Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017

Οι «προσευχές» εισακούστηκαν 11 χρόνια μετά

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως μπαίνει το πρώτο νόμιμο τζαμί της πρωτεύουσας. Μια υποχρέωση της χώρας μας που θεσμοθετήθηκε το 2006 και από τότε πέρασε από «σαράντα κύματα».
Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Γαβρόγλου ορίστηκε η διοικούσα επιτροπή που θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία του και -εκτός νέου απροόπτου- ώς το τέλος του χρόνου θα είναι έτοιμο για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία οι λατρευτικές και οι βοηθητικές υποδομές που κατασκευάζονται στον Βοτανικό.
«Είναι μια σημαντική και κυρίως συμβολική κίνηση, που άργησε πολλά χρόνια και πρέπει να έχει συνέχεια», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, αντιδήμαρχος για θέματα μεταναστών στον Δήμο της Αθήνας και αναπληρωματικό μέλος της νέας διοίκησης του τεμένους.
Τα προβλήματα
Επισημαίνει πως αποτελεί το πρώτο βήμα για να εξασφαλιστούν τα θρησκευτικά δικαιώματα των εκατοντάδων χιλιάδων μουσουλμάνων που ζουν στην πρωτεύουσα και σπεύδει να προσθέσει:
«Δεν θεωρώ ότι αρκεί η λειτουργία του για να καταργηθούν τα παράνομα τζαμιά που λειτουργούν σε όλο το λεκανοπέδιο. Είναι όμως ένα μέσο πίεσης για να αρχίσει να εφαρμόζεται η νομιμότητα, όπως άλλωστε ισχύει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Δίνει ώθηση για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες».
Με την εμπειρία του σε θέματα μεταναστών, διευκρινίζει ότι θα υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του πρώτου νόμιμου τζαμιού και εξηγεί: «Υπάρχουν διαφορετικά δόγματα, διαφορετικές χώρες προέλευσης των μουσουλμάνων, διαφωνίες και αντιπαλότητες. Δεν κλείνουμε τα μάτια. Οφείλουμε όμως να κατανοήσουμε και τις ευαισθησίες συνανθρώπων μας που ζουν μακριά από τις πατρίδες τους».
Το πρώτο νόμιμο τζαμί κατασκευάζεται σε έκταση 17 στρεμμάτων στον Βοτανικό, που έχει παραχωρηθεί από το Πολεμικό Ναυτικό.
Αξιοποιήθηκε μια παλιά αποθήκη, που «ντύθηκε» με μια μεταλλική κατασκευή, ενώ χρειάστηκε να κατεδαφιστούν οκτώ παλιά κτίρια.
Υστερα από πολλές συζητήσεις, ελήφθη η πολιτική απόφαση να μην κατασκευαστεί μιναρές. Το τέμενος έχει επιφάνεια 1.000 τετραγωνικών και, με βάση το μουσουλμανικό τελετουργικό, χωρίζεται σε δύο ενότητες, μία για τους άνδρες με 300 θέσεις και μία για τις γυναίκες με 50 θέσεις.
Στο βασικό κτίριο θα διαμορφωθούν τα γραφεία του ιμάμη και του μουεζίνη, καθώς και η κρήνη που υπάρχει σε όλα τα τζαμιά.
Εχει ξεκινήσει και η κατασκευή του βοηθητικού κτιρίου που θα στεγάσει τους μηχανισμούς θέρμανσης-ψύξης και πυρόσβεσης.
Ο προϋπολογισμός των έργων ανέρχεται σε 877 χιλιάδες ευρώ, μαζί με τον ΦΠΑ και καλύπτεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Ο νόμος 3512, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε το πρώτο νόμιμο τζαμί, ψηφίστηκε το 2006 και ακολούθησε μπαράζ προσφυγών που απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από το ΣτΕ.
Ακολούθησαν οκτώ δημοπρατήσεις των έργων, που κρίθηκαν άγονες λόγω των πιέσεων που ασκούσαν παραθρησκευτικές ομάδες.
Οι εργολάβοι
Το 2014 ψηφίστηκε διάταξη που επέτρεπε στους «μεγάλους» του κατασκευαστικού τομέα να συμμετέχουν σε διαγωνισμό με προϋπολογισμό κάτω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.
Επειτα από νέες διαδικαστικές περιπέτειες, το έργο ανατέθηκε τον Οκτώβριο του 2016 από κοινού στις εταιρείες «J&P-Αβαξ», «Ακτωρ», ΤΕΡΝΑ και INTRAKAT.
Για να ξεκινήσουν τα έργα χρειάστηκε όμως και νέα νομοθετική ρύθμιση (νόμος 4414/2016), ενώ έχουν δοθεί δύο παρατάσεις που λήγουν τον Δεκέμβριο.
Με την απόφαση του Κ. Γαβρόγλου, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του τζαμιού διορίστηκε ο Κ. Πιτταδάκης, με αναπληρωτή την Πιπίνα Τριανταφυλλοπούλου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Παιδείας, αντιπρόεδρος η Σταματίνα Μουρελάτου με αναπληρωτή τη Μαρία Νιφόρου, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών. Στα μέλη της διοίκησης μετέχει ο δικηγόρος Στ. Βαζάκας, με αναπληρωτή τη Γιαννούλα Κουρεμάδα.
Τον Δήμο Αθηναίων εκπροσωπούν ο προϊστάμενος Διεύθυνσης Ι. Βακουντούζης, με αναπληρωτή την Ελένη Χαλβατζά, καθώς και η δημοτική σύμβουλος Νέλη Παπαχελά, με αναπληρωτή τον Λευτέρη Παπαγιαννάκη.
Τη διοίκηση συμπληρώνουν εκπρόσωποι των μουσουλμανικών κοινοτήτων, ο Εχάμπ Ελ Σαγιέντ με αναπληρωτή τον Χαλίντ Μπαρντ και ο Γκουλάμ Μουρταζά με αναπληρωτή τον Ασίρ Χαϊντέρ.

Συντάκτης: Χαρά Τζαναβάρα
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: