Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Εργαζόμενοι ΥΠΠΟΑ: Οι άνθρωποι πίσω από τους αριθμούς

Ο Γιώργος Κίσσας, γνωστός ως Ζάχος, είναι ο φύλακας του υπουργείου Πολιτισμού. Τον περασμένο Ιούλιο, με κίνδυνο της ζωής του, αντιμετώπισε τη φωτιά που ξέσπασε στο κτήριο της Μπουμπουλίνας, ώστε να μην πάρει καταστροφικές διαστάσεις. Το υπουργείο του έταξε εύφημο μνεία για την πράξη του. "Ακόμα την περιμένω" έλεγε χθες με πικρό χαμόγελο. Αντίθετα, στα χέρια του βρίσκεται ήδη η διαπιστωτική πράξη βάσει της οποίας τίθεται σε διαθεσιμότητα, καθώς η οργανική θέση που κάλυπτε στο υπουργείο έχει καταργηθεί. Αν σε 8 μήνες, βάσει της κινητικότητας, δεν βρεθεί άλλη θέση να καλύψει στον δημόσιο τομέα, θα είναι οριστικά απολυμένος του Δημοσίου, αλλά χωρίς τη δυνατότητα αποζημίωσης, αφού ουσιαστικά στο Δημόσιο δεν προβλέπονται απολύσεις. Στη θέση του "Ζάχου" βρίσκονται άλλοι 42 συνάδελφοί του, εργάτες, κυρίως, και φύλακες κτηρίων, από τους 450 συνολικά εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τον ΗΣΑΠ που πριν δύο χρόνια μετατάχθηκαν στο ΥΠΠΟ προκειμένου να καλύψουν κενά. Και οι 43 τώρα περισσεύουν.
Συνολικά 200 εργαζομένοι του υπουργείου Πολιτισμού, από τους 6.900 υπαλλήλους όλων των ειδικοτήτων, απομακρύνονται από τις κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες, τους 19.000 αρχαιολογικούς χώρους και τα 210 μουσεία της χώρας σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων του ΥΠΠΟ. Απ' αυτούς, 136 εργάζονται στο υπουργείο Πολιτισμού, 45 στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, 11 στο ΤΑΠΑ, 5 στην Εθνική Πινακοθήκη, 1 στην ΚΟΘ και 2 στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.
"Δεν πρόκειται ούτε για 'εξορθολογισμό' της λειτουργίας ούτε για απομάκρυνση των 'περιττών' ή 'υπεράριθμων'. Πρόκειται για μια ανθρωποθυσία στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων" έλεγε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, διευκρινίζοντας ότι "οι απομακρύνσεις δεν προήλθαν μέσα από καμία διαδικασία πραγματικής αξιολόγησης των δομών ή του προσωπικού".
Εκτός από τους 43 μεταταγμένους από ΟΣΕ και ΗΣΑΠ με τη διαδικασία της διαθεσιμότητας, απομακρύνονται επίσης οι 63 από τους 99 συνολικά σχεδιαστές του υπουργείου. Στην ουσία εξαφανίζεται ο κλάδος ή, καλύτερα, ανοίγει ο δρόμος "για 'ενοικίαση εργαζομένων' από τις ΜΚΟ αλλά και τη μετακύλιση του κόστους συγκεκριμένων εργασιών προς τους συναλλασσόμενους με την Αρχαιολογική Υπηρεσία πολίτες" όπως τόνισε ο κ. Γκότσης, διευκρινίζοντας ότι "το υπουργείο συρρικνώνεται δραματικά με προφανείς επιπτώσεις στο ίδιο του το έργο και το συναλλασσόμενο κοινό". Μίλησε επίσης για τους "περίφημους" τηλεγραφητές-ασυρματιστές του υπουργείου για τους οποίους τόση μελάνη χύθηκε. Δεν είναι άλλοι από τους 3 τηλεφωνητές του υπουργείου. Φεύγουν όλοι.
Στη θέση του "Ζάχου" βρίσκεται και η Βαΐτσα Τσιακαλίδου, βιβλιοθηκονόμος, ανάμεσα στους συνολικά 4 συναδέλφους της η οργανική θέση των οποίων καταργήθηκε και εντάχθηκαν στη διαδικασία της διαθεσιμότητας. Εργαζόταν στη Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, εκεί δηλαδή που βρίσκονται τα σχέδια όλων των μουσείων της χώρας. Τη δουλειά της τώρα που έφυγε την έχουν αναλάβει ένας μηχανολόγος, ένας μηχανικός και δύο διοικητικοί υπάλληλοι του ΥΠΠΟ.
Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που μίλησαν χθες για την προσωπική τους διαδρομή στο υπουργείο είναι μόνιμοι υπάλληλοι. "Ως μόνιμοι είναι αντισυνταγματικό να απολυθούν. Έτσι βρέθηκε η 'έξυπνη' λύση της κατάργησης των οργανικών θέσεων που καλύπτουν. Το υπουργείο είναι νομότυπο, ο δημόσιος υπάλληλος όμως απολύεται με χειρότερους όρους από τον συνάδελφό του στον ιδιωτικό τομέα".
Μέσα σ' αυτή τη συνθήκη οι εργαζόμενοι του ΥΠΠΟ κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Αύριο πραγματοποιούν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ώς τη λήξη της βάρδιας και συγκέντρωση στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Πηγή: avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: