Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Χρυσή ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους

Παράταση δύο μηνών, ώς το τέλος του έτους, παίρνει η ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους σε έως και 100 δόσεις με διαγραφή των προσαυξήσεων ● Σε αυτή μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα.
Παράταση στη ρύθμιση οφειλών φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα δίνει το υπουργείο Εσωτερικών. Πρόκειται για την ευνοϊκή ρύθμιση που δίνει τη δυνατότητα σε οφειλέτες να εξοφλήσουν χρέη στους ΟΤΑ (από τέλη, φόρους, κλήσεις της δημοτικής αστυνομίας, πρόστιμα, μισθώματα κ.ά.) έως και σε 100 δόσεις, αλλά και να απαλλαγούν πλήρως από προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα.
Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων από πλευράς οφειλετών θα έληγε κανονικά στις 17 Σεπτεμβρίου, ωστόσο το υπουργείο με τροπολογία που πρόκειται να καταθέσει προσεχώς θα παρατείνει τη σχετική προθεσμία έως και την 31η Δεκεμβρίου 2019.
Ουσιαστικά δίνεται ακόμη μια «χρυσή» ευκαιρία σε οφειλέτες να εξοφλήσουν χρέη διαγράφοντας πρόσθετα βάρη. Συνοπτικά, όπως προβλέπει το πλαίσιο, λιγότερες σε αριθμό δόσεις σημαίνουν μεγαλύτερη απαλλαγή από προσαυξήσεις.
Ειδικότερα, η διαγραφή προσαυξήσεων υπολογίζεται σε ποσοστό:
α) 100% αν η οφειλή εξοφληθεί εφάπαξ
β) 80% αν εξοφληθεί σε 2 έως 24 δόσεις
γ) 70% αν εξοφληθεί σε 25 έως 48 δόσεις
δ) 60% αν εξοφληθεί σε 49 έως 72 δόσεις
ε) 50% αν εξοφληθεί σε 73 έως 100 δόσεις.
Βέβαια, εάν ο οφειλέτης σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης εξοφλήσει εφάπαξ τις υπόλοιπες δόσεις, απαλλάσσεται από τις προσαυξήσεις του εναπομείναντος ποσού.
Ορισμένα σημεία της ρύθμισης που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ενδιαφερόμενοι είναι τα εξής:
● Η πρώτη δόση (ή η εφάπαξ αποπληρωμή) πρέπει οπωσδήποτε να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης. Διαφορετικά, η αίτηση ακυρώνεται.
● Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες και δεν μπορεί να υπολείπονται των 20 ευρώ. Μόνο η τελευταία δόση μπορεί να είναι μικρότερη των υπολοίπων.
● Η καθυστέρηση της δόσης συνεπάγεται επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5%.
● Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν και χρέη ήδη ρυθμισμένα, εάν ο οφειλέτης κρίνει ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση είναι πιο συμφέρουσα.
Η ρύθμιση έχει αποδεδειγμένα οφέλη τόσο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις όσο και για τους δήμους, καθώς ευνοεί την εισπραξιμότητα οφειλών από πολίτες που έχουν αντικειμενικές δυσκολίες να εξοφλήσουν τα χρέη τους.
Εμπνευση Σκουρλέτη
Επιτυχής, άλλωστε, κρίθηκε και η πρώτη εφαρμογή της, επί υπουργίας Π. Σκουρλέτη, που ήταν και αυτός που την εισήγαγε. Υπήρξε μάλιστα αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για επαναφορά του πλαισίου, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον τέως υπουργό Αλ. Χαρίτση.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χαρίτσης τον περασμένο Μάιο, υπολογίζονταν -τότε- σε 2,7 δισ. ευρώ οι ανείσπρακτες οφειλές στους δήμους, στις οποίες, εάν συμπεριλαμβάνονταν και τα χρέη προς δημοτικά νομικά πρόσωπα, το ποσό ξεπερνούσε τα 3 δισ. ευρώ.
Στην περίπτωση του Δήμου Αθηναίων, οι οφειλές κατά την έναρξη της ρύθμισης κυμαίνονταν περίπου στα 300 εκατ. ευρώ και, όπως ανέφεραν πηγές του δήμου στην «Εφ.Συν.», ένα σημαντικό ποσοστό οφειλετών έσπευσε να ενταχθεί σ’ αυτήν, τουλάχιστον ως προς την 1η δόση.
Η παράταση της ρύθμισης ήταν αίτημα και του δημάρχου Αθηναίων, Κ. Μπακογιάννη, ο οποίος ήταν από τους πρώτους νεοεκλεγέντες δημάρχους που συνάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Θεοδωρικάκος, κατά την ανάληψη των καθηκόντων του.
Με δεδομένο ότι μεσολάβησε η θερινή περίοδος και πολλοί πολίτες δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο να προβούν σε ρυθμίσεις, το θέμα της παράτασης τέθηκε στο τελευταίο χρονικά Δ.Σ. της ΚΕΔΕ από τον δήμαρχο Τρικκαίων, Δ. Παπαστεργίου. Ακολούθησε επιστολή του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, στον κ. Θεοδωρικάκο, ο οποίος συνεννοήθηκε με τον υφυπουργό Θ. Λιβάνιο για κατάθεση τροπολογίας.
 
Στέργιος Ζιαμπάκας
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: