Σάββατο 22 Αυγούστου 2020

Εχθροί του κοινωνικού κράτους

Ενα από τα βασικά μέτρα που οι ειδικοί προτείνουν για το άνοιγμα των σχολείων αφορά την υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Που σημαίνει πως φυσική συνέπεια της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σχολεία είναι και η δωρεάν χορήγησή της από το κράτος σε μαθητές και δασκάλους.
Πώς, όμως, να εξηγήσει κανείς το κυβερνητικό αλαλούμ αυτών των ημερών; Η υπουργός Παιδείας με σαφήνεια δήλωσε πως το κόστος της μάσκας θα επιβαρύνει την ελληνική οικογένεια, ενώ χθες ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε -κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού, λέει- ότι το κόστος θα βαρύνει το κράτος μέσω των δήμων.
Ενα δεύτερο ζήτημα, ακόμα σημαντικότερο για τη δημόσια υγεία, αφορά τον εμβολιασμό του πληθυσμού από τη στιγμή που θα παραχθεί εμβόλιο για τον Covid-19. Το θέμα αυτό μόλις χθες αποσαφηνίστηκε, με παρέμβαση, πάλι, του πρωθυπουργού. Το εμβόλιο θα γίνεται δωρεάν. Μία μέρα πριν, όμως, ο υπουργός Οικονομικών άφηνε να εννοηθεί πως στη δαπάνη του εμβολιασμού θα υπήρχε και συμμετοχή του πολίτη. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ο πρωθυπουργός δεν μιλάει με τους υπουργούς του; Τους αφήνει να εκτίθενται για να βγει στη συνέχεια αυτός ως σωτήρας των πολιτών;
Δημιουργείται η εντύπωση πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε σύγχυση -ειδικά μετά την αύξηση των κρουσμάτων- και ενδεχομένως σε κατάσταση πανικού. Εκεί πιστεύουν ορισμένοι πως οφείλεται το αλαλούμ που περιγράψαμε. Μπορεί να συμβαίνει κι αυτό. Αλλά τα ήξεις αφήξεις για το αν θα επιβαρυνθεί ο πολίτης στο ζήτημα υγείας δεν είναι απόρροια πανικού. Είναι συνέπεια της νεοφιλελεύθερης λογικής των κυβερνώντων που τους καθιστά ξένους και εχθρικούς στην έννοια και στην ουσία του κοινωνικού κράτους.

Γιώργος Πετρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: