Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017

Έλεγχος στην ιδιωτική «φιλανθρωπία»

Υπερβολικά είναι τα δάκρυα εκείνων που συμπονούν τα 1.500 και πλέον Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου για τον ΕΝΦΙΑ που κλήθηκαν και φέτος, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, να πληρώσουν.
Για άγνωστο λόγο, όμως, κανείς δεν αναφέρει ότι ούτε ένα ευρώ για ΕΝΦΙΑ δεν πληρώνουν τα κτίρια των ιδρυμάτων και των ΜΚΟ που όντως φιλοξενούν παιδιά, ηλικιωμένους και ασθενείς. Ο ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται αποκλειστικά στα υπόλοιπα ακίνητα που έχει από κληροδοτήματα και εκμεταλλεύεται η διοίκηση του κάθε ιδρύματος.
Οι διοικήσεις ειδικά των πολύ πλούσιων ιδρυμάτων, που διαχρονικά έμπαιναν στο απυρόβλητο -ενώ εκκρεμούσαν και εκκρεμούν σε βάρος τους δεκάδες συντριπτικά πορίσματα ελέγχων- είχαν συνηθίσει στην αδιαφάνεια, στην ελλιπή φροντίδα των φιλοξενουμένων, στις πολύμηνες οφειλές σε εργαζομένους, ασφαλιστικά ταμεία και ΕΟΠΥΥ, ενώ τελικά ερχόταν μια φωτογραφική νομοθετική ρύθμιση και μονομιάς τα έσβηνε όλα!
Αποτέλεσμα όλων των αδιαφανών και συχνά σπάταλων διοικήσεων ήταν να ξοδεύονται χωρίς έλεγχο μεγάλα ποσά, να μη γνωρίζουν ο κάθε κληροδότης και οι οικείοι του πού πήγαν οι περιουσίες που άφηναν στα διάφορα ιδρύματα, το Δημόσιο να χάνει χρήματα και, το κυριότερο, οι τρόφιμοι να μένουν συχνά χωρίς φροντίδα, οι εργαζόμενοι να επιστρατεύουν μόνο το φιλότιμό τους, ενώ οι διοικήσεις να «διάγουν πολυτελή βίο».
Το είδαμε στο Γηροκομείο Αθηνών, το είδαμε στο Ασυλο Ανιάτων, το είδαμε και σε συγκεκριμένες δομές ψυχικής υγείας που τους αφαιρέθηκε η άδεια λειτουργίας.
Τώρα με τις νέες διατάξεις που ψήφισε η Βουλή, το δημόσιο συμφέρον θωρακίζεται καλύτερα, ενώ από χθες έληξε η περίοδος «χάριτος» και όλα τα ιδιωτικά ιδρύματα «φιλανθρωπίας» οφείλουν να δίνουν πλήρη στοιχεία για κάθε κίνηση και για κάθε φιλοξενία σε ηλεκτρονική πλατφόρμα ελέγχου.
Η δημοσιοποίηση αυτή είναι υποχρεωτική, διαφορετικά θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας. Ολα τα στοιχεία θα συγκεντρώνονται στο αρμόδιο υπουργείο και θα ελέγχονται.
Το ιδιότυπο καθεστώς των πάσης φύσεως πελατειακών σχέσεων πολλών ιδιωτικών ιδρυμάτων φαίνεται ότι μπαίνει πλέον σε ρυθμούς... Ευρώπης!
Το μέτρο όμως θα μπορεί να θεωρηθεί πλήρως επιτυχημένο όταν, εκτός από τη διαφάνεια, οδηγήσει και στην αποϊδρυματοποίηση ανθρώπων που παραμένουν συχνά «πεταμένοι» εκεί με ιδιοτελή κριτήρια, απολύτως άσχετα με την κατάστασή τους.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: