Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2021

«Παράθυρο» για μερικό άνοιγμα της αγοράς από το υπουργείο Ανάπτυξης

Τι ζητούν οι έμποροι και οι επιχειρηματίες του κλάδου
Ανοιχτό το ενδεχόμενο για μερικό άνοιγμα της αγοράς με τη μέθοδο του click in shop εν μέσω εκπτώσεων άφησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος έπειτα από συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΕΣΕΕ, δήλωσε ότι το υπουργείο δεσμεύεται «να κάνει ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), Γιώργος Καρανίκας, μετέφερε στον Άδωνι Γεωργιάδη, τον αναπληρωτή υπουργό, Νίκο Παπαθανάση, και τον γενικό γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, τα αιτήματα των επαγγελματιών του κλάδου για άνοιγμα της αγοράς, με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος το ταχύτερο, ώστε να διασωθεί η περίοδος των εκπτώσεων.
Όπως είπε το υπουργείο, αντιλαμβάνεται «πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων», θέση που είχε εκφράσει και το πρωί από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παπαθανάσης, τόνισε ότι η πολιτεία αντιλαμβάνεται «συνολικά αλλά και ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά».
«Συζητήσαμε και εξετάσαμε λύσεις καθότι η παρατεταμένη κρίση έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα», πρόσθεσε και τόνισε ότι «είμαστε και θα παραμείνουμε στο πλευρό όλων των επιχειρήσεων και προχωράμε δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στους κλάδους που τώρα λόγω των εκπτώσεων απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή. Η κυβέρνηση με τη σωστή δημοσιονομική πολιτική έχει δυνάμεις και θα συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις έως ότου φτάσουμε στο τέλος αυτής της πανδημίας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας μίλησε για «αποδοχή από το υπουργείο Ανάπτυξης της πρότασης του εμπορικού κόσμου να λειτουργήσουν έστω με τη μέθοδο του click in shop τα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος», λέγοντας ότι «είναι στη σωστή κατεύθυνση, εφόσον υλοποιηθεί χωρίς χρονοτριβή. Κάθε μέρα που περνά, χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση».
Και κατέληξε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από την ηγεσία του υπουργείου «ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν».
Οι προτάσεις του Εμπορικού Συλλόγου της Αθήνας
Εκτός από την ΕΣΕΕ, προτάσεις για το άνοιγμα της αγορά έκανε και ο Εμπορικός Σύλλογος της Αθήνας (ΕΣΑ), που με επιστολή του στον πρωθυπουργό ζητά την επαναλειτουργία της αγοράς με «click away» από την προσεχή Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου και «click in shop» από Δευτέρα 18-1-2021.
Μάλιστα, σε περίπτωση που επιβαρυνθούν οι υγειονομικοί δείκτες, εισηγείται να επανεξεταστεί η λειτουργία των σχολείων, να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των σουπερμάρκετ και να περιοριστούν οι μετακινήσεις για άθληση με κωδικό «6».
Στόχος, σύμφωνα με τον ΕΣΑ πρέπει να είναι η «ισόρροπη αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου, με ταυτόχρονη επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού αποτελέσματος, ώστε όλες οι επιχειρήσεις της χώρας, μαζί με τους εργαζόμενους τους, να είναι εδώ και την επόμενη ημέρα».
Ειδικότερα προτείνει:
  • Διεύρυνση λειτουργίας με την μέθοδο «click in shop» από Δευτέρα 18-1-2021, αρχικά με αυστηρή αναλογία πελατών ανά τετραγωνικό μέτρο και διεύρυνση ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα. Προφανώς με αυστηρή εφαρμογή όλων των μέτρων προστασίας, με υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, χρήση αντισηπτικών στην είσοδο, στο ταμείο και στους χώρους δοκιμών.
  • Για την ενίσχυση των υγειονομικών προφυλάξεων πρέπει να επιδοτηθεί αμέσως ακόμη και η ετεροχρονισμένη προμήθεια ειδικών μηχανημάτων καθαρισμού και απολύμανσης αέρα, τα οποία θα μπορούν να τοποθετηθούν εντός εκάστου καταστήματος.
Όλα αυτά να αφορούν σε όλους τους κλάδους χωρίς εξαιρέσεις (βιβλία, παιχνίδια, εποχικά κ.λπ.), που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και ενεργοποιούν κοινωνικούς αυτοματισμούς. 'Αλλωστε όλα τα είδη εμπεριέχουν το στοιχείο της εποχικότητας.
Ο ΕΣΑ υποστηρίζει ακόμη ότι εάν οι υγειονομικοί δείκτες επιβαρυνθούν και πριν προχωρήσουμε σε νέο lockdown εις βάρος του λιανεμπορίου, θα πρέπει:
  1. Να αυστηροποιηθεί η λειτουργία των super markets, εφαρμόζοντας αυστηρότερα υγειονομικά πρωτόκολλα.
  2. Να επανεξεταστεί ο τρόπος λειτουργίας των σχολείων.
  3. Να εφαρμοσθεί γεωγραφικός περιορισμός για κάθε μορφής αγορά, μειώνοντας άσκοπες μετακινήσεις, που δημιουργούν συγχρωτισμό σε κεντρικά σημεία και ενισχύοντας όλες τις τοπικές αγορές ανεξαρτήτως μεγέθους.
  4. Να περιοριστεί η κάθε μορφής μετακίνηση εντός αυστηρά γεωγραφικών ορίων, ειδικά με τη χρήση του sms μετακίνησης «6».
  5. Να ενισχυθεί η επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων.
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: