Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

E. Αχτσιόγλου στο Έθνος της Κυριακής: Ρύθμιση με 120 δόσεις και κούρεμα


Η υπουργός Εργασίας µιλά για τη µάχη κατά της ανεργίας και για τη νέα ρύθµιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταµεία, προαναγγέλλοντας κούρεµα βασικής οφειλής.
Και κούρεμα της βασικής οφειλής θα περιλαµβάνει η ρύθµιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταµεία. Η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου µε τη συνέντευξή της προϊδεάζει πως η αύξηση του κατώτατου µισθού θα είναι «αισθητή».
Κυρία υπουργέ, περί τα µέσα Ιανουαρίου αναµένονται οι ανακοινώσεις για την αύξηση του κατώτατου µισθού. Θα υπάρξει κάποια σηµαντική αύξηση;
Υπηρετούµε τον κεντρικό στόχο της ενίσχυσης του εισοδήµατος των εργαζοµένων, τόσο µε την αύξηση του κατώτατου µισθού όσο και µε την επαναφορά, ήδη από την 21η Αυγούστου 2018, των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγµατεύσεων. Το δεύτερο δεκαπενθήµερο του Ιανουαρίου θα αυξήσουµε τον κατώτατο µισθό και θα καταργήσουµε τον υποκατώτατο µισθό για τους νέους έως 25 ετών, όπως έχουµε δεσµευτεί προς τους εργαζόµενους. Η διαδικασία για το ύψος της αύξησης βρίσκεται στο τελικό της στάδιο και είναι αδόκιµο πριν από την ολοκλήρωσή της να προκαταλάβει κανείς το αποτέλεσµα. Η αύξηση του κατώτατου µισθού θα είναι αισθητή και υπογραµµίζω ότι ο νέος αυξηµένος κατώτατος µισθός θα ισχύει χωρίς ηλικιακές διακρίσεις. Τούτο σηµαίνει ότι για τους νέους έως 25 ετών η αύξηση θα είναι ιδιαιτέρως σηµαντική.
Πότε θα είναι έτοιµη η νέα ρύθµιση των 120 δόσεων για τα ασφαλιστικά ταµεία και ποιους θα αφορά;
Σχεδιάζεται ένα διακριτό σχήµα ρύθµισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταµεία που θα τεθεί σε εφαρµογή το πρώτο τρίµηνο του 2019 και θα δώσει ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες επαγγελµατίες. Επιδιώκουµε το σχήµα αυτό να είναι πιο ευέλικτο από το υφιστάµενο του εξωδικαστικού συµβιβασµού, ώστε να µπορούν όσο το δυνατόν περισσότεροι οφειλέτες να ρυθµίσουν και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. Το αξιοσηµείωτο αυτού του σχήµατος ρύθµισης είναι ότι πέραν των δόσεων θα περιλαµβάνει και κούρεµα βασικής οφειλής. Οι λεπτοµέρειες θα εξειδικευτούν και θα ανακοινωθούν το αµέσως επόµενο διάστηµα.
Έχετε προβλέψει ότι µέσα στο 2019 η ανεργία µπορεί να µειωθεί περαιτέρω. Εκτιµάτε πόσες νέες θέσεις απασχόλησης µπορούν να δηµιουργηθούν;
∆ουλεύουµε εντατικά για τη διαρκή αποκλιµάκωση της ανεργίας.Το ποσοστό της έχει µειωθεί πάνω από 7 µονάδες σε σχέση µε αυτό που παραλάβαµε. Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αύξηση των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τοµέα κατά 376.000 σε σχέση µε το 2014 ή σχεδόν κατά 25%.Ανασχεδιάσαµε τα προγράµµατα εργασίας του ΟΑΕ∆, ώστε να καλύπτουν όλες τις κατηγορίες των ανέργων, ενώ ειδικά για τους νέους υψηλών προσόντων υλοποιούµε πλέον προγράµµατα µε ιδιαίτερα βελτιωµένους µισθούς.
Η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει αδικίες του παρελθόντος, όµως αρκούν κάποιες αποσπασµατικές παρεµβάσεις που προκαλούν προσωρινή ανακούφιση;
Οι παρεµβάσεις µας δεν είναι αποσπασµατικές. Αντιθέτως οικοδοµούν ένα σταθερό πλαίσιο για κοινωνικά δίκαιη και βιώσιµη ανάπτυξη. Για περισσότερες και καλύτερα αµειβόµενες θέσεις εργασίας. Για προστασία και στήριξη των συνταξιούχων. Για ενίσχυση της δηµόσιας κοινωνικής ασφάλισης, της δηµόσιας υγείας και παιδείας. ∆ιαθέτουµε κάθε ευρώ του δηµοσιονοµικού χώρου που θα επεκτείνεται τα επόµενα χρόνια , ώστε να αποκαθιστούµε αδικίες και να στηρίζουµε πλέον όχι µόνο τους πιο αδύναµους αλλά και τα µεσαία κοινωνικά στρώµατα.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για τον δήµο της Αθήνας. Πώς αξιολογείτε την επιλογή του;
Ο Νάσος είναι παιδί της Αθήνας. Μεγάλωσε στα Πατήσια, πήγε σχολείο στα Πατήσια και συνεχίζει να κατοικεί εκεί. Φοίτησε στη Βικτώρια, στην ΑΣΟΕΕ, και έχει περπατήσει κάθε γωνιά της πόλης, όχι τώρα, όχι επειδή πρέπει, όχι επειδή είναι υποψήφιος δήµαρχος, αλλά γιατί είναι κοµµάτι της πόλης. Και ξέρετε, οι γειτονιές της πόλης ανήκουν στους ανθρώπους της. Ο Νάσος είναι παιδί του µόχθου. Ηρθαµε µαζί στο υπουργείο Εργασίας. Παλεύει καθηµερινά για τον κόσµο της εργασίας. Για να επαναφέρουµε τις συλλογικές συµβάσεις. Για να εξαλείψουµε την αδήλωτη και απλήρωτη εργασία. Για τον Νάσο δεν υπήρξαν ποτέ εργαζόµενοι δεύτερης κατηγορίας.
Ο Νάσος είναι παιδί της γενιάς του. Υπουργός σε ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο, έδωσε όλο του το είναι για τους ανθρώπους της γενιάς του, για να σχεδιάσει προγράµµατα εργασίας για τους νέους επιστήµονες. Ο Νάσος είναι παιδί της Αριστεράς. ∆εν κληρονόµησε τη θέση του στην πολιτική σκηνή της χώρας. Σέβεται τη δηµοκρατία, δίνει νόηµα στη λέξη αλληλεγγύη, δίνει φωνή στους αόρατους. Ο Νάσος θα υπηρετήσει την Αθήνα που θέλουµε.
Κυρία Αχτσιόγλου, οι δηµοσκοπήσεις καταγράφουν µεν µείωση της απόστασης του ΣΥΡΙΖΑ από τη Ν∆, όµως η διαφορά παραµένει µεγάλη. Πώς θα µπορέσετε να την καλύψετε στους µήνες που αποµένουν ως τις κάλπες;
Μέληµά µας είναι η έξοδος από τα µνηµόνια να µετουσιωθεί άµεσα σε βελτίωση του εισοδήµατος και της ζωής της µεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό αποδεικνύουν και ο προϋπολογισµός του 2019, και τα µέτρα που ψηφίζουµε και υλοποιούν τις δεσµεύσεις του πρωθυπουργού στη ∆ΕΘ. Αυτό είναι για µας η εκπλήρωση του χρέους µας προς τη µεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, προς την οποία εξάλλου πάντα αναφερόµασταν και αναφερόµαστε. Είναι αυτό το χρέος που µας συνδέει µε την κοινωνία και µας διαχωρίζει από τους εκφραστές του παλιού πολιτικού συστήµατος και τις οικονοµικές ελίτ. Είµαι βέβαιη ότι όσο περισσότερο θα ανταποκρινόµαστε στο χρέος αυτό, τόσο περισσότερο θα τονώνονται οι δεσµοί µας µε την κοινωνία, πράγµα που θα αποτυπωθεί και στις εκλογές.
Σας ανησυχεί η πιθανότητα πρόωρων εκλογών µε αφορµή το «Μακεδονικό» ή πιθανή αδυναµία κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών από 151 βουλευτές;
Η Συµφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί µε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, θα ψηφιστεί δηλαδή από περισσότερους των 151 βουλευτών. Η Συµφωνία επιλύει µια ιστορική εκκρεµότητα για τη χώρα µας µε τρόπο που αφενός υπηρετεί απόλυτα τα εθνικά µας συµφέροντα, αφετέρου ανοίγει µια νέα σελίδα για την επωφελή συνεργασία των δύο λαών.
Πιστεύετε ότι οι εκλογές θα κριθούν και σε ζητήµατα ιδεολογίας; Ο πρόεδρος της Ν∆ είπε πρόσφατα ότι «πρέπει να τελειώνουµε µε τον ΣΥΡΙΖΑ και αυτά που πιστεύει»...
Η µάχη των ιδεών είναι πάντα παρούσα. Αποτυπώνεται στις στρατηγικές και τις θέσεις των κοµµάτων, και αντικειµενικά επηρεάζει την έκβαση πολιτικών αντιπαραθέσεων και εκλογικών αναµετρήσεων. Αυτό είναι απόλυτα θεµιτό. Η συγκεκριµένη αναφορά του κ. Μητσοτάκη, όµως, δεν αφορά αυτό. Εκφράζει µια άκρως επικίνδυνη αντίληψη που στοχοποιεί και σχεδόν ποινικοποιεί την ιδεολογία της Αριστεράς. Αυτή η αντίληψη έχει απορριφθεί εδώ και δεκαετίες από το σύνολο του προοδευτικού και δηµοκρατικού κόσµου στον τόπο µας και είναι πραγµατικά λυπηρό να επανέρχεται από τον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, στο όνοµα της συσπείρωσης ενός ακροδεξιού ακροατηρίου.
Βούλα Κεχαγιά
Πηγή: ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: