Κυριακή 2 Μαΐου 2021

«Έλληνες μάς πρόσφεραν χρήματα πριν τον τελικό του Eurobasket το 1987»

Σε μια αναφορά που ουσιαστικά αποτελεί καταγγελία για απόπειρα δωροδοκίας πριν από 34 χρόνια –και η οποία αναμένεται να συζητηθεί περαιτέρω–, προχώρησε ο παλαίμαχος θρύλος του μπάσκετ, Λιθουανός Σαρούνας Μαρτσουλιόνις.
Ο 56χρονος σήμερα Μαρτσουλιόνις ήταν στην εθνική ομάδα της Σοβιετικής Ένωσης, όταν αντιμετώπισε την εθνική Ελλάδας στον τελικό του Eurobasket το 1987. Υπενθυμίζεται ότι στον τελικό της Αθήνας, η Ελλάδα πήρε τη νίκη με 103-101, κατακτώντας ταυτόχρονα και την κορυφή της Ευρώπης.
Τώρα, ο Μαρτσουλιόνις –που έχει περάσει με επιτυχία και από τον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ– υποστηρίζει ότι Έλληνες ήθελαν να δωροδοκήσουν τους παίκτες της Σοβ. Ένωσης, πριν από τον τελικό του Ευρωμπάσκετ 1987.
«Ναι, είναι αλήθεια», είπε ο Λιθουανός, σε συνέντευξή του στο ισπανικό περιοδικό Skyhook. «Μερικοί Έλληνες μάς πρόσφεραν χρήματα, φυσικά κανείς δεν το δέχτηκε, αλλά μόνο η πρότασή τους έβαλε αμφιβολίες στην ομάδα μας. Το πραγματικό πρόβλημα ήταν σε μας, λόγω της κακής επικοινωνίας μεταξύ μας. Εάν ο προπονητής μας είχε οργανώσει μια συνάντηση και ρώτησε τι πιστεύαμε για μια τέτοια προσφορά, θα είχαμε συντρίψει τους Έλληνες, είμαι σίγουρος. Αντ' αυτού, ήμασταν σε σύγχυση και χάσαμε», δήλωσε μεταξύ άλλων.
Η επιτυχία αυτή βοήθησε την Ελλάδα να αναδειχθεί ως δύναμη του μπάσκετ. Σχολιάζοντας σχετικά ο Μαρτσουλιόνις δήλωσε επίσης ότι «τώρα μπορώ να αστειεύομαι ότι έχουμε βοηθήσει στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ και δεν χρειάστηκε να πληρώσουν τίποτα για αυτό!».
Πάντως, σημείωσε ότι «οι Έλληνες "βελτίωσαν τη φήμη τους" φωνάζοντας "Λιθουανία, Λιθουανία" μετά τον χαμένο τελικό του 1995. Δεν υπήρχε ποτέ και δεν θα υπάρχει ποτέ τέτοιο συναίσθημα!». Υπενθυμίζεται ότι στον τελικό της Αθήνας, η Λιθουανία ηττήθηκε από τη Γιουγκοσλαβία με 96-90, ενώ ο ίδιος εξελέγη MVP της διοργάνωσης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: