για την επιτυχία σε έναν κόσμο όπου κανένας ηγέτης ή κράτος δεν μπορεί να διατάζει τον άλλον.
Αυτό που πολλοί αποδίδουν ως «ασυνέπεια» εκ μέρους του Τσίπρα, εγώ το ερμηνεύω ως μια αναγκαία στρατηγική που καθιστά ξεκάθαρο ποιες είναι οι αξίες που ο Τσίπρας υπηρετεί και την ίδια στιγμή μπορεί να πείσει τους Ελληνες πολίτες ότι από τη θέση του πρωθυπουργού θα κάνει πάντα αυτό που περνάει από το χέρι του για να στηρίξει την ελληνική κοινωνία, αλλά καθιστώντας την ίδια στιγμή εξίσου ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Και οι Ελληνες πολίτες στις πρόσφατες εκλογές απέδειξαν ότι έχουν την ωριμότητα να το κατανοήσουν αυτό.
• Ωστόσο, πρόσφατα είδαμε να βγαίνουν δημόσια Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες και να περιγράφουν το πόσο τους είχε ενοχλήσει η διαπραγματευτική του στάση τους προηγούμενους μήνες.
Αναμφίβολα ο Τσίπρας έχει μέσα του μια σκληρή προσωπικότητα. Αλλά την ίδια στιγμή έχει μια προσωπικότητα που γοητεύει και προσεγγίζει εύκολα τους άλλους όταν διαπραγματεύονται μαζί του. Πρέπει να σας αποκαλύψω ότι πολλοί αξιωματούχοι στην Ευρώπη, με τους οποίους μιλάω καθημερινά, μου έχουν πει πως, παρότι διαφωνούν μαζί του, εντούτοις τους αρέσει ο Τσίπρας. Η νεότητά του σε συνδυασμό με την ενεργητικότητά του σίγουρα τον βοηθούν. Σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον όπου υπάρχει τόσο πολύς κυνισμός και απογοήτευση, ένας τέτοιος ηγέτης, ο οποίος δίνει ελπίδα, εμπιστοσύνη και πίστη στη δικαιοσύνη, προσελκύει σίγουρα τη συμπάθεια.
• Μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής αποτυχημένων πολιτικών στην Ελλάδα, η κατάσταση στη χώρα βαίνει διαρκώς επιδεινούμενη. Με δεδομένο ότι θεωρείστε ο άνθρωπος που πετύχατε το «οικονομικό θαύμα» στην Τουρκία, πόσο αισιόδοξος είστε για την αντιστροφή της σημερινής κακής πραγματικότητας στην Ελλάδα;
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, πιστεύω ότι το μέλλον για τη χώρα σας θα είναι καλύτερο. Μεγάλα λάθη έχουν ασφαλώς γίνει απ’ όλες τις πλευρές κατά το παρελθόν. Εντούτοις, υπάρχουν και επιτεύγματα. Ο προϋπολογισμός και το ισοζύγιο πληρωμών έχουν σταθεροποιηθεί σε βιώσιμη βάση, συμπεριλαμβανομένης της δράσης που πρέπει να αναληφθεί για το δημόσιο χρέος.
Και αυτό που περιλαμβάνει η νέα συμφωνία είναι η υπόσχεση για μια μακροπρόθεσμη αναμόρφωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, το οποίο δεν περιελάμβαναν οι προηγούμενες συμφωνίες. Δεδομένης της αναπτυξιακής κατεύθυνσης και της υλοποίησης σημαντικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να επιδιωχθούν τα επόμενα χρόνια, η πρόβλεψή μου είναι ότι η Ελλάδα θα επανακάμψει πιο γρήγορα απ’ ό,τι κάποιοι σήμερα προβλέπουν. Ωστόσο προϋπόθεση είναι να υπάρχει μια καλή διαχείριση των δημόσιων υποθέσεων σε όλα τα επίπεδα.
• Οντας απευθείας συνομιλητής με ανώτατους πολιτικούς και οικονομικούς αξιωματούχους σε Ουάσινγκτον, Βρυξέλλες και Βερολίνο, τι είναι αυτό που πιστεύετε ότι περιμένουν ΗΠΑ και Ευρώπη από τον Τσίπρα, μετά τη νέα επανεκλογή του;
Ελπίζω ότι ο Τσίπρας θα προσπαθήσει να βρει τους πιο ταλαντούχους ανθρώπους τόσο εντός Ελλάδας όσο και νέους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό, για να οικοδομήσει μια νέα, εκσυγχρονισμένη και αποτελεσματική δημόσια διοίκηση. Αυτό δεν θα είναι εύκολο, αλλά πρέπει να είναι η κύρια προτεραιότητα.
Η δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να είναι κομματικοποιημένη, αλλά να έχει επαγγελματισμό, τα προσόντα που απαιτεί η εποχή των νέων τεχνολογιών και βεβαίως να υπάρχουν μισθοί που να αντικατοπτρίζονται σε αυτά τα προσόντα. Οι συνήθειες της ευνοιοκρατίας πρέπει να ξεριζωθούν.
Η εμπειρία και η καριέρα μου στα οικονομικά και την άσκηση οικονομικής πολιτικής με έχουν κάνει να πιστεύω πλέον ότι οι πιο σωστά σχεδιασμένες και άρτια καταρτισμένες μεταρρυθμίσεις πετυχαίνουν μόνο όταν υπάρχουν αποφασισμένοι, επαγγελματίες δημόσιοι λειτουργοί, που είναι σε θέση να τις εφαρμόσουν και να τις διαχειριστούν.
• Ποια είναι τα μαθήματα που θα έπρεπε να είχε διδαχτεί η Ευρώπη από την ελληνική κρίση χρέους την τελευταία πενταετία, αλλά φαίνεται πως δεν τα έχει διδαχτεί;
Ασφαλώς και η Ευρώπη πρέπει να πάρει τα δικά της μαθήματα από την ελληνική κρίση. Το πρώτο είναι ότι πρέπει να αντιδρά πιο άμεσα όταν ανακύπτει ένα πρόβλημα. Η διαδικασία της λήψης αποφάσεων είναι πολύ αργή και έχει καταστήσει μη αποτελεσματική τη διαχείριση των κρίσεων και αυτό προϋποθέσει κατά την άποψή μου την αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών.
Μιλώντας για την Ελλάδα, πιστεύω ότι είναι σημαντικό η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη στο ευρωπαϊκό όραμα, παρά τις τραυματικές εμπειρίες που υπήρξαν. Αν η Ελλάδα πετύχει τα επόμενα χρόνια, θα σηματοδοτήσει ένα θετικό μήνυμα προς όλη την Ευρώπη ότι η Ενωση χρειάζεται πρωτίστως ισότητα, περισσότερη αισιοδοξία και μια νέα γενιά πολιτικών και ηγετών.
• Εχετε την ανάγκη να στείλετε κάποιο μήνυμα προς τους Ελληνες;
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να τους συγχαρώ για τη Δημοκρατία τους. Τα τελευταία έξι χρόνια οι Ελληνες έχουν χάσει το 30% του ΑΕΠ της οικονομίας, η ανεργία ειδικά στους νέους έχει αγγίξει ανεπανάληπτα επίπεδα και μέσα σε όλα αυτά τα προβλήματα η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει ένα τεράστιο κύμα προσφύγων που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο μέσα στην Ευρώπη.
Αλλά παρ’ όλα αυτά, η δημοκρατία έχει αποδειχθεί ότι λειτουργεί, οι πολίτες απολαμβάνουν τις θεμελιώδεις ελευθερίες τους, ενώ αναζητούν λύσεις ως επί το πλείστον με ειρηνικό τρόπο - λύσεις μέσα από την κάλπη με την ψήφο τους. Οι Ελληνες αξίζουν τη συμπάθεια και την υποστήριξη όσων ανά τον κόσμο ομνύουν στην ελευθερία και τη δημοκρατία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: