Κυριακή 2 Μαΐου 2021

Τα λόμπι της απανθρωπιάς

Εκατοντάδες εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων επιστράτευσαν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί προκειμένου να μπλοκάρουν την πρόταση για προσωρινή αναστολή της πατέντας των εμβολίων τους και μαζική παραγωγή γενόσημων.
Ενώ η Ινδία μετρά τις τελευταίες ημέρες χιλιάδες νεκρούς καθημερινά κι ο υπόλοιπος κόσμος συνεχίζει να βουλιάζει από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι μεγάλοι φαρμακευτικοί κολοσσοί της Δύσης μάχονται λυσσαλέα προκειμένου να μη «σπάσουν» οι χρυσοφόρες πατέντες των εμβολίων.
Στις ΗΠΑ, οι φαρμακευτικοί κολοσσοί κινητοποίησαν στο α΄ τρίμηνο περισσότερους από 100 εκπροσώπους ομάδων πίεσης (λόμπι) προκειμένου να επηρεάσουν βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη της κυβέρνησης Μπάιντεν, με στόχο να μπλοκαριστεί η πρόταση που έχουν υποβάλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οι Ινδία, Νότια Αφρική -πρόταση που υποστηρίζουν περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου- για προσωρινή άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων που θα επιτρέψει τη γρήγορη μαζική παραγωγή γενόσημων.
Η πρόταση αυτή, η οποία επίσης υποστηρίζεται από εκατοντάδες μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δεκάδες Αμερικανούς γερουσιαστές και βουλευτές και όλο και περισσότερους γιατρούς και στελέχη της δημόσιας υγείας σε όλον τον κόσμο, αποτελεί «κόκκινο πανί» για τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες φοβούνται ότι αν περάσει θα χάσουν την κότα που γεννά τα χρυσά αυγά. Στην προσπάθειά τους να την αποκρούσουν, μεταξύ άλλων, δεν δίστασαν να επιστρατεύσουν και αρκετά πρώην μέλη του προσωπικού του Γραφείου του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ, το οποίο προΐσταται της αμερικανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τον ΠΟΕ.
Πληθώρα ακόμη εμπορικών ενώσεων που χρηματοδοτούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες ασκούν και αυτές από την πλευρά τους παρασκηνιακές πιέσεις προκειμένου να μην περάσει η πρόταση. Μεταξύ αυτών και το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η Στρογγυλή Τράπεζα των Επιχειρήσεων και η Διεθνής Συμμαχία Πνευματικής Ιδιοκτησίας που έχουν προσλάβει δεκάδες εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων.
Μεταξύ των τελευταίων εξέχουσα μορφή αποτελεί ο Μάικ Μακ Κέι, ένα από τα κορυφαία στελέχη που εργάστηκε στη διάρκεια της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας στις ΗΠΑ για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ των βουλευτών του Δημοκρατικού Κόμματος και ο οποίος σήμερα δουλεύει για την Pfizer.
Το πλέον τραγικό και συνάμα εξοργιστικό είναι όμως ότι στον πόλεμο που έχει εξαπολυθεί ενάντια στην πρόταση της Ινδίας και της Ν. Αφρικής, πέρα από τις φαρμακευτικές εταιρείες και τα «τσιράκια» τους έχουν στρατευτεί και άλλες άσχετες με τα εμβόλια εταιρείες και κλάδοι των ΗΠΑ. Πρόκειται για εταιρείες που βασίζουν την κερδοφορία τους στην επιβολή αυστηρών καθεστώτων πνευματικής ιδιοκτησίας (κινηματογραφικές εταιρείες του Χόλιγουντ, μεγάλες εκδοτικές εταιρείες, αλλά και η μουσική βιομηχανία) οι οποίες φοβούνται ότι η προσωρινή αναστολή της πατέντας των εμβολίων θα τις ζημιώσει στο μέλλον... Και μη χειρότερα!
 
Μπάμπης Μιχάλης
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: