Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Διεθνές Πανεπιστήμιο με τμήματα σε έξι πόλεις της Β. Ελλάδας

Την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη και τμήματα σε 6 πόλεις της βόρειας Ελλάδας (Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Καβάλα, Κιλκίς, Δράμα, Κατερίνη), ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνάντησης με εκπροσώπους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη.
Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα προκύψει από τη συνέργεια τριών ΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) και του μέχρι τώρα Διεθνούς Πανεπιστημίου και, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, «θα είναι κατεξοχήν εξωστρεφές Πανεπιστημιακό Ίδρυμα με ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που, βασιζόμενο στο σημαντικό έργο που έχει ήδη παραχθεί από το ανθρώπινο δυναμικό του στα τέσσερα Ιδρύματα τα οποία το συγκροτούν, θα καλύπτει μια πληθώρα γνωστικών αντικειμένων, συνδεδεμένων τόσο με το διεθνές γίγνεσθαι όσο όμως και με τις τοπικές αλλά και περιφερειακές εξειδικεύσεις».
«Είναι ένα εγχείρημα που δίνει μια ακόμα ευκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα και τη βοηθάει να ενταχθεί στη νέα εποχή που χαράσσει η κυβέρνηση για τα ελληνικά πανεπιστήμια προκειμένου να γίνουν ένας αξιόλογος εκπαιδευτικός κόμβος στον εκπαιδευτικό χάρτη της Ευρώπης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, ο επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Γιώργος Αγγελόπουλος και εκπρόσωποι των διοικήσεων των τεσσάρων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων που θα συμπράξουν για την ίδρυση του νέου Διεθνούς Πανεπιστημίου.
Στην αρχή της εισήγησής του ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση τα τελευταία δύο χρόνια έχει ξεκινήσει μια ριζοσπαστική προσπάθεια αναβάθμισης της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
«Μετά από πολλές δεκαετίες, συζητάμε για το μέλλον της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για τη νέα αρχιτεκτονική των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων μας», τόνισε και υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη σήμερα το μέλλον των πανεπιστημίων βρίσκεται στο νέο θεσμό των «Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων», συμπράξεων πανεπιστημίων από πολλές χώρες που θα οδηγούν στη λήψη κοινών πτυχίων μέσα από κοινά προγράμματα σπουδών.
«Δεν θα πρέπει τα ελληνικά πανεπιστήμια να μείνουν έξω από αυτό το νέο εγχείρημα και θα μπορούν να συμμετέχουν με αξιώσεις ως ισότιμοι εταίροι μόνο αν ισχυροποιηθούν και αναδειχθούν σε περιφερειακούς πόλους εκπαίδευσης και έρευνας. Η διαδικασία των αναβαθμίσεων που έχουμε ξεκινήσει θα αποτελέσει το καλύτερο εφαλτήριο για την συμμετοχή των ελληνικών πανεπιστημίων στο νέο αυτό τοπίο», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Το νέο Διεθνές Πανεπιστήμιο θα πλαισιωθεί από ερευνητικά ινστιτούτα βασικής έρευνας στις επιστήμες όπου θα δοκιμάζονται στην πράξη καινοτόμες παραγωγικές τεχνικές αλλά και διδακτικές μέθοδοι, από το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Ανάπτυξης για την εφαρμογή νέων παιδαγωγικών μεθόδων στα γνωστικά πεδία σπουδών του πανεπιστημίου, αλλά και γενικότερα για την έρευνα καινοτόμων μεθόδων ηλεκτρονικής μάθησης, και από το Κέντρο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης για τα Διετή Προγράμματα Σπουδών.
Κ. Γαβρόγλου: Τον Φεβρουάριο στη Βουλή το νομοσχέδιο
«Ως τα μέσα Ιανουαρίου θα έχουμε βγάλει σε διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο στη συνέχεια θα ακολουθήσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και θα ψηφιστεί τέλος Φεβρουαρίου» δήλωσε (ΑΠΕ- ΜΠΕ) ο υπουργός Παιδείας μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.
Για τον χρόνο έναρξης της λειτουργίας των νέων τμημάτων του πανεπιστημίου ο Κ. Γαβρόγλου διευκρίνισε: «Υπάρχει ένα ομόφωνο πόρισμα το οποίο προσδιορίζει και τους χρόνους έναρξης των νέων τμημάτων, ένα μεγάλο ποσοστό θα είναι στο μηχανογραφικό του '19 και τα υπόλοιπα θα είναι το '20 και ένα-δύο το '21».
«Θα είναι σε πρώτη φάση τουλάχιστον οκτώ καινούργια τμήματα με προοπτική για αρκετά περισσότερα. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι μόνο η ίδρυση των νέων τμημάτων αλλά και η στελέχωσή τους. Άρα δεν θα υπάρχει στο μηχανογραφικό πια κανένα τμήμα που δεν θα είναι στελεχωμένο με τον μίνιμουμ αριθμό που χρειάζεται για να είναι αυτόνομο ένα τμήμα. Αυτό σημαίνει νέες θέσεις που, όπως κάναμε στα Ιόνια και στα Γιάννενα και θα κάνουμε τώρα και στη Θεσσαλία, μετά από συνεννόηση με τις πρυτανικές αρχές. Θα το ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή ώστε να είναι απολύτως σαφής η δική μας δέσμευση για τις θέσεις και τα πρόσθετα χρήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχει προσδιοριστεί ο αριθμός των νέων θέσεων εκπαιδευτικών καθώς, όπως είπε, «αυτό θα γίνει σε συνεννόηση με τους πρυτάνεις, ανάλογα με το ποια τμήματα ανοίγουν το '19, ποια το '20, ποια το '21, ώστε να προγραμματιστεί και η κατανομή των θέσεων».
Κ. Νοτοπούλου: Κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα
«Το 2019 θα μας βρει με ένα νέο πανεπιστήμιο, εξαιρετικά ισχυρό, με παρουσία σε έξι πόλεις», δήλωσε η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας- Θράκης) Κατερίνα Νοτοπούλου.
«Ο υπουργός Παιδείας από την πρώτη στιγμή έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή μας και σε άριστη συνεργασία με τις πρυτανικές αρχές, τις οποίες ευχαριστούμε θερμότατα γι' αυτή τη συνεργασία, νομίζω ότι κάνουμε ένα πολύ μεγάλο βήμα», τόνισε η κ. Νοτοπούλου.
«Τοποθετούμε τη Μακεδονία και τη Θράκη στον πανευρωπαϊκό χάρτη τον ακαδημαϊκό με ιδιαίτερες αξιώσεις», πρόσθεσε η υφυπουργός, επισημαίνοντας πως «έχουμε στα χέρια μας, στην περιοχή μας, δύο ιδιαίτερα αναπτυξιακά εργαλεία, την Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας και τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας που συστήνουμε».

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: