Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016

Bloomberg: Τσίπρας ο ειρηνοποιός του οικονομικού πολέμου της Ελλάδας

Την πορεία της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια ως μια "οικονομική Οδύσσεια" παρουσιάζει σε ανάλυσή του το πρακτορείο Bloomberg, κάνοντας λόγο για μια χώρα που παραπαίει από κρίση σε κρίση.
"Ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται σε λίγους μήνες πολιτικής ηρεμίας και στα φρέσκα δάνεια, για να χαράξει μια νέα πορεία", γράφει το πρακτορείο Bloomberg. "Εν μέσω διαμαρτυριών, κυβερνήσεων που πέφτουν και συμφωνιών της τελευταίας στιγμής, η Ελλάδα συνήθισε να παραπαίει από κρίση σε κρίση, κατά τη διάρκεια μιας ατέρμονης οικονομικής κατάρρευσης" σημειώνουν οι συντάκτες.
Στη συνέχεια, αναλύεται η νέα στρατηγική Τσίπρα. "Ο πρωθυπουργός κινείται διαφορετικά αυτή τη φορά μετά τη συμφωνία των υπουργών της Ευρωζώνης για να προχωρήσει η εκταμίευση 10,3 δισ. ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανέφερε την Πέμπτη ότι θα είναι πρόθυμη να αυξήσει την πρόσβαση σε φθηνότερη πίστωση για τις τράπεζες (σ.σ. waiver). Ακόμη και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι "ένα κρίσιμο σημείο" έχει ξεπεραστεί", γράφει το αμερικανικό πρακτορείο ειδήσεων.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως πολλές επιχειρήσεις στην Ελλάδα παραπαίουν, ωστόσο αυτή τη στιγμή υπάρχει καλύτερο πολιτικό momentum για να βελτιωθεί η κατάσταση, αφότου ο Τσίπρας άλλαξε πολιτική και μετεξελίχθηκε από "πολέμιος" της λιτότητας σε ένα ηγέτη που φέρεται πιο "ρεαλιστικά" και υπογράφει συμφωνίες.
"Η ένεση μετρητού στην οικονομία χρειάζεται να αντισταθμίσει τον πιο πρόσφατο γύρο αυξήσεων στη φορολογία", γράφει το Bloomberg, καθώς έξι χρόνια τώρα οι συζητήσεις περί παύσης της λιτότητας, δεν έχουν αποδώσει.
"Οι Έλληνες αναμένεται να υποστούν κι άλλη πίεση, καθώς στην οικονομία τους δεν έχει γίνει τίποτα για να αντισταθμίσει τη συρρίκνωση 25%. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι πάνω από 20% και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας θα αποτελέσουν μέρος της επόμενης αξιολόγησης.
Επιπλέον φόροι στα εισοδήματα και τη συνδρομητική τηλεόραση θα τεθούν σε εφαρμογή την 1η Ιουνίου, με άλλους να ακολουθούν στον καφέ και στη χρήση ίντερνετ, την ίδια στιγμή που μειώνονται και πάλι οι συντάξεις. Την προηγούμενη εβδομάδα, η ΕΛΣΤΑΤ κατέδειξε ότι η οικονομία συρρικνώθηκε ακόμη 0,5% το πρώτο τρίμηνο και οι πωλήσεις λιανικής εμφάνισαν μεγάλη υποχώρηση 4,3% τον Μάρτιο. Η μπύρα επίσης είναι πιο ακριβή, αφού η κυβέρνηση διπλασίασε τον φόρο κατανάλωσης", γράφει το πρακτορείο.
"Είναι πολύ σημαντικό να ξαναρχίσει η ομαλή οικονομική ζωή στην Ελλάδα, ιδιαίτερα από άποψη πίστωσης και επένδυσης", επισημαίνει ο Nicolas Veron του Peterson Institute στην Ουάσιγκτον και του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel στις Βρυξέλλες. "Αυτό θα είναι σταδιακό και όχι θεαματικό. Η βασική ιδέα είναι: παραμονή στην ευρωζώνη, μακροοικονομική σταθερότητα, στέρεο τραπεζικό σύστημα. Νομίζω πως πλησιάζουμε σε αυτό", τονίζει.
"Οι ελληνικές τράπεζες, στοχεύοντας σε επιστροφή στην κερδοφορία φέτος, όλες εμφάνισαν βελτιωμένα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο. Το συμβούλιο της ΕΚΤ πλησιάζει στην αποκατάσταση του waiver, που θα τους επιτρέψει να αντικαταστήσουν ένα μέρος της ενίσχυσης που λαμβάνουν για ρευστότητα από την Τράπεζα της Ελλάδος, με φθηνότερα χρήματα από την ΕΚΤ", αναφέρεται σχετικά με την επάνοδο των τραπεζών της χώρας.
Ο Τσίπρας ποντάρει στην πολιτική ηρεμία
Το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Αλέξης Τσίπρας βασίζεται σε λίγους μήνες πολιτικής ηρεμίας και στα φρέσκα δάνεια 10,3 δισ. ευρώ, προκειμένου να βάλει τελικά τη χώρα σε μια υγιή πορεία, ενώ έχει εκτιμήσει πως η Ελλάδα θα μπορούσε να επιστρέψει στις διεθνείς αγορές ομολόγων πριν τα τέλη του 2017. Η χώρα δεν κατάφερε να εξασφαλίσει τώρα την ελάφρυνση χρέους που εκείνος και το ΔΝΤ έχουν ζητήσει, ωστόσο κατάφερε να κερδίσει λίγο χρόνο.
"Η επόμενη αξιολόγηση θα έρθει μετά την κερδοφόρα τουριστική περίοδο και θα προσπαθήσει να εστιάσει στην αγορά εργασίας και να οδηγήσει σε συμφωνία επάνω σε ένα νέο πρόγραμμα με το ΔΝΤ, το οποίο υποστηρίζει ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι της Ελλάδας δεν είναι επιτεύξιμοι.
Η κυβέρνηση μπορεί τουλάχιστον να αποπληρώσει συσσωρευμένες καθυστερούμενες οφειλές της, οι οποίες άγγιξαν τα 6,7 δισ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Ο χρόνος που απαιτείται ώστε το κράτος να πληρώσει τους λογαριασμούς του έχει παραπάνω από διπλασιαστεί τον τελευταίο χρόνο σε 115 ημέρες, σύμφωνα με έκθεση της Intrum Justitia, της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής υπηρεσίας debt collection.
Το πολιτικό τοπίο επίσης έχει μεταβληθεί από τις τελευταίες εκλογές και μετά. Αν και ο Έλληνας πρωθυπουργός προσέλαβε και πάλι κάποιους κρατικούς υπαλλήλους που είχε απολύσει η προηγούμενη κυβέρνηση και έκανε λόγο για αποκατάσταση της αξιοπρέπειας στην Ελλάδα, το κόμμα του αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις δημοσκοπήσεις πίσω από τη Νέα Δημοκρατία, της οποίας ο ηγέτης θεωρείται υποστηρικτής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων που επιβάλλει η ευρωζώνη", καταλήγει το δημοσίευμα.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: