Τρίτη 24 Ιουνίου 2014

"Μπλόκο" από το Ελεγκτικό Συνέδριο στις περικοπές συντάξεων των δικαστικών

Αντισυνταγματικές κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστικών λειτουργών, που εφαρμόστηκαν μετά τον Αύγουστο του 2012. Πιο συγκεκριμένα, το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο έκρινε ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους δικαστικούς, εισαγγελείς και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, οι οποίες έγιναν βάσει του επίμαχου μνημονιακού νόμου, υπερβαίνουν τα όρια των συνταγματικών αρχών της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.
Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, το κράτος μπορεί μεν να προβεί σε μειώσεις συντάξεων, όμως η περικοπή δεν μπορεί να γίνει αν πρώτα δεν έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος και οι επιπτώσεις που θα έχει αυτή.
Η σχετική απόφαση αναμένεται να δημοσιευτεί τον ερχόμενο Οκτώβριο και τότε θα τεθεί το θέμα της αναδρομικής καταβολής των ποσών που έχουν περικοπεί από τις συντάξεις τους.
Το ποσό που θα κληθεί να επιστρέψει το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ.
Να θυμίσουμε ότι το Μισθοδικείο έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών, κάτι που σημαίνει ότι οι αποδοχές τους πρέπει να επανέλθουν στα επίπεδα που κυμαίνονταν πριν από τον Ιούλιο του 2012.
Ανάλογη απόφαση πήρε πρόσφατα και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων, όλων των σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012, κατ΄επιταγή του μνημονιακού νόμου.

Πηγή: News247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: