Μείζον θέμα αξιοπιστίας των οικονομικών στοιχείων που ανακοινώνονται και ειδικότερα συστηματικής κατάχρησης των λεγόμενων "Greek Statistics" από την κυβέρνηση τίθεται με αφορμή την εικόνα που επιχειρείται να σκιαγραφήσει το υπουργείο Οικονομικών για την ελληνική οικονομία. Μόλις ελάχιστα 24ωρα μετά την ανακοίνωση ενός αμφιλεγόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος, ήλθε χθες η σειρά της ΕΛΣΤΑΤ να αναπροσαρμόσει το 4,6% της ύφεσης του Β' τριμήνου που είχε ανακοινώσει στις 12 Αυγούστου ούτε κατά 0,1 ούτε κατά 0,2, αλλά κατά... 0,8 ποσοστιαίες μονάδες (στο 3,8%)! Ποσοστό που αντιστοιχεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, σε 1,5 δισ. ευρώ!

Η αναθεώρηση ήλθε μετά τις λογιστικές αλχημείες που δημιούργησαν το πρωτογενές πλεόνασμα. Συνεχίζοντας με αμείωτους ρυθμούς η κυβέρνηση τη "φάμπρικα" των τεχνητών παρεμβάσεων και λογιστικών τεχνασμάτων προκειμένου να εμφανίσει στον προϋπολογισμό 2013 πρωτογενές πλεόνασμα, το "κατάφερε" στο επτάμηνο αποφεύγοντας να καταβάλει τα 663 εκατ. ευρώ οφειλόμενων επιστροφών φόρου ή τα 220 εκατ. ευρώ πολυτεκνικών επιδομάτων, συνυπολογίζοντας έκτακτα έσοδα 1.529 εκατ. ευρώ από τη μεταφορά στη χώρα μας αποδόσεων που είχαν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες του ευρωσυστήματος από διακράτηση ελληνικών ομολόγων με μη καταβολή δαπανών 1,33 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί για δημόσιες επενδύσεις και χρωστώντας σχεδόν 5 δισ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία.
Αυτά τα δύο "συζητήσιμα" επιτεύγματα (η εμφάνιση πρωτογενούς πλεονάσματος και η βραδύτερη εν τέλει ύφεση) έχουν "κατά σύμπτωση" ένα κοινό μεταξύ τους: συνιστούν τους δύο όρους για μια νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αν δηλαδή υπετεκτιμήθηκε η διόγκωση του ελλείμματος του 2009 για να μπει η χώρα κάτω από τον καταστροφικό, όπως αποδείχθηκε, έλεγχο του ΔΝΤ, αυτή τη φορά επιδιώκεται να εκπληρωθούν οι δύο όροι της αναδιάρθρωσης.
Ειδικότερα, μείωση 3,8% σημείωσε το ΑΕΠ κατά το β΄ τρίμηνο εφέτος, ποσοστό το οποίο είναι αισθητά βελτιωμένο σε σύγκριση με την ύφεση 4,6% που εκτιμούσε αρχικά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) και είχε ανακοινώσει στις 12 Αυγούστου. Ο περιορισμός της ύφεσης, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, είναι αποτέλεσμα στοιχείων που δεν ήταν διαθέσιμα κατά την πρώτη εκτίμηση, όπως για την τουριστική κίνηση, και τα οποία είχαν μεγαλύτερη εν τέλει θετική επίπτωση στο εγχώριο προϊόν. Παράλληλα, θετικά συνέβαλαν και τα στοιχεία εισαγωγών και εξαγωγών Ιουνίου, καθώς και οι δείκτες κύκλου εργασιών των κλάδων των υπηρεσιών και τα στοιχεία της έρευνας εργατικού δυναμικού. Την ίδια ώρα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ήταν μικρότερο από αυτό που είχε υπολογιστεί κατά την πρώτη εκτίμηση.
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα ενδέχεται να προχωρήσουν το προσεχές διάστημα σε εκτίμηση για μικρότερη ύφεση εφέτος (4%, αντί 4,2%). Συνυπολογιζομένου του α' τριμήνου, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,7% το εξάμηνο. Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ υποστηρίζουν πως στην Ελλάδα θα καταγραφεί εφέτος μείωση του ΑΕΠ κατά 4,2%, ενώ η ΤτΕ υπολογίζει ότι θα είναι 4,6%. Από την πλευρά του, το ΙΟΒΕ αναθεώρησε (στην τετραμηνιαία έκθεσή του) επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ελληνική οικονομία. Εκτιμά ότι η συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2013 θα είναι της τάξης του 4,8% - 5%, από μείωση 4,6% της προηγούμενης πρόβλεψης. Τέλος, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η οικονομία της Ελλάδας θα συρρικνωθεί κατά 4,8% εφέτος και κατά επιπλέον 1,2% το 2014.
Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση του ΑΕΠ κατά 3,8% το β' τρίμηνο, οφείλεται στη συνεχιζόμενη μείωση της κατανάλωσης και στην περαιτέρω συρρίκνωση των επενδύσεων. Η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,3% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε κατά 6,3% και της Γενικής Κυβέρνησης κατά 6,1%). Ο ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου περιορίστηκε κατά15,2% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 11%.
Στον αντίποδα, μείωση 75,7% παρουσίασε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας, συμβάλλοντας θετικά στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ. Ειδικότερα, αύξηση 0,9% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 3,1%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 1,6%). Ενώ, μείωση 11,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 10,7% και οι εισαγωγές υπηρεσιών κατά 16%).

Π. Σκουρλέτης: Επικοινωνιακό αφήγημα τα περί "πρωτογενούς πλεονάσματος"

Στο μεταξύ, ως «νέο επικοινωνιακό αφήγημα» με το οποίο η κυβέρνηση «επιχειρεί να διασκεδάσει την αποτυχία της» χαρακτηρίζει τα περί «πρωτογενούς πλεονάσματος» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης.
Σύμφωνα με τον κ. Σκουρλέτη, το εμφανιζόμενο μέχρι στιγμής πλεόνασμα είναι αποτέλεσμα λογιστικής αλχημείας και στηρίζεται στην πολιτική της εσωτερικής στάσης πληρωμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει επίσης ότι είναι «απολύτως προκλητικό και παραπλανητικό» να λέγεται εκ μέρους του πρωθυπουργού πως μέρος του «υποτιθέμενου» πλεονάσματος θα διατεθεί για κοινωνική πολιτική όταν, στο όνομα της επίτευξής του, έχει εφαρμοστεί η πιο σκληρή αντικοινωνική πολιτική των τελευταίων δεκαετιών.