Πέμπτη 20 Μαΐου 2021

Δήμος Πέλλας: Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας για τη Γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πέλλας κατά τη συνεδρίασή του, την Τρίτη 18 Μαΐου 2021, αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, την έκδοση ψηφίσματος για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που έχει ως εξής:
«Η Βουλή των Ελλήνων στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Ποντίων και ανακήρυξε την 19η Μαΐου ως ημέρα ¨Μνήμης του Ποντιακού Ελληνισμού». Εκτός από το ελληνικό κοινοβούλιο, το έγκλημα εναντίον των Ελλήνων του Πόντου έχει αναγνωρισθεί ως Γενοκτονία από τη Βουλή της Δημοκρατίας της Αρμενίας, του Βασιλείου της Σουηδίας, της Δημοκρατίας Κύπρου, από ομοσπονδιακά κοινοβούλια της Αυστραλίας, της Ρωσίας και από εννέα πολιτείες των ΗΠΑ.
Η Ποντιακή Γενοκτονία έχει επίσης αναγνωρισθεί από τη Διεθνή Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών και από αρκετές διεθνείς οργανώσεις και φορείς ανά την υφήλιο.
Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας είναι μια πράξη δικαίωσης των χιλιάδων αθώων θυμάτων που βίωσαν τη φρίκη και την εξόντωση και προς τούτο δηλώνουμε την ισχυρή μας βούληση, συντασσόμενοι με τη βούληση των ποντιακών σωματείων, απογόνων όσων έζησαν τη φρίκη εκείνης της περιόδου καθώς και του συνόλου των συνδημοτών μας.
Οι 353.000 άταφοι νεκροί της περιόδου 1914-1923 ζητούν δικαίωση, όπως δικαίωση ζητούν και οι γενοκτονηθέντες – από τον ίδιο πάντα θύτη- την Τουρκία, χριστιανικοί λαοί των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Διατρανώνουμε την πίστη μας στις αξίες και στα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, της θρησκευτικής ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Καταδικάζουμε τη γενοκτονική συμπεριφορά των δυνάμεων του μίσους και της αλλοφροσύνης, που οδήγησαν στον αφανισμό των χριστιανικών πληθυσμών της Ανατολής (Πόντος, Μικρά Ασία, Ανατολική Θράκη, Κιλικία) από τις προαιώνιες πατρίδες τους και ενώνουμε τις φωνές και τις δυνάμεις μας, προκειμένου η Διεθνής Κοινότητα να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Ποντίων, Αρμενίων- Ασυρίων.
Απαιτούμε από την Τουρκία,
  1. Να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των χριστιανικών λαών των Ελλήνων του Πόντου , Αρμενίων-Ασσυρίων.
  2. Να σεβαστεί τους θεμελιώδεις κανόνες ελευθερίας του ατόμου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.
  3. Να σταματήσει τη Γενοκτονία μνήμης που εφαρμόζει ακόμη και σήμερα στα εδάφη της.
Το παρόν ψήφισμα να σταλεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, στην πρεσβεία και το Προξενείο της Δημοκρατίας της Τουρκίας, στην πρεσβεία της Δημοκρατίας της Αρμενίας, στα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων και στα ΜΜΕ.
 
Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Ζαχαρίας Σπαθόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: