Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020

Παγκόσμια «βουτιά» στο κενό

Το ΑΕΠ των 37 χωρών-μελών του ΟΟΣΑ υποχώρησε το προηγούμενο τρίμηνο κατά 9,8% μεσοσταθμικά σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο, με ακραίες επιδόσεις για τη Βρετανία (-20,4%), τη Γαλλία (-13,8%), την Ιταλία (-12,4%) και τη Γερμανία (-9,7%) ● Για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ δεν διαθέτει επικαιροποιημένα στοιχεία.
Πρωτοφανή πτώση σημείωσε το ΑΕΠ των πιο αναπτυγμένων χωρών του κόσμου στο β’ τρίμηνο, καθώς η πανδημία του κορονοϊού και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης οδήγησαν σε τέλμα την οικονομική δραστηριότητα.
Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, το ΑΕΠ των 37 χωρών-μελών του υποχώρησε το προηγούμενο τρίμηνο κατά 9,8% σε σχέση με το πρώτο. Η πτώση αυτή είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στις αναπτυγμένες χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ και υπερτετραπλάσια αυτής (-2,3%) που είχε σημειωθεί το α’ τρίμηνο του 2009, στο αποκορύφωμα της τελευταίας παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης που ακολούθησε του κραχ.
Υπερτετραπλάσιες της κρίσης του 2009 οι επιπτώσεις στην οικονομία, τονίζει ο ΟΟΣΑ
Από τις εφτά μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις χειρότερες επιδόσεις είχε η Βρετανία η οποία μετά από συρρίκνωση 2,2% στο α’ τρίμηνο είδε το ΑΕΠ της να βυθίζεται κατά 20,4% στο διάστημα Απριλίου-Ιουνίου. Ακολούθησε η Γαλλία, η οποία μαζί με την Ιταλία ήταν από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που χτύπησε γερά η πανδημία. Το γαλλικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 13,8% στο β’ τρίμηνο μετά από πτώση 5,9% στο α’ τρίμηνο και -0,2% στο δ’ τρίμηνο του 2019.
Ανάλογη ήταν και η οικονομική καθίζηση της Ιταλίας, που είδε το ΑΕΠ της να βουλιάζει κατά 12,4% στο β’ τρίμηνο μετά από πτώση 5,4% και 0,2% που αυτό κατέγραψε αντίστοιχα σε α’ και δ’ τρίμηνο του 2019. Από τον γκρεμό δεν ξέφυγε ούτε η μεγαλύτερη οικονομία της Ε.Ε. Γερμανία. Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 9,7% στο β’ τρίμηνο μετά από πτώση 2% στο πρώτο και μηδενική μεταβολή του στο δ’ τρίμηνο του 2019.
Στο σύνολο της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 12,1% και 11,7% αντίστοιχα επεκτείνοντας την πτώση 3,6% και 3,2% που είχε σημειωθεί στο α’ τρίμηνο του 2020. Στις ΗΠΑ, όπου μέχρις στιγμής υπάρχουν περισσότερα κρούσματα και θάνατοι από κορονοϊό, το ΑΕΠ υποχώρησε στο προηγούμενο τρίμηνο κατά 9,5% μετά από πτώση 1,3% στο α’ τρίμηνο, ενώ στην Ιαπωνία η αντίστοιχη πτώση ήταν 7,8% και 0,6%.
Ας σημειωθεί ότι στην τελευταία του έκθεση για την παγκόσμια οικονομία, που δημοσιοποιήθηκε πριν από περίπου δυο μήνες, ο ΟΟΣΑ είχε προειδοποιήσει για τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων 100 ετών. Στο χειρότερο από τα σενάρια που εξέτασε -και το οποίο προέβλεπε δεύτερο κύμα πανδημίας πριν από το τέλος του 2020, κάτι για το οποίο μιλούν όλο και περισσότεροι ειδικοί σήμερα- προέβλεπε συνολική μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 7,6% φέτος και ανάκαμψη 2,8% το 2021.
Επίσης υπερδιπλασιασμό της ανεργίας και ελάχιστη μείωσή της μετά. Σε περίπτωση που μια δεύτερη πανδημία και καραντίνα αποφευχθεί, τότε η ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι φέτος -6%. Ωστοσο ο οργανισμός προειδοποίησε ότι η κρίση που βιώνει ο πλανήτης θα αφήσει πληγές, οι οποίες θ’ αργήσουν να κλείσουν.
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: