Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017

Θέλουν να φυτέψουν 10 δις. δέντρα ενάντια στην αντίπεριβαλλοντική πολιτική του Τραμπ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκστρατεία για τη φύτευση δέντρων ενάντια στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ για την κλιματική αλλαγή. Οι διοργανωτές ευελπιστούν να εγκαταστήσουν 10 δισεκατομμύρια δέντρα μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου 2017, με τελευταίο ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο μπροστά από τον Λευκό Οίκο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.
Οι διοργανωτές της εκστρατείας “Forest Tramp” έκαναν έκκληση στον κόσμο να δωρίσει δέντρα ώστε να μην διοχετευτούν στην ατμόσφαιρα 650 εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2025,  πράγμα που θα συμβεί αν προχωρήσουν τα σχέδια του προέδρου να ανακαλέσει δεσμεύσεις για τις κλιματικές αλλαγές των ΗΠΑ.
«Από τη στιγμή που ο Τραμπ ανέλαβε καθήκοντα, είμαστε μάρτυρες της μιας επίθεσης μετά την άλλη κατά πρωτοβουλιών που σχεδιάστηκαν για να περιορίσουν την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή. Ο Τραμπ έχει κηρύξει τον πόλεμο κατά του υγιούς κλίματος στη Γη, γι’ αυτό κι εμείς περνάμε στην αντεπίθεση με μια στρατιά δέντρων. Όσο περισσότερα δέντρα φυτέψουμε, και όσο πιο γρήγορα, τόσο πιο γρήγορα θα αντισταθμίσουμε τις συνέπειες από την άγνοια του Τραμπ», υποστηρίζει ο Ντάνιελ Πράις, συνιδρυτής της εκστρατείας.
Ο αριθμός των 650 εκατομμυρίων τόνων, που αντιστοιχεί στο ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα των 33 εκατομμυρίων Αμερικανών, υπολογίζεται από την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τη συμφωνία του Παρισίου του 2015 και να συνεχίσει να αγνοεί επιδεικτικά τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ στο πλαίσιο των διεθνών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της μόλυνσης λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.
Σημειώνεται, ότι το σχέδιο κυβέρνησης Ομπάμα, το οποίο έχει δεσμευθεί να αναθεωρήσει ο Τραμπ, αποσκοπούσε στη μείωση των εκπομπών από τις υπάρχουσες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύση άνθρακα και φυσικού αερίου και θα είχε μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά περίπου 650 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2025.
Ο Τζέρεμι Γουντς, αναπληρωτής διευθυντής περιβαλλοντικής πολιτικής στο Imperial College του Λονδίνου, αναφέρει ότι οι υπολογισμοί της εκστρατείας έχουν νόημα και δεν πρόκειται για κάτι ουτοπικό. Σημειώνει μάλιστα ότι τα δέντρα, ιδιαίτερα όταν μεγαλώνουν και απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, είναι αρκετά πιθανό να βοηθήσουν στη καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
“Είναι ένα πολύ σημαντικό πρότζεκτ. Θα μπορούσαμε να μειώσουμε με αυτόν τον τρόπο την απελευθέρωση πολλών τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ειδικότερα, αναμένω ότι τα δένδρα θα απορροφήσουν τουλάχιστον 300 εκατομμύρια τόνους CO2 από την ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια μιας οκταετούς περιόδου και 650 εκατομμύρια τόνους μέχρι το 2025”, ανέφερε ο Γουντς.
Μέχρι στιγμής, ο αριθμός των δένδρων ανέρχεται σε 342.000 από 1.242 δωρητές που έχουν επενδύσει 50.000 δολάρια. Για να επιτύχει η εκστρατεία, πρέπει να φυτέψουν αρκετά δέντρα για να καλύψουν τουλάχιστον 104.659 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το ίδιο μέγεθος με το αμερικανικό κράτος του Κεντάκυ (η Αγγλία είναι 130.279 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Ιρλανδία 84.421 τετραγωνικά χιλιόμετρα). Παρά τη δυσκολία της υλοποίησης της εκστρατείας, οι υποστηρικτές παραμένουν αισιόδοξοι.
«Είναι ξεκάθαρα μια μεγάλη πρόκληση, αλλά πολύ πρόσφατα η Ινδία κατέρριψε το παγκόσμιο ρεκόρ φυτεύοντας 66 εκατομμύρια δένδρα και φυτά σε μόλις μια μέρα. Εάν συμβάλλουμε όλοι μας, ο στόχος είναι απόλυτα ρεαλιστικός», καταλήγει ο κύριος Πράις.
Οι άνθρωποι μπορούν να συνεισφέρουν με δύο τρόπους στο “Forest Trump”, είτε αγοράζοντας δέντρα από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου, στέλνοντας την απόδειξη στους υπεύθυνους της εκστρατείας, είτε με απευθείας δωρεά στον συνεργάτη Eden Reforestation Projects.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: