Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Για να τις δανείσουν, τις πληρώνουν...

Μήνα-ορόσημο αποτέλεσε για τις αγορές ομολόγων ο φετινός Αύγουστος. Τα συνεχιζόμενα επεισόδια στον εμπορικό πόλεμο των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, ΗΠΑ και Κίνας, και οι κλιμακούμενες ανησυχίες για διολίσθηση της παγκόσμιας οικονομίας σε ύφεση έστρεψαν ένα σημαντικό μέρος των επενδυτών στις αγορές χρέους, βυθίζοντας αποδόσεις και κόστος δανεισμού σε ακόμη πιο αρνητικά επίπεδα.
Ετσι παγκόσμιο χρέος συνολικού ύψους 16 τρισ. δολαρίων που αποτελείται τόσο από κρατικά όσο και από επιχειρηματικά ομόλογα έχει πλέον απόδοση χαμηλότερη του 0%. Στις αρχές Ιουλίου το αντίστοιχο μέγεθος ήταν 13 τρισ. δολάρια.
Ψάχνοντας απελπισμένα για θετική απόδοση οι επενδυτές στράφηκαν ακόμη και στα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα, οδηγώντας μεταξύ άλλων την απόδοση του αμερικανικού 30ετούς τίτλου σε πτώση 60 μονάδων, που αποτελεί τη μεγαλύτερη μηνιαία μείωσή της από το 2011.
Στο ίδιο μήκος κύματος, οι αποδόσεις των ιαπωνικών μακροπρόθεσμων ομολόγων κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών και πλέον ετών.
Το μήνυμα της αγοράς -ότι η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη και ο αναιμικός πληθωρισμός έρχονται- έγινε ακόμη πιο σαφές μετά την αντιστροφή της καμπύλης των αποδόσεων δεκαετών και διετών αμερικανικών ομολόγων στα μέσα του μήνα.
Η απόδοση του δεκαετούς τίτλου υποχώρησε συγκεκριμένα χαμηλότερα από την αντίστοιχη του διετούς για πρώτη φορά από το 2007. Οποτε είχε ξανασυμβεί αυτό τα τελευταία 70 χρόνια, η αμερικανική οικονομία διολίσθησε σε ύφεση. Δεν είναι όμως μόνη.
Ανάλογη αντιστροφή στην καμπύλη αποδόσεων χρέους εμφάνισε -για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα- και η Βρετανία, ενώ η αντίστοιχη γερμανική καμπύλη βρίσκεται στην πλέον επίπεδη τροχιά της από την παγκόσμια ύφεση του 2009.
Ορόσημο της αυγουστιάτικης συμπεριφοράς των αγορών χρέους ήταν ακόμη η διεύρυνση του κλαμπ των χωρών που ό,τι δανείζονται το παίρνουν με αρνητικό επιτόκιο.
Στις αρχές Αυγούστου, η απόδοση του 30ετούς γερμανικού και ολλανδικού κρατικού ομολόγου υποχώρησε χαμηλότερα από το 0% οδηγώντας τις δύο χώρες στο κλαμπ των αναπτυγμένων χωρών που για όλους τους τίτλους χρέους που εκδίδουν -από έντοκα γραμμάτια μίας εβδομάδας έως τα 30ετή ή και 50ετή ομόλογα, όπως το ελβετικό- πληρώνουν αρνητικό επιτόκιο.
Στις χώρες αυτές -που επί της ουσίας οι επενδυτές πληρώνουν για να τις δανείζουν- εκτός της Γερμανίας και της Ολλανδίας ανήκουν ακόμη η Ελβετία, η Δανία και πρόσφατα η Φινλανδία. Στα μέσα Αυγούστου ήταν και η Σουηδία που για λίγο είδε την απόδοση του πλέον μακροχρόνιου ομολόγου της, του 20ετούς, να υποχωρεί κάτω από το 0%.
Οι ενδείξεις είναι ότι η επόμενη χώρα που θα μπει σε αυτό το κλαμπ θα είναι η Ιαπωνία καθώς η απόδοση του 15ετούς της τίτλου αγγίζει το 0%.
Πάντως υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι μερικοί επενδυτές δεν είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν να δανείζουν επ’ αόριστον με αρνητική απόδοση. Η Γερμανία εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα νέο 30ετές ομόλογο με κουπόνι 0%. Κάτι που σημαίνει ότι οι επενδυτές θα έχουν όταν αυτό ωριμάσει ύστερα από 30 χρόνια μηδενικό κέρδος.
Η δημοπρασία του 30ετούς bund οδήγησε την απόδοσή του σε αρνητικά επίπεδα. Ομως το γερμανικό Δημόσιο κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 824 εκατ. ευρώ, ενώ ο στόχος του ήταν 2 δισ. ευρώ. Και αυτό αποτελεί ένδειξη ότι ενδεχομένως κάποιοι επενδυτές αποχωρούν από τις αγορές των υψηλά διαβαθμισμένων κρατικών ομολόγων με τις αρνητικές αποδόσεις.
Δωρεάν στεγαστικά!
Στα αξιοσημείωτα του μήνα που πέρασε ήταν ακόμη και η απόφαση της δανέζικης τράπεζας Jyske Bank να προσφέρει αρνητικό επιτόκιο σε χορήγηση στεγαστικού δανείου, πληρώνοντας τους πελάτες της με 0,5% προκειμένου να δανειστούν από αυτή για δέκα χρόνια.
Οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις μηνιαίες δόσεις του στεγαστικού τους δανείου, όμως σταδιακά θα καταβάλλουν λιγότερα από το αρχικό ποσό που δανείστηκαν. Η κίνηση αυτή, σπάνια για τη Δανία, αποτυπώνει την καθίζηση των επιτοκίων της στεγαστικής πίστης παγκοσμίως.
Το ράλι της αγοράς ομολόγων δεν έφερε χαρά σε όλους. Ο γκουρού της αγοράς ομολόγων Μάικλ Χέισενσταντ έχασε για λογαριασμό της εταιρείας του Franklin Templeton 1,8 δισ. δολάρια μέσα σε μία ημέρα μετά τις προκριματικές εκλογές της Αργεντινής.
Είχε επενδύσει τεράστια ποσά σε ομόλογα Αργεντινής και στον αγαπημένο των αγορών νεοφιλελεύθερο πρωθυπουργό Μαουρίσιο Μάκρι που όμως «μαυρίστηκε» από το εκλογικό σώμα. Το 100ετές ομόλογο της Αργεντινής (αποτιμάται σε δολάριο και κυκλοφόρησε το 2017) έχασε πάνω από το 1/3 του σε πέντε ημέρες αυτόν τον μήνα.
Η τιμή του υποχώρησε ακόμη περισσότερο μετά την προχθεσινή πρόταση της κυβέρνησης για αναδιάταξη του χρέους, στα 43 σεντ του δολαρίου.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: