Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

«Αυξήσεις» στην ελληνική αγορά εργασίας

Το θετικό για τις ροές απασχόλησης είναι η ραγδαία αύξηση των θέσεων απασχόλησης που παρήγαγε η ελληνική αγορά εργασίας τον Ιούνιο, ενώ το αρνητικό ότι από αυτές τις θέσεις οι περισσότερες αφορούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης. Το ΕΡΓΑΝΗ λοιπόν που καταγράφει το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων-απολύσεων έδωσε θετικό ισοζύγιο 33.608 θέσεων εργασίας.
Το εντυπωσιακό και σχετικά παρήγορο είναι ότι τον Ιούνιο του 2015 είχαμε μεν και πάλι περισσότερες προσλήψεις από αποχωρήσεις και απολύσεις, αλλά αυτές οι νέες θέσεις εργασίας ανήλθαν σε μόλις 8.590. Τουτέστιν ένα έτος μετά η αγορά εργασίας σχεδόν τετραπλασίασε τις επιδόσεις της!
Μόνο με αυτά τα δεδομένα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δικαίως κομπορρημονεί… «Συνέχιση και σταθεροποίηση των τάσεων ανάκαμψης της αγοράς εργασίας δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ και για τον μήνα Ιούνιο, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες σχετικές εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ», αναγράφεται στη σχετική ανακοίνωση που εξεδόθη και συνοδεύει τα στοιχεία του συστήματος καταγραφής ΕΡΓΑΝΗ που καταμετρά τις ροές απασχόλησης. Και συνεχίζει η ανακοίνωση «Μάλιστα, η επίδοση του Ιουνίου 2016 είναι η υψηλότερη καταγεγραμμένη θετική επίδοση ισοζυγίου μηνός Ιουνίου από το 2001 μέχρι σήμερα».
Πράγματι λοιπόν προκύπτει θετικό ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων κατά 33.608 θέσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης του Ιουνίου 2016, οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 239.573, ενώ οι αποχωρήσεις σε 205.965.
Από τις 205.965 συνολικά αποχωρήσεις, οι 79.260 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 126.705 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου.
Από τη σύγκριση δε των στοιχείων των δύο μηνών, Ιούνιος 2016 και Ιούνιος 2015, προκύπτει αυξημένη επίδοση κατά 25.018 περισσότερων θέσεων εργασίας για τον Ιούνιο 2016 (θετικό ισοζύγιο 33.608 θέσεων εργασίας) έναντι θετικού ισοζυγίου (8.590) τον Ιούνιο του 2015.
«Η καταπολέμηση της ανεργίας αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και οι προσπάθειες της για αύξηση της απασχόλησης, με στόχο τη δίκαιη ανάπτυξη προς όφελος του ελληνικού λαού συνεχίζονται» σχολιάζεται σχετικά...
Ωστόσο τα στοιχεία αυτά λειτουργούν για να κρύψουν κάτω από το χαλί την πραγματικότητα. Μία πραγματικότητα που θέλει την αγορά εργασίας στην Ελλάδα να μεταλλάσσεται βιαίως, υπό το βάρος των Μνημονίων που έχουν δέσει χειροπόδαρα την ελληνική πραγματική οικονομία, σε μία ζώνη ειδικών μορφών απασχόλησης.
Ουσιαστικά έχουμε και τον Ιούνιο τη βίαιη μεταστροφή θέσεων μόνιμης σταθερής και κυρίως πλήρους εργασίας σε ευέλικτες μορφές απασχόλησης που παράγουν ανασφάλεια και βέβαια μικρότερες αμοιβές.
Ετσι συνεχίζεται η διαρκής φτωχοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της μισθωτής εργασίας που έχει ως αντανάκλαση τη μείωση της αγοραστικής δύναμης και έτσι την πτώση της κατανάλωσης και άρα του τζίρου των επιχειρήσεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ευέλικττες μορφές απασχόλησης (μερική και εκ περιτροπής απασχόληση) για τον Ιούνιο του 2016 υπερτερούν των θέσεων πλήρους εργασίας.
Συγκεκριμένα είχαμε 106.123 προσλήψεις για θέσεις πλήρους απασχόλησης και 133.450 ευέλικτες προσλήψεις (γεμάτες ανασφάλεια και με μικρούς μισθούς). Συγκεκριμένα το ΕΡΓΑΝΗ κατέγραψε 98.110 θέσεις μερικής απασχόλησης και 35.340 θέσεις εκ περιτροπής.
Ποσοστιαία λοιπόν μόλις το 44% των προσλήψεων αφορούσαν σε πλήρη απασχόληση με το υπόλοιπο 66% να αφορά σε ευέλικτες μορφές.
Ιδια κατάσταση και για το 6μηνο του 2016 με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης να αντιπροσωπεύουν το 48,44% των προσλήψεων με τη μερική απασχόληση να πιάνει το 37,51% και την εκ περιτροπής εργασία το 14,05%.

Συντάκτης: Τζώρτζης Ρούσσος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: