Παρασκευή 21 Μαΐου 2021

Τρέχουν για όλα τα κορονοτέστ

Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγη της Siemens κατά της μειοδότριας Εταιρείας Βαρελάς ● Ξεμπλόκαρε ο διαγωνισμός του ΙΦΕΤ ● Ανατροπή στον διαγωνισμό του ΕΟΔΥ ● Ανασφάλεια ως προς τα self tests.
Aνοίγει ο δρόμος για να εισέλθει στην εγχώρια αγορά μεγάλη ποσότητα rapid test ανίχνευσης του κορονοϊού, ενώ πολλαπλασιάζονται οι ανησυχίες τόσο για την αξιοπιστία των πολυδιαφημισμένων self tests όσο και για τη διαφάνεια στις ολιγοπωλιακές προμήθειες του ΕΟΔΥ.
Επειτα από σχεδόν τέσσερις μήνες, ξεπαγώνει οριστικά ο διαγωνισμός του ΙΦΕΤ για την προμήθεια 5 εκατ. rapid tests, στον οποίο είχε μειοδοτήσει τον Φεβρουάριο η ελληνική εταιρεία Βαρελάς προσφέροντας τιμή 19 εκατ. ευρώ. Στη συνέχεια η Siemens (Healthcare) κατέθεσε αίτημα αναστολής και ακυρώσεως στο ΣτΕ, εναντίον τόσο της απόφασης του ΙΦΕΤ όσο και της μειοδοσίας της εταιρείας Βαρελάς.
Το ΣτΕ τελικά απέρριψε το αίτημα αναστολής ενώ και το Ελεγκτικό Συνέδριο με προχθεσινή του απόφαση (177/2021, ΣΤ΄ Κλιμάκιο) καταλήγει ότι δεν κωλύεται η υπογραφή σύμβασης με την ανάδοχη εταιρεία, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί αυτές τις μέρες. Η εταιρεία Βαρελάς (θυγατρική της φαρμακοβιομηχανίας Galenica) ήταν η πρώτη που έσπασε το μονοπώλιο των προϊόντων Abbott, τα οποία διακινούνταν μέσω της εταιρείας For Health ως αποτέλεσμα φωτογραφικών ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας.
Νέος μειοδότης
Στον αντίποδα, ανατροπή έχει πραγματοποιηθεί στον αντίστοιχο διαγωνισμό του ΕΟΔΥ για 3 εκατ. rapid tests, όπου μειοδότης είχε αναδειχθεί η σκιώδης εταιρεία SwissMed, η οποία κηρύχθηκε έκπτωτη και στον διαγωνισμό της Πολιτικής Προστασίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή Προδικαστικών Προσφυγών (ΑΕΠΠ) ακύρωσε την απόφαση αξιολόγησης της Επιτροπής του ΕΟΔΥ, κάνοντας δεκτή την προσφυγή της εταιρείας Πήγασος. Η Αρχή αποφάνθηκε πως πράγματι το ΦΕΚ του υπουργείου Υγείας ήταν υπέρμετρα... δεσμευτικό και, ως εκ τούτου, πρέπει η αναθέτουσα αρχή (ΕΟΔΥ) να κάνει δεκτές και άλλες ισοδύναμες μεθόδους απόδειξης της ευαισθησίας και της ειδικότητας των τεστ, εκτός της καταλογογράφησης στις λίστες ΠΟΥ και FINDDX.
Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να αποκλειστεί η διαβόητη Swissmed (παρά την θερμή υποστήριξη του ΕΟΔΥ με σχετικά υπομνήματα), να απορριφθούν οι ισχυρισμοί του ΕΟΔΥ σε βάρος της Πήγασος και να απορριφθούν και οι σχετικοί ισχυρισμοί της Roche (σε βάρος της Πήγασος). Οπότε η ΑΕΠΠ ανέδειξε μειοδότρια την Πήγασος.
Μένει να αποδειχθεί αν θα προχωρήσει η διαδικασία ή αν θα υπάρξουν νέες προσφυγές με στόχο την ακύρωση και αυτού του διαγωνισμού. Μέχρι στιγμής, το μονοπωλιακό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί φαίνεται πως ευνοεί την αγαπημένη τής κυβέρνησης For Health (που συνεχίζει να πουλάει με απευθείας αναθέσεις), τη Roche και την εταιρεία Βαρελάς. Σημειώνεται πως ο μέσος όρος των πραγματοποιημένων rapid test κυμαίνεται στις 35 χιλιάδες την ημέρα (συνολικά έχουν γίνει 4,12 εκατ. rapid και 4,93 εκατ. μοριακά).
Δυσαρέσκεια
Ως προς τα αυτοδιαγνωστικά τεστ, μετά τους διαγωνισμούς-παρωδία της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε απευθείας συμφωνία με την κινεζική JOYSBIO για την προμήθεια 18 εκατ. self tests προχώρησε η κυβέρνηση. Κάθε τρεις ημέρες παραλαμβάνονται από την Κίνα περίπου 1,4 εκατ. τεμάχια, με τις εισαγωγές να ξεπερνούν εβδομαδιαίως τα 3,5 εκατ. τεμάχια.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», εντός των κυβερνητικών κύκλων (ακόμη και υπουργών) υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια για την ποιότητα του κινεζικού τεστ. Πρόκειται, εξάλλου, για ένα προϊόν που στην αντίστοιχη λίστα της Γερμανίας έχει απορριφθεί, καθώς φαίνεται ότι βγάζει πολλά ψευδώς θετικά.
Ωστόσο, με την ανοσία να αργεί ακόμα λόγω του αργού ρυθμού εμβολιασμών, τα τεστ παραμένουν κρίσιμα, έστω και ως επικοινωνιακό εργαλείο. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε δίλημμα: είτε θα ανανεώσει τη συνεργασία με την Joysbio, καθότι το πολιτικό κόστος της αποδοχής τους σφάλματος ως προς την επιλογή του προϊόντος είναι μεγάλο, είτε θα διαμορφώσει νέες προδιαγραφές για έναν διαγωνισμό, οι οποίες θα αποκλείουν το Joysbio και πιθανότατα θα ευνοούν κάποιον καινούργιο υποψήφιο εθνικό προμηθευτή.
 
Κώστας Ζαφειρόπουλος
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: