Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Συμφωνία στον ΟΟΣΑ για τον φόρο 15% στις πολυεθνικές

Σχεδόν 140 χώρες κατέληξαν σε μια προκαταρκτική συμφωνία που πρόκειται να επιφέρει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των μεγάλων, πολυεθνικών εταιρειών, προκειμένου να τους αποτρέψει από την αποθήκευση των κερδών τους σε υπεράκτιους παραδείσους (offshore) όπου πληρώνουν ελάχιστο ή καθόλου φόρο.
Η συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα προβλέπει ότι οι χώρες θα θεσπίσουν έναν παγκόσμιο ελάχιστο εταιρικό φόρο 15% στις μεγαλύτερες, διεθνώς ενεργές εταιρείες. Η συμφωνία ανακοινώθηκε από τον Οργανισμό Συνεργασίας και Οικονομικής Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με έδρα το Παρίσι, ο οποίος φιλοξένησε τις συνομιλίες. Όπως ανέφερε ο ΟΟΣΑ, σε συμφωνία ήρθαν 136 χώρες, ενώ τέσσερις άλλες –η Κένυα, η Νιγηρία, το Πακιστάν και η Σρι Λάνκα– δεν έχουν προσχωρήσει σε αυτήν.
Η συμφωνία του ΟΟΣΑ είναι μια προσπάθεια αντιμετώπισης των τρόπων με τους οποίους η παγκοσμιοποίηση και η ψηφιοποίηση άλλαξαν την παγκόσμια οικονομία. Παράλληλα με τον παγκόσμιο ελάχιστο φόρο, η συμφωνία θα επιτρέψει στις χώρες να φορολογήσουν μέρος των κερδών των εταιρειών των οποίων οι δραστηριότητες δεν περιλαμβάνουν φυσική παρουσία, όπως λιανική πώληση στο διαδίκτυο ή διαφήμιση στο διαδίκτυο.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: