Δευτέρα 28 Αυγούστου 2017

Γραφείο Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη: Δεν έτυχε, πέτυχε...

Όσοι βιάστηκαν να ασκήσουν κριτική στα όρια της λοιδορίας και της... κατάργησης καλό θα είναι να κάνουν έναν απολογισμό ενός έτους λειτουργίας.
Πέρσι τέτοιο καιρό ο πρωθυπουργός εξήγγειλε τη δημιουργία Γραφείου του στη Θεσσαλονίκη. Η κίνηση, όπως έχω ξαναγράψει, ήταν υψηλού συμβολισμού, που όμως φαίνεται πως είχε και περιεχόμενο, αν κρίνουμε από τον ένα χρόνο λειτουργίας του στην πόλη. Περιεχόμενο, που του το δίνουν εκτός του κ. Τσίπρα, ο οποίος το τιμά συχνά πυκνά, εκτός της επικεφαλής του, Κατερίνας Νοτοπούλου, που εργάζεται σκληρά για να έχει υπόσταση και οι πρώιμοι αμφισβητίες του, στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.
Ο πρωθυπουργός μπορεί ένα χρόνο μετά να υποστηρίζει -χωρίς αμφισβήτηση- ότι η συγκεκριμένη δομή δεν ήταν απλώς για «ξεκάρφωμα». Δείτε πόσοι φορείς στην πόλη και το νομό το έχουν αποδεχτεί...
Και δεν είναι όλοι αυτοί φιλοκυβερνητικοί. Το αντίθετο. Είναι οι περισσότεροι στελέχη της ΝΔ ή ανήκουν στον ευρύτερο κεντροδεξιό χώρο. Γεγονός που αποδεικνύει πόσο είχε ανάγκη η Θεσσαλονίκη από μια τέτοια δομή, που θα έφερνε λίγο πιο κοντά την πόλη στα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών.
Προφανώς όσοι το επέκριναν και συνεχίζουν να το επικρίνουν θα φέρουν το επιχείρημα ότι με ένα Γραφείο δε λύθηκαν τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης ως φτωχού συγγενούς των Αθηνών. Ορθώς. Όμως από την άλλη δεν μπορεί κάποιος να περίμενε κάτι τέτοιο από ένα Γραφείο.
Το ζητούμενο είναι ότι το Γραφείο αυτό πέτυχε να αποτελέσει μέσα σε μόλις ένα χρόνο σημείο αναφοράς για την πόλη. Και αυτό αποτελεί προσωπική επιτυχία του κ. Τσίπρα, καθώς η συχνή δική του παρουσία τού έδωσε υπόσταση.
Παρενθετικά θέλω να αναφέρω πως δύσκολα θα βρείτε άλλον πρωθυπουργό να έχει επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη τόσες φορές μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα στην ηγεσία της χώρας, όσο ο κ. Τσίπρας. Πέρα από τους συμβολισμούς υπάρχει και ουσία...
Η Θεσσαλονίκη με την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπήκε στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος, κάτι που δεν είχαν κατορθώσει πολλές κυβερνήσεις στο παρελθόν κι αυτό οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε. Γι' αυτό το λόγο άλλωστε ο κ. Τσίπρας κινείται με άνεση όταν έρχεται πλέον στην πόλη. Γι' αυτό και παρά το... ανέκδοτο του «προγράμματος Θεσσαλονίκης», έχει γεμάτη ατζέντα για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, έχοντας τις δικές του –καλές ή κακές δεν έχει σημασία- απαντήσεις σε ακανθώδη ζητήματα, τα οποία πολλοί στο παρελθόν απέφευγαν.
Δεν ξέρω αν ο πρωθυπουργός στη φετινή ΔΕΘ θα κάνει απολογισμό αντί εξαγγελιών, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, Σωκράτης Φάμελλος, αλλά είμαι βέβαιος πως ο απολογισμός της λειτουργίας ενός έτους του Γραφείου του θα έχει θετικό πρόσημο. Θα χρειαστεί να υπάρξει συνέχεια προκειμένου ως θεσμός να κριθεί με νηφαλιότητα ως προς την ουσία και την αποτελεσματικότητά του. Όπως περισσότερη υπομονή θα έπρεπε να έχουν δείξει όσοι από την πρώτη στιγμή επέκριναν το συγκεκριμένο θεσμό προσδίδοντάς του χαρακτηριστικά οχήματος κυβερνητικής προπαγάνδας, φτάνοντας στο σημείο να λένε ότι «ως κυβέρνηση θα το καταργήσουμε».
Πολλοί από αυτούς σε λίγους μήνες έσπευσαν στο ίδιο Γραφείο και έκαναν συνομιλητή τους την κ. Νοτοπούλου, «νομιμοποιώντας» με τον πιο επίσημο τρόπο την πρωτοβουλία Τσίπρα. Το ίδιο συνέβη με «γαλάζιους» βουλευτές, με «γαλάζιους» δημάρχους, με «γαλάζιους» επικεφαλής φορέων και οργανισμών.
Σήμερα όλοι όσοι πέρασαν από το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη –και είναι πάρα πολλοί- μπορεί να μην έφυγαν με γεμάτα χέρια, όμως σίγουρα δεν είπαν άσχημα λόγια για το θεσμό. Κάτι σημαίνει αυτό, ειδικά από όσους ανήκουν στην απέναντι όχθη πολιτικά από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα. Είναι μια έμμεση αναγνώριση ότι καλώς έκανε και δημιούργησε αυτό το Γραφείο στη Θεσσαλονίκη.
Αρχικώς ήμουν κι εγώ πολύ επιφυλακτικός. Ειδικά όταν έβλεπα το συγκεκριμένο Γραφείο (και τον πρωθυπουργό) να μην ασχολείται με τα «σκληρά» ζητήματα της καθημερινότητας. Φοβήθηκα ότι θα αποτελούσε άλλο ένα ΥΜΑ-Θ χωρίς καν να είναι υπουργείο ή υφυπουργείο, αλλά μόλις ένα γραφείο. Γι' αυτό όμως και είχα μείνει στις επιφυλάξεις και απέφυγα την πρώιμη κριτική, συνιστώντας δημοσίως να την αποφύγουν και οι υπόλοιποι...
Τις επιφυλάξεις μου τις κρατώ και για τη συνέχεια. Όμως οφείλω να αναγνωρίσω ότι ως θεσμός όχι μόνο ήταν αναγκαίος, αλλά του δίνουν τη δέουσα υπόσταση και κύρος τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και η επικεφαλής του, σύμφωνα με όσα μου έχουν πει όσοι επικεφαλής φορέων και οργανισμών έχουν συναντηθεί μαζί της προκειμένου να θέσουν τα αιτήματά τους κι αυτά να φτάσουν στα αυτιά αν όχι του πρωθυπουργού, των κυβερνητικών αρμοδίων.
Θα πουν -επαναλαμβάνω- ορισμένοι ότι ο θεσμός δεν δίνει λύσεις. Σωστό. Δεν είναι όμως για να δίνει λύσεις. Βάζει όμως ένα σύστημα να ασχολείται με τα τοπικά ζητήματα, προκειμένου να δώσει λύσεις. Το κινητοποιεί. Κι αυτό είναι σημαντικό. Λίγο; Πολύ; Δεν έχει σημασία. Είναι περισσότερο από το τίποτα. Γι' αυτό όσοι βιάστηκαν να λοιδορήσουν την πρωτοβουλία ένα χρόνο μετά φαίνεται ότι κακώς έκαναν.
Να θυμίσω, για όσους ζητούν περισσότερα και πιο ουσιαστικά πράγματα, ότι αρμοδιότητα του Γραφείου είναι η παρακολούθηση, επεξεργασία και υποβολή προτάσεων στον πρωθυπουργό για την ενίσχυση του κυβερνητικού έργου στη βόρεια Ελλάδα, σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία και τους τοπικούς φορείς. Αυτό αναφέρεται στο σχετικό ΦΕΚ. Συνεπώς, σε αυτό το επίπεδο αρμοδιοτήτων, η δομή λειτουργεί. Κι αν ήταν μια τέτοια δομή που έλειπε επί χρόνια για να φτάσει με πιο ηχηρό τρόπο η φωνή της Θεσσαλονίκης στην Αθήνα, που βλέπετε το κακό;

Τάσος Τασιούλας 
Πηγή: voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: