Παρασκευή 7 Μαΐου 2021

Νέες παρενέργειες εμβολίων Covid-19 στο μικροσκόπιο του EMA

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι εξετάζει αναφορές για την εμφάνιση σπάνιων παρενεργειών έπειτα από χορήγηση των εμβολίων AstraZeneca, Pfizer και Moderna.
Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ αναλύει τα δεδομένα για περιπτώσεις του συνδρόμου Γκιγιόμ Μπαρέ και η επιπρόσθετη έρευνα του Οργανισμού εγείρει νέα ερωτήματα για τις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου.
Η έρευνα αυτή έρχεται σε συνέχεια των αναφορών για θρομβώσεις που έχουν προκληθεί σε ανθρώπους που έλαβαν τόσο το εμβόλιο της AstraZeneca όσο και της Johnson & Johnson.
Υπενθυμίζεται ότι δεν είναι λίγες οι χώρες που έχουν περιορίσει τη χρήση του εμβολίου σε μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες.
Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε ότι το σύνδρομο Γκιγιόμ Μπαρέ μπορεί να είναι ανεπιθύμητη παρενέργεια που πρέπει να παρακολουθείται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας έγκρισης του εμβολίου, προσθέτοντας ότι έχει ζητήσει περισσότερα στοιχεία από την εταιρεία.
Το σύνδρομο Γκιγιόμ Μπαρέ είναι μια σπάνια νευρολογική πάθηση, ενώ συνήθως εμφανίζεται μετά από συγκεκριμένες μολύνσεις.
Έχει συνδεθεί και στο παρελθόν με εμβολιασμούς, ειδικότερα κατά τη διάρκεια εκστρατείας στις ΗΠΑ το 1976 όταν υπήρχε μεγάλο ξέσπασμα της γρίπης των χοίρων. Πάντως οι επιστημονικές μελέτες έχουν καταγράψει ότι η εμφάνισή του είναι εξαιρετικά σπάνια.
Παράλληλα, ο EMA θέτει υπό εξέτασε τις αναφορές για μυοκαρδίτιδες έπειτα από χορήγηση του εμβολίου της Pfizer και της Moderna, χωρίς, ωστόσο, να υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που συνδέουν τα περιστατικά με τον εμβολιασμό.
Τα εμβόλια και των δύο εταιρειών χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία του mRNA για το χτίσιμο της ανοσίας.
Και οι τρεις εταιρείες δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως προς το παρόν.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: