Πέμπτη 15 Αυγούστου 2019

Επιστρέφει η… ουρά στους ανθρώπους;

Έχουν περάσει εκατομμύρια χρόνια από τότε που οι πρόγονοί μας εξελίχτηκαν ώστε να σταθούν γερά στα δυο τους πόδια και να αφήσουν πίσω τους της ουρά. Όμως δεν αποκλείεται αυτή να επιστρέψει, αυτή τη φορά ως βοήθημα προς ηλικιωμένους για να διατηρούν την ισορροπία τους.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Κέιο παρουσίασαν την ρομποτική γκρίζα ουρά εν ονόματι Arque που προσαρμόζεται στη μέση, έχει μήκος ένα μέτρο περίπου και μιμείται την ουρά ζώων όπως η τσίτα, που τη χρησιμοποιούν για να διατηρούν την ισορροπία τους, όταν τρέχουν γρήγορα ή σκαρφαλώνουν. Η ουρά χρησιμοποιεί τέσσερις τεχνητούς μυς και συμπιεσμένο αέρα, που της επιτρέπουν να κινείται σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, αλλά χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, προτού βγει στην αγορά.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ουρά αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει όχι μόνο τους ηλικιωμένος, αλλά να βγει χρήση και σε εργασιακούς χώρους, π.χ. για εργάτες αποθηκών που πρέπει να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα.
«Η ουρά κρατά την ισορροπία κινούμενη σαν εκκρεμές. Όταν ο άνθρωπος γέρνει το σώμα προς τη μια μεριά, η ουρά κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση», δήλωσε ο ερευνητής Γιουνίτσι Ναμπεσίμα, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters. «Νομίζω ότι θα ήταν ωραίο να ενσωματώναμε την προσθετική ουρά στην καθημερινή ζωή, όταν κάποιος χρειάζεται λίγη παραπάνω βοήθεια για να ισορροπήσει», πρόσθεσε.
Βέβαια, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα βρεθούν πολλοί πρόθυμοι να κυκλοφορούν στο δρόμο με μια τεχνητή ουρά…

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: