Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

Ένα έργο τέχνης που ενόχλησε την Τουρκία του Ερντογάν

Ο Νορβηγικός Πολιτιστικός Οργανισμός Mesén, παρουσιάζει το έργο (2020) της Κούρδισσας
Τζελαγουές Γουλεντχανί  (Gelawesh Waledkhani) στην πύλη  του Rosenkrantz 14 στο Οσλο, «Ροζάβα: Η γυναικεία επανάσταση». Πρόκειται για ένα έργο διαστάσεων 2,5 Χ 6 μέτρα, το οποίο απεικονίζει Κούρδισσες μαχήτριες που συμμετέχουν στον αγώνα στη βόρεια Συρία. Στον πίνακα αναγράφεται η περίφημη φράση του Αμπντουλάχ Οτσαλάν: «Μια κοινωνία δεν μπορεί ποτέ να είναι ελεύθερη χωρίς την απελευθέρωση των γυναικών».
Η Τζελαγουές Γουλεντχανί κάτω από τον πίνακά της στην του Rosenkrantz 14 στο Οσλο.
Ο πίνακας και ιδιαίτερα η αναγραφή του αποσπάσματος και η αναφορά στον Οτσαλάν ενόχλησαν το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας το οποίο ζήτησε από τον δήμο του Οσλο να κατεβάσει και να απομακρύνει τον πίνακα. Σε δελτίο Τύπου του τουρκικού υπουργείο, της 14 Γενάρη 2021, σημειώνεται:
«Σχετικά με τον πίνακα ζωγραφικής που εμφανίζεται σε δημόσιο ανοιχτό χώρο στο Όσλο, όπου γίνεται η προπαγάνδα του PKK
Ένας πίνακας που υποτίθεται ότι σχετίζεται με τα «δικαιώματα των γυναικών» αλλά χρησιμεύει ως προπαγάνδα της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK / PYD / YPG προβάλλεται σε δημόσιο ανοιχτό χώρο ως μέρος μιας δραστηριότητας που χρηματοδοτείται από τον Δήμο του Όσλο.
Είναι χαρακτηριστικό το ότι ο δήμος του Όσλο, παρά τα διπλωματικά μας διαβήματα, επιμένει να διατηρεί τη στάση του στηρίζοντας την τρομοκρατία.
Ωστόσο, οι γυναίκες είναι μεταξύ εκείνων που υπέφεραν περισσότερο από τις αδικίες που προκλήθηκαν από το PKK, το οποίο είναι μια αιματηρή τρομοκρατική οργάνωση που έχει αφαιρέσει περισσότερες από 40.000 ζωές. Το γεγονός ότι το PKK / YPG είναι μια τρομοκρατική και εγκληματική οργάνωση που έχει διαπράξει πολλά εγκλήματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγωγής παιδιών, αντικατοπτρίζεται στις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι κραυγές των μητέρων του Ντιγιάρμπακιρ, των οποίων τα παιδιά απήχθησαν βίαια και κρατήθηκαν από το PKK, αποτελούν ένα παράδειγμα από αυτή την άποψη. Το PYD / YPG, το οποίο είναι παρακλάδι του PKK στη Συρία, είναι ένας από τους κορυφαίους παράγοντες όσον αφορά την κακοποίηση γυναικών. »
Και καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε μια απίστευτη απειλή:
«Αυτή η τρομοκρατική προπαγάνδα πρέπει να σταματήσει αμέσως. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε σε όσους ανέχονται την τρομοκρατία ότι και αυτοί θα μπορούσαν να πληγούν μια μέρα από αυτή τη μάστιγα».
Ο νορβηγικός Πολιτιστικός Οργανισμός Mesén, διοργανώνει τακτικά εκθέσεις έργων Τέχνης σε δημόσιους χώρους, με τη σκέψη ότι η τέχνη που εκτίθεται στα μουσεία προορίζεται πάντα για ένα μικρό μυημένο κοινό. Τα έργα προορίζονται επίσης να συμβάλλουν στην προώθηση της ελευθερίας της έκφρασης και της δημόσιας συζήτησης.
Η νορβηγική πρωτεύουσα απέρριψε το αίτημα της Τουρκίας για την αφαίρεση του πίνακα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του Δημοτικού Συμβουλίου του Όσλο, Eivor Evenrud, δήλωσε ότι «ο πίνακας θα συνεχίσει να εκτίθεται απέναντι από το νορβηγικό κοινοβούλιο. Στη Νορβηγία, πιστεύουμε στην ελευθερία της έκφρασης και στη δημοκρατία. Οι πολιτικοί δεν μπορούν και δεν θα αλλάξουν ή θα αφαιρέσουν έναν πίνακα».
Η Τζελαγουές Γουλεντχανί δημιουργεί τον πίνακα «Ροζάβα: Η γυναικεία επανάσταση»
Η Τουρκία διακατέχεται από τον «φόβο της Τέχνης». Δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία παρεμβαίνει στην καλλιτεχνική ελευθερία εκτός των συνόρων της. Το λόμπι του Ερντογάν στη Γερμανία παρεμβαίνει επίσης τακτικά.
Πριν από περίπου ένα χρόνο, στη Νυρεμβέργης αφαιρέθηκε μια φωτογραφία από την έκθεση “ROJAVA: Appearance and Reality”  του φωτογράφου Laurence Grangien υπό την πίεση του τουρκικού προξενείου. Στη φωτογραφία απεικονίζονταν μια κούρδισσα στη βόρεια Συρία, στην εμπόλεμη ζώνη, με ένα πολυβόλο δίπλα σε μια σημαία της Parastina Jin και το πορτραίτο του Abdullah Öcalan.
Φωτογραφία του Laurence Grangien από την συλλογή του από φωτογραφίες στην εμπόλεμη ζώνη της Βόρειας Συρίας.
Το 2016, η τουρκική κυβέρνηση ήθελε να αφαιρέσει μια φωτογραφία του φωτογράφου
Demir Sönmez από μια υπαίθρια έκθεση στην Γενεύη. Σε αυτήν απεικονιζόταν ένα πανό που κατηγορούσε τον Ερντογάν για το θάνατο ανηλίκου. «Το όνομά μου είναι Berkin Elvan, η αστυνομία με σκότωσε κατόπιν εντολής του Τούρκου πρωθυπουργού», ανέφερε το banner. Ο Berkin Elvan ήταν 13 ετών όταν πυροβολήθηκε θανάσιμα από ένα δοχείο αερίου της αστυνομίας κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων Gezi τον Ιούνιο του 2013.
Ο φωτογράφος Demir Sonmez μπροστά από τη φωτογραφία του, που τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στις 14 Μαρτίου 2014 και δείχνει ένα πανό για την υποστήριξη του εφήβου Berkin Elvan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: