Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021

Με 191 ψήφους «πέρασε» η ελληνογαλλική συμφωνία

Ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής η αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία για την αγορά 3+1 γαλλικών φρεγατών «Βellhara» κόστους μέχρι και 5 δισ. ευρώ.
Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκαν 191 βουλευτές από τη Νέα Δημοκρατία, το Κίνημα Αλλαγής και την Ελληνική Λύση. Αντίθετα, οι βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25 καταψήφισαν τη συμφωνία.
Προηγήθηκε συζήτηση στην οποία τοποθετήθηκαν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί, από την οποία δεν έλλειψαν οι αντιπαραθέσεις τόσο για τη συμφωνία, όσο και για άλλα θέματα της επικαιρότητας, όπως είναι οι φασιστικές επιθέσεις και η διαγραφή Μπογδάνου από τη Ν.Δ. μετά τις απαράδεκτες δηλώσεις του.
Οι τοποθετήσεις
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν τη συμφωνία, στέλνοντας μήνυμα ενότητας. Ωστόσο, φρόντισε να διχάσει για ακόμη μια φορά κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι «εθνική εξαίρεση», ενώ υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρχει πατριωτικό χρέος στα κόμματα, καθώς «η ευθύνη είναι βαριά».
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, εξηγώντας την απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταψηφίσει την αμυντική συμφωνία της χώρας μας με τη Γαλλία.
«Στη συμφωνία υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να αναδειχτούν» αλλά και «δυνατότητες, αν η κυβέρνηση δουλέψει πρακτικά πάνω σε αυτή», δήλωσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά.
Η συμφωνία «δεν υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα», τόνισε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Τόνισε επίσης πως η μεγάλη εμβέλεια επιτήρησης που έχουν οι συγκεκριμένες γαλλικές φρεγάτες, υποδηλώνει ότι δεν είναι για να επιχειρούν στο Αιγαίο αλλά για την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, με βάση τα ΝΑΤΟικά σχέδια.
«Με το “όχι” μας απόψε, τιμούμε τον αυθεντικό πατριωτισμό, εκθέτοντας τον επικίνδυνο εθνικισμό του μνημονιακού τόξου. Καταψηφίζουμε τη Συμφωνία που θα μας σπρώξει βαθύτερα στην χρεοκοπία και την δουλοπαροικία, με αποτέλεσμα υψηλότερο κίνδυνο συρράξεων και μεγαλύτερη εθνική ανασφάλεια. Εσείς κ. Μητσοτάκη, την παρουσιάζετε ως ενίσχυση της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Εμείς την εισπράττουμε ως αποδυνάμωση της ήδη καταρρακωμένης εθνικής ανεξαρτησίας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.
 
Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: