Σάββατο 8 Μαΐου 2021

Μ. Ξενογιαννακοπούλου: Ο Χατζηδάκης θορυβήθηκε από τη μαζική απεργιακή συγκέντρωση και παραπληροφορεί - Υπουργείο Εργασίας: Κατάργηση της σοβαρότητας

«Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκταώρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελος τους»
«Αυτοί που μιλούν για επερχόμενη κατάργηση του οκταώρου ξεχνούν ότι είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ. Ακόμα και να ήθελε μια κυβέρνηση να καταργήσει το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα, δεν μπορεί να το κάνει γιατί υπάρχει ο ευρωπαϊκός κοινωνικός χάρτης», ισχυρίστηκε σήμερα ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο ΣΚΑΪ.
«Όσοι τα λένε ή είναι παντελώς άσχετοι ή είναι ψεύτες χωρίς κανένα χαλινάρι» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης. «Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει ειδικό άρθρο το οποίο θα κατοχυρώνει ακόμη μια φορά το οκτάωρο, το πενθήμερο και τις 40 ώρες εργασίας την εβδομάδα», συμπλήρωσε.
Μάλιστα, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει την αξιωματική αντιπολίτευση επειδή τον έχει καλέσει να καταστήσει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και την ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανέφερε:
 
Αναλυτική απάντηση στον κ. Χατζηδάκη δίνει με δήλωσή της η Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου:
«Ο κ.Χατζηδάκης, προφανώς θορυβημένος από τη χθεσινή μαζική συγκέντρωση των εργαζομένων για την Εργατική Πρωτομαγιά και την δυναμική αντίθεσή τους στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει, με τις σημερινές τηλεοπτικές δηλώσεις του, ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.
Ο Υπουργός Εργασίας και η κυρία Πελώνη, όλες τις προηγούμενες μέρες, κατηγορούσαν τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και συνολικά την αντιπολίτευση ότι διαδίδουν fakenews σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης. Μόνο που τις προθέσεις αυτές ο ίδιος ο κ.Μητσοτάκης με ομιλία του στην ΚΟ της ΝΔ τις ανέπτυξε με σαφήνεια, και ο ίδιος ο κ.Χατζηδάκης τις επαναλαμβάνει στους συνεχείς τηλεοπτικούς μονολόγους του, προβάλλοντας την ανάγκη θέσπισης ατομικών συμβάσεων των εργαζομένων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τους.
Σήμερα μάλιστα έφτασε στο σημείο να μας κατηγορήσει επειδή τον έχουμε εγκαλέσει να καταστήσει υποχρεωτικές τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί, μεταξύ των οποίων και την ΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων που ανέφερε.
Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο κ.Χατζηδάκης αδυνατεί να κατανοήσει την διαφορά ανάμεσα στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση σε σχέση με την ατομική σύμβαση, είτε έχει χάσει την ψυχραιμία του και εσκεμμένα παραπληροφορεί. Εάν ισχύει το πρώτο να βγει σήμερα και να δηλώσει ότι παίρνει πίσω την πρόθεση του να θεσπίσει τις ατομικές συμβάσεις για τον χρόνο εργασίας. Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρέφει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ.
Ταυτόχρονα, ο κ.Χατζηδάκης οφείλει να απαντήσει:
  • Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και τώρα ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας;
  • Γιατί αρνείται την αναγκαία παράταση της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021;
  • Γιατί δεν καθιστά υποχρεωτικές όλες τις συλλογικές συμβάσεις που έχουν υπογραφεί μέχρι σήμερα;
Οι δηλώσεις του κ.Μητσοτάκη και του κ.Χατζηδάκη αποτελούν κοινωνική πρόκληση και εμπαιγμό των εργαζομένων. Υποτιμούν τη νοημοσύνη των εργαζομένων όταν ισχυρίζονται ότι η κατάργηση του οκταώρου και ο καθορισμός του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι προς όφελος τους. Προφανώς στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής σύμβασης είναι περιττή, και η οπισθοδρόμηση στην εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το σχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ για την κοινωνία του 21ου αιώνα! Την απάντηση την έδωσαν χθες οι χιλιάδες εργαζόμενοι, που με τη μαζική τους παρουσία έστειλαν ένα καθαρό μήνυμα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική και στον εργασιακό μεσαίωνα που επιδιώκει να επιβάλλει!»
Απάντηση υπουργείου Εργασίας: Πραγματική κατάργηση της σοβαρότητας
Αναφορικά με τις σημερινές δηλώσεις της Τομεάρχη Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων επισημαίνονται τα εξής: «Τόσον καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ μας έλεγε ότι με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας καταργείται το 8ωρο. Γι’ αυτό άλλωστε διαδήλωσαν χθες. Σήμερα πλέον, δηλώνουν ότι αυτές οι ρυθμίσεις που κατήγγειλαν, όπου υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, είναι μια χαρά. Από την δήθεν κατάργηση του 8ωρου στην πραγματική κατάργηση της σοβαρότητας».

Σ. Βαρδάκης: Ο κ. Χατζηδάκης δεν είναι μόνο αδιάβαστος, αλλά και επικίνδυνος
Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δήλωσε πως ξεπεράστηκε το όριο κάθε προπαγάνδας σε τηλεοπτική εμφάνιση του Υπουργού Εργασίας κ. Χατζηδάκη.
Αναλυτικά ανέφερε:
«Ο κ. Χατζηδάκης, συνηθίζει τον τελευταίο καιρό να εμφανίζεται, ως φιλεργατικός Υπουργός, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να μην κάνει και στην σημερινή του εμφάνιση. Στη προσπάθειά του να επιχειρηματολογήσει υπέρ των ατομικών συμβάσεων εργασίας για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ξεπέρασε κάθε όριο προπαγάνδας και παραπληροφόρησης.
Εκμεταλλευόμενος τις τελευταίες μέρες, το βήμα που του δίνουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, επιχειρεί να μετακυλήσει τις ευθύνες στην σημερινή Αξιωματική Αντιπολίτευση, ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν προστάτευσε την περίοδο διακυβέρνησής του, τους εργαζόμενους, οι οποίοι ερχόταν σε συμφωνία με την εργοδοσία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ουδέν ανακριβέστερο κ. Υπουργέ!
Ο κ. Χατζηδάκης αδυνατεί να αντιληφθεί την τεράστια διαφορά, ανάμεσα στην διευθέτηση του χρόνου εργασίας με συλλογική σύμβαση, σε σχέση με την ατομική σύμβαση, που επιχειρεί σήμερα η Κυβέρνηση να νομοθετήσει. Αν δεν το έχει κατανοήσει, μπορεί να πάρει πίσω την θέσπιση των ατομικών συμβάσεων εργασίας. Εάν δεν το πράξει, είναι σαφές ότι παραπληροφορεί και διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, κατά την προσφιλή μέθοδο της κυβέρνησης της ΝΔ.
Φαίνεται ότι ο κ. Χατζηδάκης, πανικόβλητος από τα μηνύματα του εργατικού κινήματος και τις αντιδράσεις σύσσωμης της Αντιπολίτευσης, σπεύδει κάθε μέρα σχεδόν να εμφανίσει το νομοσχέδιο που έχει συντάξει, ως μαγική εικόνα ενός φιλεργατικού νομοσχεδίου».
Και κατόπιν στη δήλωση του έθεσε τα εξής ερωτήματα:
-Γιατί δεν κηρύσσεται υποχρεωτική η Κλαδική Σύμβαση Εργασίας των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, αφού εναρμονίζεται πλήρως με τις διατάξεις του δικού του νομοσχεδίου;
-Γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές νομοθέτησε τη διάλυση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των κλαδικών συμβάσεων με την πρόβλεψη εξαίρεσης από τις αρχές της επεκτασιμότητας και της ευνοϊκότερης ρύθμισης επιχειρήσεων χωρίς ουσιαστικό λόγο, την κατάργηση του δικαιώματος προσφυγής των εργαζομένων στη διαιτησία, και τώρα ετοιμάζει το τελειωτικό χτύπημα με την κατάργηση του οκταώρου και τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας;
-Γιατί αρνείται την αναγκαία παράταση της ισχύος όλων των συλλογικών ρυθμίσεων (συλλογικών συμβάσεων εργασίας και διαιτητικών αποφάσεων) κάθε είδους, των οποίων η διάρκεια ισχύος ή η νομοθετική παράταση των όρων τους έληξε ή θα λήξει πριν την 30ή Ιουνίου 2021;
Ενώ σημείωσε πως το νεοφιλελεύθερο σχέδιο της ΝΔ είναι σαφές:
1. Εργοδότης και εργαζόμενος μπορεί να είναι ισότιμοι,
2. Κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής σύμβασης είναι περιττή
3. Επαναφορά της εργασιακής ζούγκλας με φθηνή και ελαστική εργασία χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες
Κλείνοντας ανέφερε: «Κάθε εμφάνιση του κ. Χατζηδάκη και των Κυβερνητικών στελεχών που διαφημίζουν ως φιλεργατικό το επερχόμενο νομοσχέδιο, αποτελεί κοινωνική πρόκληση και εμπαιγμό των εργαζομένων.»
ΚΚΕ: Ο κ. Χατζηδάκης ομολόγησε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο στην ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών
«Ο κ. Χατζηδάκης, μία μέρα μετά τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, ομολόγησε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην αφήσει τίποτα όρθιο στην ζωή των εργατικών-λαϊκών οικογενειών και να κάνει πράξη την παραγγελιά των ενώσεων της μεγάλης εργοδοσίας για 10ωρη δουλειά. Τα περί "ελευθερίας του εργαζόμενου" στους χώρους δουλειάς είναι ανέκδοτα. Ο ισχυρισμός του υπουργού ότι θα προστατεύεται από απόλυση ο εργαζόμενος που δεν θα δεχθεί τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, είναι εξίσου προκλητικός. Όλοι οι εργαζόμενοι ξέρουν τι συμβαίνει στους χώρους που δουλεύουν, με πιο ηχηρά παραδείγματα τις περιόδους καταβολής των δώρων. Αν και για τους εργοδότες, σύμφωνα με τον νόμο, ενεργοποιείται η διαδικασία του αυτοφώρου σε περίπτωση μη καταβολής του δώρου, αυτό δεν εμποδίζει την εργοδοσία να κλέβει το δώρο, πηγαίνοντας ακόμα και στο ΑΤΜ μαζί με τον εργαζόμενο» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη συνέντευξη του υπουργού Εργασίας σε τηλεοπτικό σταθμό.
«Χτες δόθηκε η πρώτη απάντηση των εργαζόμενων διεκδικώντας να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αντεργατικές ανατροπές του αιώνα, να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ» τονίζει το ΚΚΕ, καταλήγοντας στο σχόλιό του.
 
Πηγή: left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: