Στην κοινή επιστολή τους, την οποία δίνει στη δημοσιότητα η romfea.gr, οι μητροπολίτες αναφέρουν πως δεν μπορούν να πιστέψουν ότι βουλευτές, ιδίως οι εκπρόσωποι της Μακεδονίας, θα «αμαυρώσουν το όνομά τους για πάντα» εάν στηρίξουν αυτή τη συμφωνία.
Οι ιεράρχες υποστηρίζουν πως οι δηλώσεις του πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας, Ζόραν Ζάεφ, αποδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις αλυτρωτικές βλέψεις της ΠΓΔΜ και καταγγέλλουν πως οι Πρέσπες είναι «αντίθετες στην ιστορική αλήθεια» για την ιστορία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
Επιπλέον επιρρίπτουν ευθύνες στον πρωθυπουργό και τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, χωρίς να τους κατονομάζουν, λέγοντας πως οι δηλώσεις του κ. Ζάεφ στη Βουλή της «αφήνουν έκθετους όσους υπέγραψαν ή προτίθενται να επικυρώσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών».
Οι αρχιερείς δεν διστάζουν μάλιστα να διατυπώσουν μάλιστα την στήριξή τους στις μαθητικές κινητοποιήσεις κατά της συμφωνίας για το Μακεδονικό.
Μάλιστα επικρίνουν όσους έχουν αποδώσει τα συλλαλητήρια σε υποκίνηση της φασιστικής ακροδεξιάς. «Είναι φασιστικό να υπερασπίζεται κανείς την πατρίδα του και τα συμφέροντά της;» διερωτώνται, προσθέτοντας πως ουδείς μιλά για υποκίνηση των εξεγερθέντων στο Πολυτεχνείο.
Αυτοκέφαλο και Ιερώνυμος
Όσον αφορά την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, οι μητροπολίτες εξαπολύουν κατηγορίες ότι πρόκειται για σχισματική οντότητα που προωθεί ανθελληνικές θέσεις όσον αφορά την ιστορία της Μακεδονίας, και υπογραμμίζουν πως θα ήταν λάθος να της αναγνωριστεί αυτοκέφαλο.
Οι 22 μητροπολίτες που υπογράφουν την επιστολή εκφράζουν την ικανοποίησή τους με την δήλωση του οικουμενικού πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος κατέστησε σαφές πως δεν προτίθεται να χορηγήσει αυτοκεφαλεία.
Από τα βέλη τους, ωστόσο, δεν ξεφεύγει ούτε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, αφού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά αναμένουν την συμπαράσταση και της Εκκλησίας της Ελλάδος.
«Μία επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή των Ελλήνων, όπως και η αναγνώριση αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Μακεδονίας όχι μόνο δεν θα αποτελέσουν τη βάση για την ειρηνική συμβίωση και συμπόρευση του ελληνικού λαού και του λαού της γειτονικής χώρας, αλλά μόνιμη εστία καλλιέργειας αλυτρωτισμού και εχθρότητος», αναφέρουν οι μητροπολίτες.
Πηγή: in.gr