Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

ΝΔ: To τέλος της «περικεφαλαίας»

Ήταν κάποτε ένα κόμμα που κατέφευγε στις εθνικοπατριωτικές κορώνες, που δίχαζε τη χώρα χωρίζοντας την σε προδότες και πατριώτες, που στοχοποιούσε κάθε αντίθετη φωνή ως «εσωτερικό εχθρό», που έστηνε κρεμάλες στις πλατείες μαζί με ακροδεξιούς και νεοναζί. Όταν όμως η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να γίνει κυβέρνηση, όχι απλώς αποδέχτηκε και επωφελήθηκε από τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στην εξωτερική πολιτική αλλά πέρασε και πέρα από τις κόκκινες γραμμές των πάγια διαμορφωμένων εθνικών θέσεων.
Η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την επικύρωση της Συμφωνίας με την Αίγυπτο, βύθισε στα νερά του Αιγαίου και τα τελευταία ψήγματα ψευτοπατριωτικής ρητορικής της ΝΔ καθώς αποδέχτηκε οικεία βουλήσει την περιορισμένη επήρεια των ελληνικών νησιών στη διαμόρφωση της ΑΟΖ, αφήνοντας παράλληλα εκτός το Καστελόριζο και όλη την περιοχή ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού, δίνοντας λαβές για το γκριζάρισμα της περιοχής από τη Τουρκία.
Θλιβερή φιγούρα αυτής της κυβίστησης ήταν ο «πολύς» Αντώνης Σαμαράς. Ο αλαλάζων «μακεδονομάχος» και περήφανος απόγονος «ένδοξων πατριωτών», που στήριξε την πολιτική του καριέρα στην εθνικιστική δημαγωγία, ψήφισε υπέρ του αποκλεισμού των ελληνικών νησιών πέραν του 28ου παράλληλου και της μειωμένης επήρειας των υπόλοιπων. Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες, ο πρώην Πρωθυπουργός επέμενε στις γνωστές λεκτικές υπερβολές περί «εθνομηδενιστών» αλλά τελικά βρέθηκε στη Βουλή να ψηφίζει σαν «βρεγμένη γάτα» ενώ το άλλοτε σαμαρικό Antinews, τον περνά γενιές δεκατέσσερις. Με αρκετά εσωκομματικά γραμμάτια όπως ψιθυρίζεται, οι υπερ-πατριώτες της ΝΔ άφησαντις χλαμίδες και φόρεσαν πιτζάμες, όπως περιέγραψε πολύ γλαφυρά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η πολιτική υποκρισία ολοκληρώθηκε με την «ηρωική» επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια, αλλά για το Ιόνιο. Σαν καμπάνες ηχούν οι δηλώσεις των υπουργών και βουλευτών της ΝΔ που εγκαλούσαν το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σχεδίασε την εν λόγω κίνηση, να μην τολμήσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα μόνο προς δυσμάς, «ανοίγοντας την όρεξη του Ερντογάν» καθώς θα συνιστούσε παραδοχή του διαφορετικού καθεστώτος θαλάσσιων ζωνών σε σχέση με το Αιγαίο. Αυτό υποστήριζε επίσημα η ΝΔ μόλις ένα χρόνο πριν. Πώς αυτή η κίνηση θα ήταν εθνικά επιζήμια. Σήμερα η ίδια ακριβώς απόφαση «μεγαλώνει την Ελλάδα».
Το δόγμα δεκαετιών της ελληνικής διπλωματίας κατέρρευσε μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ ο Ερντογάν διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων απέναντι σε μια άτολμη στάση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που παρακολουθεί τον «Σουλτάνο» να διεκδικεί όλο και περισσότερα.
Το ζητούμενο πρέπει να είναι ένα συγκροτημένο σχέδιο, μια νηφάλια προσέγγιση στην εξωτερική πολιτική. Μια εθνική στρατηγική, όχι όμως σε κλίμα ψεύτικων λεονταρισμών, αλλά «ειλικρινούς μεταμέλειας».
 
Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: