Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Φόροι 11 δισ. ευρώ σε έξι μήνες

ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ
Φόρους συνολικού ύψους 11 δισ. ευρώ πρέπει να πληρώσουν 5,5 εκατ. φορολογούμενοι το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και την τελευταία μέρα του τρέχοντος έτους θα πρέπει να καταβληθεί στα δημόσια ταμεία ο φόρος εισοδήματος, η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης, ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) καθώς και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν έντονες ανησυχίες για την πορεία υλοποίησης των στόχων, δεδομένου ότι πλησιάζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα για τον προϋπολογισμό του 2015. Εφόσον παρουσιαστούν αποκλίσεις στον προϋπολογισμό του 2014 οι πιστωτές της χώρας όχι μόνο δεν πρόκειται να αποδεχθούν αιτήματα για ελαφρύνσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης ή ευνοϊκότερη ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αλλά θα είναι σκληρότεροι και στις συζητήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Την ίδια στιγμή, στη δεξαμενή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αναμένεται να εισρεύσουν περισσότερες οφειλές, κάτι που φαίνεται και από τα μέχρι στιγμής στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Χωρίς δηλαδή να έχει ξεκινήσει η πληρωμή των μαζεμένων φορολογικών υποχρεώσεων, από την αρχή του έτους μέχρι και σήμερα τα ληξιπρόθεσμα αυξάνονται κατά 1 δισ. ευρώ μηνιαίως.

Ειδικότερα, το δεύτερο εξάμηνο του 2014 οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν τους εξής φόρους:

1.Φόρος εισοδήματος. Οι 5,5 εκατ. φορολογούμενοι θα πληρώσουν αυξημένο φόρο εισοδήματος σε σχέση με το 2013, γεγονός που οφείλεται στις πρόσφατες αλλαγές στη φορολογία που προβλέπουν την κατάργηση των αφορολόγητων ορίων για μισθωτούς, συνταξιούχους, την κατάργηση του αφορολόγητου για τα παιδιά, τη μείωση των φοροαπαλλαγών και των εκπτώσεων. Επίσης φέτος τα εισοδήματα από ενοίκια φορολογούνται αυτοτελώς και δεν εντάσσονται στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Το ποσό που θα καταβάλουν ανέρχεται στα 5,3 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την παράταση των προθεσμιών υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014.

2.Εισφορά Αλληλεγγύης. Επιβάλλεται στα εισοδήματα πάνω από 12.000 ευρώ. Ειδικότερα:

-  Για συνολικό καθαρό εισόδημα 12.001 ευρώ έως 20.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 1% επί ολόκληρου του ποσού.

-  Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 20.001 ευρώ έως και 50.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 2% επί ολόκληρου του ποσού.

-  Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 50.001 έως και 100.000 ευρώ, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 3% επί ολόκληρου του ποσού.

-  Για συνολικό καθαρό εισόδημα από 100.001 ευρώ και άνω, η ειδική εισφορά υπολογίζεται με συντελεστή 4% επί ολόκληρου του ποσού.

Στο δεύτερο εξάμηνο θα καταβληθούν 1,178 δισ. ευρώ (έχουν ήδη καταβληθεί μέσω της μηνιαίας παρακράτησης ακόμα 800 εκατ. ευρώ).

3.Τέλος επιτηδεύματος. Το τέλος θα επιβληθεί σε όσους επιτηδευματίες, φυσικά ή νομικά πρόσωπα, άσκησαν δραστηριότητα μέσα στη διαχειριστική περίοδο 2013. Συνολικά θα καταβληθούν 227,7 εκατ. ευρώ.

4.Φόρος πολυτελείας. Υπόχρεοι καταβολής του φόρου πολυτελούς διαβίωσης είναι οι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του 2012 είχαν στην κατοχή τους:

-  Ι.Χ. με κινητήρες από 1.929 κυβικά εκατοστά και άνω, πισίνες και αεροσκάφη. Το ποσό που θα πληρώσουν οι υπόχρεοι ανέρχεται στα 141 εκατ. ευρώ.

5.Τέλη κυκλοφορίας. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει το 2014 το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ.

6.Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Από τον Ιούλιο του 2014 θα ξεκινήσουν οι φορολογούμενοι να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Θα επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων, δηλαδή κτίσματα, οικόπεδα εντός σχεδίου ή οικισμών και αγροτεμάχια. Θα επιβάλλεται αυτοτελώς σε κάθε ακίνητο και θα υπολογίζεται επί των επιφανειών. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει να εισπράξει από τους φόρους στην ακίνητη περιουσία το ποσό των 2,65 δισ. ευρώ.

7.Συμπληρωματικός φόρος επί των ακινήτων. Θα επιβάλλεται στο σύνολο της αξίας των κτισμάτων και των εντός σχεδίου ή οικισμών οικοπέδων με αφορολόγητο όριο και προοδευτική κλίμακα. Το αφορολόγητο όριο θα είναι αυξημένο στις 300.000 ευρώ από 200.000 ευρώ που ισχύει σήμερα στον ΦΑΠ.
Παράταση για την υποβολή των δηλώσεων
Την παράταση υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που κανονικά λήγουν στις 30 Ιουνίου αποφάσισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η σχετική απόφαση που θα παρατείνει τις προθεσμίες μέχρι τις 25 Ιουλίου 2014. Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι φορολογούμενοι είναι ότι θα αλλάξουν μόνο η ημερομηνίες υποβολής των δηλώσεων και όχι οι ημερομηνίες πληρωμής των φόρων. Δηλαδή όποιος υποβάλει τη δήλωσή του στις 25 Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση στις 31 Ιουλίου. Επίσης παρατείνονται οι ημερομηνίες για την υποβολή εκπρόθεσμων δηλώσεων διακοπής εργασιών, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν ανενεργές επιχειρήσεις και μπλοκάκια να τα κλείσουν χωρίς να πληρώσουν αναδρομικούς φόρους και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταση θα είναι μέχρι τις 25 Ιουλίου.

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ
Πηγή: kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: