Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2021

Μονοδοσικό μάλλον με... δόσεις και το Johnson & Johnson

Από μονοδοσικό, σε εμβόλιο των δύο δόσεων φαίνεται να εξελίσσεται το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού, καθώς η αρμόδια συμβουλευτική επιτροπή της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στις ΗΠΑ συστήνει την επανάληψή του τουλάχιστον δύο μόλις μήνες μετά την πρώτη δόση στα άτομα από 18 ετών και άνω.
Υπενυθμίζεται ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε τον Ιούλιο η εταιρεία, η διάρκεια της ανοσολογικής απόκρισης των εμβολιασμένων διαρκεί τουλάχιστον για οκτώ μήνες και το εμβόλιο έχει αποτελεσματικότητα 85%. Όλα, αυτά όμως φαίνεται να ανατρέπονται. «Πιστεύω ειλικρινά ότι επρόκειτο ανέκαθεν για ένα εμβόλιο δύο δόσεων. Είναι περίπλοκο να το συστήσω ως μονοδοσικό», είπε ο Πολ Όφιτ, ειδικός στην ανοσοποίηση στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Φιλαδέλφειας.
H Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων δεν είναι υποχρεωμένη να ακολουθήσει τις συστάσεις της συμβουλευτικής ομάδας, αλλά συνήθως το κάνει. Τα ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) μπορούν επίσης να τροποποιήσουν τη σύσταση.
Τι λέει η εταιρεία
Η Johnson & Johnson ζήτησε από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ευελιξία, υποστηρίζοντας ότι ναι μεν η ενισχυτική δόση προσθέτει σημαντική προστασία δύο μήνες μετά τον αρχικό εμβολιασμό, ωστόσο μπορεί να λειτουργήσει ακόμη καλύτερα έξι μήνες αργότερα.
Η συμβουλευτική επιτροπή της FDA ψήφισε ομόφωνα ότι πρέπει να χορηγείται αναμνηστική δόση, χωρίς να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι οι αποδείξεις όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι επαρκείς ώστε να συστήσουν τη χορήγηση δεύτερης δόσης.
Ορισμένοι από αυτούς τους ειδικούς άφησαν να εννοηθεί ότι μολονότι η εταιρεία ζήτησε να εγκριθεί η χορήγηση μιας «αναμνηστικής δόσης», η δόση αυτή θα έπρεπε να θεωρηθεί «συμπληρωματική», με στόχο να επιτευχθεί ένας πληρέστερος εμβολιασμός.

Πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: