Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019

Με δηκτικό σχόλιο απάντησε η Έφη Αχτσιόγλου στις πηγές της ΝΔ

Τι σχολιάζει για την κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα που ενοχλήθηκαν από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
Aναλυτικά η δήλωση της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτή Επικρατείας και τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:
Διαβάζω ότι η κυβέρνηση και τα φιλικά της μέσα ενοχλήθηκαν από τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι η αύξηση των μισθών είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη.
Φαντάζομαι ότι οι ίδιοι την περίοδο 2010-2014 θα έβγαζαν non paper για το πώς η μείωση μισθών δεν σχετίζεται με την ύφεση και την ανεργία του 28%. Επίσης, προφανώς κατά τους ίδιους, για την κρίση έφταιγαν οι εργαζόμενοι που ζούσαν πάνω από τις δυνατότητές τους, ο υποκατώτατος μισθός τους ήταν σωτηρία και η αύξηση του κατώτατου μισθού επί ΣΥΡΙΖΑ ήταν τρικλοποδιά στην οικονομία και παράγοντας ανεργίας.
Α! Και για τη νέα υφεσιακή κρίση που μαίνεται πάνω από την Ευρώπη, προφανώς φταίνε οι παχυλοί μισθοί των Γερμανών μισθωτών.
Υ.Γ.: Πάντως, η μακρά συζήτηση των οικονομολόγων για το wageledgrowth δεν πρέπει να έχει απασχολήσει τους σημερινούς ενοίκους του Μαξίμου.
Η ειρωνεία της ΝΔ
Το παραπάνω αποτελεί σχόλιο στις αναφορές πηγών της ΝΔ, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Οι πηγές της ΝΔ ισχυρίζονται ότι στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖ «άλλαξε τις βασικές παραδοχές της παγκόσμιας οικονομικής θεωρίας», ενώ φτάνουν στο σημείο να κάνουν συγκρίσεις των οικονομικών προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ με την κατάσταση στη Ζιμπάμπουε και τον πληθωρισμό στην Κατοχή.
Πηγές του κυβερνώντος κόμματος μέσω ενημερωτικού δελτίου υποστηρίζουν ότι «ο πρώην πρωθυπουργός, αφού άλλαξε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τις βασικές παραδοχές της παγκόσμιας οικονομικής θεωρίας, την Κυριακή επιχείρησε να μας “αποδείξει” ότι έχουν ήδη μειωθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα χωρίς μάλιστα να το καταλάβει κανένας. Ούτε καν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος».
«Αυτό που δεν κατάφεραν να λύσουν οι μεγάλοι δάσκαλοι της οικονομικής θεωρίας, όσοι έσπαγαν (ματαίως και επί αιώνες) το κεφάλι τους για να βρουν ένα τρόπο να ανακουφίσουν τον πλανήτη από τη φτώχεια, το έλυσε με μια απλή σκέψη ο Αλέξης Τσίπρας. Πρώτα αυξάνεις τους μισθούς και μετά έρχεται η ανάπτυξη. Η ακριβής διατύπωση είναι η εξής: “Στο δικό μας μοντέλο δεν είναι η ανάπτυξη προϋπόθεση για την αύξηση των μισθών αλλά η αύξηση των μισθών προϋπόθεση για την ανάπτυξη”'», αναφέρουν επίσης.
Και για να αποδείξουν τα λεγόμενά τους, αναφέρουν ότι σε χώρες που δοκιμάστηκε το μοντέλο του πρώην πρωθυπουργού «ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε σε τέτοιο βαθμό, που εξαφανίστηκαν από τα καταστήματα οι βαλίτσες, καθώς οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να κουβαλούν με αυτές τα χαρτονομίσματα που χρειάζονταν για να αγοράσουν π.χ. ένα κουτί γάλα. Για παράδειγμα, στη Ζιμπάμπουε ο πληθωρισμός έφτασε το 2008 στο 79.600.000.000% και οι τιμές διπλασιάζονταν με την πάροδο μόλις 24 ωρών».
Και στη συνέχεια προσθέτουν: «Δισεκατομμύρια, όμως, κρατούσαν στα χέρια τους οι Έλληνες και κατά την περίοδο της κατοχής. Αρκεί να επισκεφθεί κανείς το Νομισματικό Μουσείο για να δει τα χαρτονομίσματα. Το μεγαλύτερο σε ονομαστική, αλλά με μηδενική πραγματική αξία, ανερχόταν λίγο μετά την κατοχή σε 100 δισεκατομμύρια δραχμές. Ήταν πλούσιοι τότε οι Έλληνες και 'κάλπαζε' η ανάπτυξη;».
Επίσης, στο ίδιο ειρωνικό ύφος αναφέρουν:
«Κι αν η διεθνής οικονομική επιστήμη δέχτηκε το Σαββατοκύριακο μια τόσο ρηξικέλευθη ιδέα, ο πρώην πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο σε αυτήν. Ανέτρεψε τα δεδομένα και στο εσωτερικό: Στο ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων, ο κ. Τσίπρας είπε στη ΔΕΘ ότι είχε ενημερώσει 'διεξοδικά' τους Ευρωπαίους εταίρους για το 'σχέδιό του' για μείωση στο 2,5%. Αλλά φαίνεται 'ξέχασε' να το πει στον υπουργό του επί των Οικονομικών κ. Τσακαλώτο. Άφησε στο σκοτάδι και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας κ. Ρέγκλινγκ. Αλλά - αν είναι δυνατόν - και τον ευρωβουλευτή του κ. Παπαδημούλη, που ακόμη και στις 5/9/2019 ρωτούσε τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Μοσκοβισί πότε θα μειωθούν τα πρωτογενή πλεονάσματα … Δεν το ήξερε ούτε αυτός, ούτε ο Μοσκοβισί!»
Τέλος, όσον αφορά τις φορολογικές ελαφρύνσεις και τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα ότι ευνοούν τους λίγους, τονίζουν:
«Δηλαδή, τα 4,9 εκατομμύρια ιδιοκτητών ακινήτων που είδαν μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ 30% είναι “λίγοι”. Όπως “λίγοι” είναι για τον κ. Τσίπρα και εκατομμύρια φορολογούμενοι που θα δουν εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% σε λιγότερο από τέσσερις μήνες από σήμερα. Ίσως να είναι και έτσι για όποιον νομίζει ότι τρεις φορές το 30 μας κάνει 100… Παράλογο; Άρα λογικό, στον κόσμο των Syrizonomics!».
«Η κακία παλεύεται, η βλακεία και η άγνοια όχι»
Απέχθεια για τους μισθούς των εργαζομένων αποδεικνύει το ενημερωτικό σημείωμα της Νέας Δημοκρατίας περί Syrizonomics σημειώνει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απαντώντας στο κυβερνών κόμμα και στους ισχυρισμούς της περί Ζιμπάμπουε και γερμανικής κατοχής.
Μεταξύ άλλων, σε ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι τα «efficiency wages», δηλαδή οι αποδοτικοί μισθοί μακροοικονομικά και μικροοικονομικά μπορούν να λειτουργήσουν θετικά «ως κίνητρο για τους εργαζόμενους και για τους εργοδότες να αυξήσουν την παραγωγικότητα με επενδύσεις» και παραπέμπει τους οικονομολόγους της Νέας Δημοκρατίας στη σχετική βιβλιογραφία και στα βιβλία των Τζορτζ Άκερλοφ και Τζόζεφ Στίγκλιτς, που έχουν βραβευτεί και με Νόμπελ.
Παραθέτει δε και μια φράση από τη «Μαύρη Οχιά» τη γνωστή σειρά με τον Ρόουαν Άτκινσον, όπου λέει «The eyes are open, the mouth moves, but Mr Brain has long since departed, hasn't he Percy?», δηλαδή: «Τα μάτια είναι ανοιχτά, το στόμα κινείται, αλλά ο κ. Εγκέφαλος έχει από καιρό αποχωρήσει, έτσι δεν είναι Πέρσι;»
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: